                                      HQ 084088

                                    June 13, 1989

          CLA-2:CO:R:C:G  084088  SR

          CATEGORY:  Classification

          TARIFF NO.:  6404.19.35

          Mr. Skip Gray

          A.N. Deringer, Inc.

          Airport Road

          P.O. Box 337

          Houlton, Maine 04730-0337

          RE: Classification of foot grippers

          Dear Mr. Gray:

               This is in reference to your letter dated March 2, 1989,

          requesting the tariff classification of foot grippers under the

          Harmonized Tariff Schedule of the United States Annotated

          (HTSUSA).  A sample produced in Canada was submitted.

          FACTS:

               The merchandise at issue consists of a pair of "super sole

          foot grippers".  This is a footwear item that is worn strapped to

          the bottom of a boot or shoe in order to provide better traction

          on soft surfaces.  The foot gripper has an upper that consists of

          two 1 inch wide textile straps with Velcro-type closures.  It has

          a rubber outsole with 1/4 inch high, molded-in cylinder shaped

          nubs that have protruding metal screw heads/studs which have been

          screwed in.  A rubber insole with a nonskid, textured face has

          been stitched onto the rubber outsole.

          ISSUE:

               What is the classification of the foot gripper?

          LAW AND ANALYSIS:

               The importer states that the foot gripper should be

          classified under 6406.10.4500, HTSUSA, which provides for parts

          of footwear, uppers and parts thereof, formed uppers, other, of

          which over 90 percent of the external surface area is rubber and

          not suitable to be finished into footwear having a foxing or a

          foxing-like band or designed to be worn as protective footwear.  
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               The footwear at issue cannot be classified as part of

          footwear because it is a complete shoe.  The Explanatory Notes

          constitute the official interpretation of the tariff at the

          international level.  General Note A to chapter 64, HTSUSA,

          states that footwear may range from sandals with uppers

          consisting simply of adjustable laces or ribbons to thigh-boots.

          Explanatory Note A(4) to chapter 64, HTSUSA, includes special

          sports footwear which has spikes, sprigs, stops, clips, bars or

          the like.  Chapter Note A(9) includes in the chapter overshoes

          worn over other footwear, even if they are heelless.  The foot-

          grippers do have an upper consisting of textile straps and an

          outer surface of rubber with the screw heads/studs protruding,

          and they are worn over other footwear.  Therefore, the foot-

          grippers must be classified as footwear.

          HOLDING:

               The merchandise at issue is classifiable under subheading

          6404.19.35, HTSUSA, as footwear with outer soles of rubber and

          uppers of textile materials, other, with open toes, other.  The

          rate of duty, if this merchandise is considered "goods

          originating in the territory of Canada", is 33.7 percent ad

          valorem under the Special duty rate column.  Otherwise, the

          merchandise is dutiable at the rate of 37.5 percent ad valorem.

               The importer stated that the molded rubber outsole with the

          nubs is a U.S. made component, and the rest of the parts of the

          shoe are manufactured in Canada where are the parts are assembled

          to make the finished product.  Subheading 9802.00.80, HTSUSA,

          provides for articles that are assembled abroad in whole or in

          part of fabricated U.S. components which (a) were exported in

          condition ready for assembly without further fabrication, (b)

          have not lost their physical identity by change in form, shape,

          or otherwise and (c) have not been advanced in value or improved

          in condition abroad except by being assembled and except by

          operations incidental to the assembly process.  Articles that fit

          the requirements of this provision are dutiable on the full value

          of the imported article, less the cost or value of the U.S.

          components as they leave the U.S., if the proper evidence is

          supplied to U.S. Customs at the time of importation.

               The importer also inquired as to whether a sticker is

          sufficient to mark the country of origin.  Section 134.44,

          Customs Regulations (19 CFR 134.44), provides that any marking

          that is sufficiently permanent so that it will remain on the
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          article until it reaches the ultimate purchaser unless

          deliberately removed is acceptable.  A sticker is sufficient

          marking if it is strong enough to stay on the merchandise during

          normal handling.

                                             Sincerely,

                                             John Durant, Director

                                             Commercial Rulings Division
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