                                    HQ 731394

                                December 8, 1988

          MAR 2-05 CO:R:C:V 731394 LR

          CATEGORY:  Marking

          K. Chapman

          Keenercal Inc.

          152 Howland Avenue

          Toronto, Ontario M5R 3B5

          RE:  Country of Origin Marking Requirements Applicable to

               a Printed Paperboard Wall Planner

          Dear Ms. Chapman:

                This is in response to your letter dated March 25, 1988,

          addressed to the Regional Commissioner of Customs, New York,

          requesting a decision concerning whether your proposed method of

          marking the country of origin on a wall planner made in Canada is

          acceptable.  Your letter, along with the submitted sample, was

          forwarded to our office for reply.

          FACTS:

                The submitted sample is a printed paperboard wall planner

          which measures approximately 2' x 3', with the words "University

          of Vermont" appearing in large print across the top.  The word

          "Vermont" appears in small print on the top right of the planner

          across the shirt of "Charlie Catamount", the University of

          Vermont mascot.  The phrases, "Lithographed in Canada" and

          "Product of North America", are to appear at the bottom of the

          wall planner (the former on the bottom right; the latter on the

          bottom center).  We assume that the wall planner is made entirely

          in Canada since the letter does not indicate otherwise.

          ISSUES:

          1.  Do the two references to "Vermont" trigger the requirements

          of section 134.46, Customs Regulations?

          2.  Do the two phrases "Lithographed in Canada" and "Product of

          North America" adequately "indicate" the country of origin?
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          LAW AND ANALYSIS:

                Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19

          U.S.C. 1304), requires, subject to certain specified exceptions

          not applicable here, that every article of foreign origin (or its

          container) imported into the United States shall be marked in a

          conspicuous place as legibly, indelibly, and permanently as the

          nature of the article (or container) will permit, in such manner

          as to indicate to an ultimate purchaser in the U.S. the English

          name of the country of origin (emphasis added).

                Section 134.46, Customs Regulations (19 CFR 134.46), sets

          forth special requirements that are applicable when the name of a

          country or locality other than the country of origin appears on

          the imported article.  Specifically, 19 CFR 134.46 requires that

          the name of the country of origin preceded by "Made in," "Product

          of," or other words of similar meaning shall appear, legibly and

          permanently, and in close proximity to such words and in at least

          a comparable size.

          ISSUE NO. 1

                Although the requirements of 19 CFR 134.46 would generally

          apply whenever the word "Vermont" (or the name of some other

          place other than the country of origin) appeared on a Canadian-

          made article, Customs has ruled that these requirements do not

          apply when the place name appears in the text or content of

          printed material.  Customs is of the opinion that in these

          circumstances, a reference to a place other than the country of

          origin would not confuse the ultimate purchaser as to the true

          country of origin.  (See HQ 729817, dated November 13, 1986).

                In this case, the article is question is a wall planner

          that is designed to be used by individuals who either attend, or

          would like a souvenir of the University of Vermont.  The two

          references to "Vermont" are an integral part of the printed wall

          planner, appearing in the context of the printed material itself

          and are not an indication of origin.  Accordingly, the

          requirements of 19 CFR 134.46 are not applicable.

          ISSUE NO. 2

                As indicated above, every article of foreign origin that is

          subject to the requirements of 19 U.S.C. 1304 must be marked in a

          manner as to indicate to an ultimate purchaser in the U.S. the
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          English name of the country of origin.  In American Burtonizing

          Co. v. United States, 13 CCA 652, T.D. 4 489 (1926), the U.S.

          Court of Customs Appeals interpreted the word "indicate" in the

          context of section 304(a) of the Tariff Act of 1922, the

          predecessor of section 19 U.S.C. 1304.  The court stated that:

                It is not reasonable to suppose that Congress, by the use

                of the word "indicate," meant only that the words used

                should hint at the country of origin.  The object sought to

                be obtained by the legislature could best be obtained by an

                indication which was clear, plain, and unambiguous and

                which did more than merely hint at the country of origin.

                We do not think that Congress intended that American

                purchasers, consumers, or users of foreign-made goods

                should be required to speculate, investigate, or interpret

                in order that they might ascertain the country of origin.

                In HQ 730647, dated August 21, 1987, affirmed in HQ 730695,

          dated September 16, 1987, the phrase, "MADE IN TAIWAN NATIONAL

          HEADQUARTERS IN U.S.A.", was found to be unacceptable marking

          because it is subject to various interpretations, including one

          that implies that the goods were made in the U.S.

                While Customs has, for purposes of 19 U.S.C. 1304, allowed

          the phrase "Lithographed in (country of origin)" on certain

          printed material (HQ 730659, dated August 26, 1987), the phrase

          would be unacceptable if it is accompanied by some other origin

          indicator which may be confusing to the ultimate purchaser.  In

          this case, we are of the opinion that the phrase "Product of

          North America" may confuse the ultimate purchaser as to the

          origin of the printed material.  North America includes, inter

          alia, the United States, and this fact may lead an ultimate

          purchaser to conclude that, while the planner is lithographed in

          Canada, it is, by virtue of some other manufacturing processes, a

          product of the U.S.  As such, we find that the proposed marking

          is not clear, plain and unambiguous and that it does not properly

          "indicate" the country of origin as required by 19 U.S.C. 1304.

                Any of the following markings would properly indicate the

          country of origin:  "Lithographed in Canada" (provided the

          language "Product of North America" is omitted); "Product of

          Canada" or "Product of North America (Canada)."
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          HOLDING:

                 The proposed marking "Lithographed in Canada" on a printed

          paperboard wall planner of Canadian origin is unacceptable

          country of origin marking when the phrase "Product of North

          America" also appears on the product.

                                            Sincerely,

                                            Marvin M. Amernick

                                            Chief, Value, Special Programs

                                            and Admissibility Branch

          cc:  Ass't Area Director, NIS
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               829264

