                                      HQ 731966

                                  December 22, 1988

          MAR-2-05 CO:R:C:V 731966 jd

          CATEGORY: Marking

          Steven W. Baker

          Bellsey and Baker

          100 California Street

          Suite 670

          San Francisco, California 94111

          RE:  Country of origin marking requirements applicable to pipe

          fittings

          Dear Mr. Baker:

                This is in reply to your letters of November 30, 1988 and

          May 27, 1988, concerning the country of origin marking

          requirements applicable to a component of a pipe coupling known

          as a center ring.

          FACTS:

                According to your submission, your client imports parts and

          components of iron and steel to be processed into finished pipe

          fittings in the U.S.  One component, known as a center ring, is

          designed to join sections of cast iron or steel pipe with outside

          diameters of from 4 to 13.92 inches to pipe sections of the same

          nominal size but with outside diameters of from 4 to 14.40

          inches.  The sample center ring we examined is a ductile iron

          casting resembling a pipe section, 6 inches in outside diameter

          and 5 1/2 inches long.

                In ruling 082236, November 22, 1988, you were advised that

          center rings, and other components known as flanged coupling

          adapter bodies, are substantially complete fittings and

          classifiable under the provision for pipe and tube fittings of

          iron or steel, ductile fittings, in item 610.82, Tariff Schedules

          of the United States.

                As you are aware, that tariff classification subjects the

          center rings to 19 U.S.C. 1304(c)(1).  That section requires, in

          pertinent part, pipe fittings of steel or cast and malleable iron

          to be marked with the English name of the country of origin by

          means of die stamping, cast-in-mold lettering, etching or

          engraving.

                You believe that the center rings should be allowed the

          alternate marking methods mentioned in 19 U.S.C. 1304(c)(2) since

          it is technically impossible or commercially infeasible to mark

          by one of the more permanent methods.  In support of this request

          you state:

                Unlike any other part, center rings have no marking

                as it is impossible to imprint a permanent marking

                on the casting because of the way it is cast. A center

                ring is thickest at the mid-point; thereafter it has a

                slight taper towards each end with a severe taper at

                each end which accommodates a gasket. With such a design

                a center ring must necessarily be cast on end with the

                parting line being in the middle of the casting. Thus it

                is impossible to put any markings on the side of the

                casting for such markings would either be destroyed when

                the pattern was removed from the cavity or would complete-

                ly prohibit the pattern from being removed from the cavity.

                The only possible area to put a permanent marking is on

                the ends; a practice which is also necessarily impossible

                for it would negate the integrity of the seal between

                the gasket and the center ring and thereby make the part

                useless.

          ISSUE:

                Can center rings, i.e., pipe fittings of cast iron or

          steel, be marked for country of origin marking purposes by means

          other than die stamping, cast-in-mold lettering, etching or

          engraving?

          LAW AND ANALYSIS:

                Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19

          U.S.C. 1304), requires that, unless excepted, every article of

          foreign origin (or its container) imported into the United States

          shall be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly and

          permanently as the nature of the article (or container) will

          permit, in such a manner as to indicate to an ultimate purchaser

          in the United States the English name of the country of origin of

          the article.

                Section 207 of the Trade and Tariff Act of 1984, amended 19

          U.S.C. 1304 by requiring that all imported pipe and pipe fittings

          of iron or steel be permanently marked to indicate their country

          of origin by means of die stamping, cast-in-mold lettering,

          etching or engraving.  Subparagraph (c)(2) of 19 U.S.C. 1304

          provides however that if it would be technically or commercially

          infeasible to use one of the four listed methods of marking, "the

          article may be marked by an equally permanent method of marking

          such as paint stenciling or, in the case of small diameter pipe,

          tube, and fittings, by tagging the containers or bundles."

                It is the opinion of this office that you have presented a

          sufficient case of technical or commercial infeasibility of

          marking center rings by either die stamping, cast-in-mold

          lettering, etching or engraving.  Your specific description of

          the problems with marking during the molding process eliminates

          cast-in mold lettering as a possible marking method.  As far as

          other methods are concerned you state that marking on the end of

          the ring would destroy the integrity of the seal and make it

          commercially infeasible, and from experience we know that marking

          the side of fittings can weaken wall strength, also a commercial

          infeasibility.

                Accordingly, your request to mark the center rings by paint

          stenciling is granted.  However, your request to tag bundles or

          containers is denied.  Subparagraph (c)(2) of 19 U.S.C. 1304

          states that alternate marking methods should be by "an equally

          permanent method" and although neither paint stenciling nor

          tagging is as equally permanent as the four preferred methods of

          marking listed, paint stenciling is clearly more nearly equally

          permanent.  Further, the statute suggests tagging as an

          alternative in the case of small diameter pipe, tube or fittings.

          The subject center rings do not qualify as small diameter when

          for purposes of applying the statute small is defined as

          incapable of being paint stenciled.  In fact, your submission

          indicates that sizes are stenciled on the center ring in a

          completed fitting.

          HOLDING:

                Center rings, as described above, may be marked as to

          country of origin by means of paint stenciling.  However, for the

          reasons set forth above, tagging of bundles or containers of

          center rings is not an acceptable method of marking.

                                        Sincerely,

                                        John Durant

                                        Director

                                        Commercial Rulings Division

