                                      HQ 729308

                                   August 12, 1988

          MAR 2-05 CO:R:C:V 729308 LR

          CATEGORY:  Marking

          Judy Bradt

          Canadian Embassy

          2450 Massachusetts Ave., NW.

          Washington, DC 20008-2881

          Re:  Country of Origin Marking Requirements for Earrings

               Manufactured in the U.S. and Painted in Canada

          Dear Ms. Bradt:

                This ruling is in response to your letter submitted on

          behalf of Polyn Inc. (the Company) requesting a ruling on the

          marking requirements of earrings imported from Canada.

          FACTS:

                The Company purchases unpainted earrings in the U.S. and

          ships them to Canada where they are painted a solid color and re-

          exported to the U.S. (Although not specifically stated, we assume

          that the earrings are made in the U.S.)  The painted earrings are

          shipped to the U.S. loose in bags.  The U.S. purchaser pairs the

          earrings, puts them on cards and attaches butterfly clasps so

          that they may be worn by women with pierced ears.  Samples of the

          unpainted and painted earrings have been submitted.

          ISSUE:

                Whether U.S.-made earrings which are sent to Canada for

          painting have to marked as a product of Canada.

          LAW AND ANALYSIS:

              Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

          1304), requires that every article of foreign origin (or its

          container) imported into the U.S., subject to certain specified

          exceptions, shall be marked in a conspicuous place as legibly,

          indelibly, and permanently as the nature of the article (or

          container) will permit in such a manner as to indicate to the

          ultimate purchaser in the U.S. the English name of the country

          of origin of the article.  U.S. products exported and returned

          are specifically excepted from country of origin marking

          requirements under section 134.32(m), Customs Regulations (19 CFR
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          134.32(m)).  In applying this section, Customs has ruled that

          products of the U.S. which are exported and returned are

          generally not subject to country of origin marking unless, prior

          to their return, they are substantially transformed.  See HQ

          729519, dated May 18, 1988, in which this principle is restated.

                In order for a substantial transformation to be found, an

          article having a new name, character, or use must emerge from the

          processing.  See United States v. Gibson-Thomsen Co. Inc., 27

          C.C.P.A. 267, C.A.D. 98 (1940).

                Customs has not previously ruled on whether the painting of

          earrings constitutes a substantial transformation for marking

          purposes.  However, in HQ 071362, dated June 23, 1983, and HQ

          071363, dated August 25, 1983, two cases involving a substantial

          transformation question relevant to the determination of whether

          certain toy figures and plastic figures were eligible for

          benefits under the Generalized System of Preferences (GSP),

          Customs found that the painting of the figures did not constitute

          a substantial transformation.  In another marking case involving

          painting (HQ 707057, dated December 10, 1976), Customs ruled that

          hand painting and firing of a vase did not constitute a

          substantial transformation so as to change the country of origin.

          Finally, in Madison Galleries, Ltd. v. United States, Slip Op.

          88-71 (June 7, 1988), a recent court case involving the issue of

          whether certain vases were eligible for the benefits of GSP, the

          Court of International Trade determined that the vases were

          substantially transformed when they were decorated with oriental

          designs and scenes through painting and firing, which steps were

          repeated to provide surface relief and a multi-dimensional effect

          to the depictions.  The cost of such processing equaled or

          exceeded 35 percent of the appraised value of the pieces.  It is

          noted that this case is now on appeal.

                Based on the above determinations, we are of the opinion

          that the painting of the earrings in Canada does not change the

          name, character, or use of the earrings in question.  While

          painting is certainly necessary before the earrings can be sold

          to the consumer, we find that it is a minor finishing operation

          which leaves the fundamental identity of the earrings intact.

          Unlike the painting in the Madison Galleries case which produced

          a highly decorative article with artistic qualities, the earrings

          here are painted a solid color and lack any artistic and

          decorative effects.  Moreover, while no cost figures have been

          submitted, it does not appear that the painting significantly

          increases the value of the earrings.
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          HOLDING:

                Based on the above considerations, we find that the

          painting of the earrings in Canada does not constitute a

          substantial transformation.  As such, if the earrings are made in

          the U.S. they are excepted from marking pursuant to 19 CFR

          134.32(m).

                                     Sincerely,

                                      Marvin M. Amernick

                                      Chief, Value, Special Programs

                                      and Admissibility Branch

          1cc: CO:R:C:V:LRODBART:LDC:8/11/88

                                   Ms. Judy Bradt

                                   Commercial Officer (Market Access)

                                   Canadian Embassy

                                   2450 Massachusetts Ave. NW.

                                   Washington, DC 20008-2881

