HQ 084857

June 28, 1989

 CLA‑2 CO:R:C:G  084857  PR

 CATEGORY:  Classification

 TARIFF NO.:  6217.10.0030; 6307.90.9030

 District Director of Customs

 77 S.E. 5th Street

 Miami, Fla.  33131

 RE:  Classification of Disposable Shoe Covers‑‑Internal Advice Request No. 25/89

 Dear Sir:

 
This is in response to your Request for Internal Advice,  No. 25/89, concerning the tariff status of disposable shoe covers.

 FACTS:

 
The submitted sample is a pair of textile nonwoven man‑made  fiber fabric shoe covers, of the type used in hospital operating  rooms.  Each of the covers has an elasticized opening to enable  it to be slipped over an individual's shoe.

 
The merchandise, produced in Thailand, was imported at the  port of Miami in February 1989 (Entry Nos. XXX‑XXXXXXXX and XX‑XXXXXXXX).  The importer was informed that the covers were  classifiable under the provision for other made up clothing  accessories, of man‑made fibers, in Subheading 6217.10.0030,  Harmonized Tariff Schedule of the United States Annotated  (HTSUSA).  The importer believes that the shoe covers are  classifiable under the provision for other textile made up  articles, in Subheading 6307.90.9030, HTSUSA.

 ISSUE:

 
The question to be resolved is whether disposable shoe covers can be considered clothing accessories.
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 LAW AND ANALYSIS:

 
Shoe covers are not classifiable under the provisions for  footwear because the Harmonized Commodity Description and Coding System, Explanatory Notes, which is the official interpretation  of the HTSUSA at the international level (the 4 and 6 digit

 headings) states:

 
For the purposes of this Chapter, the term "footwear" does  

not, however, include disposable foot or shoe coverings of  

flimsy material (paper, sheeting of plastics,  etc.)   without

 
applied soles.  These products are classifiable according to  

their constituent materials. (at pg. 874) 

 
The rationale behind classifying the subject merchandise  under a provision for clothing accessories is that the  Explanatory Notes state, at page 860, that sleeve protectors are

 classifiable under Heading 6217 and shoe covers are similar in  function to sleeve protectors.

 
However, in order to be classifiable under Heading 6217, an  article must be a clothing accessory.  In our view, shoes are  commonly considered to be apparel accessories and not "clothing",  and, while shoe covers may be considered to be shoe accessories,  accessories of clothing accessories are not within the purview of   Heading 6217.  Therefore, the shoe covers are classifiable as   other made up textile articles, under Heading 6307.  This is in   consonance with an opinion of the Customs Cooperation Council  contained in its 1987 Compendium of Classification Opinions.   While that opinion is not binding on the United States, it is an

 added factor to be considered along with all other factors.

 HOLDING:

 
The subject shoe covers are classifiable under the provision   for other man‑made fiber made up articles, in Subheading  6307.90.9030, HTSUSA, with duty at the rate of  7 percent ad

 valorem.  The merchandise is currently not subject to any  quantitative textile restraints.

                     




Sincerely,

                     




John Durant, Director

                    




Commercial Rulings Division

HQ 084857

June 28, 1989

 CLA‑2 CO:R:C:G  084857  PR

 CATEGORY:  Classification

 TARIFF NO.:  6307.90.9030;  6217.10.0030

 Ms. Kizzy G. Kurtis

 55 E. Washington St., Suite 434

 Chicago, Illinois 60602

 RE:  Tariff Classification of Disposable Shoe Covers;  

New York Ruling 835705, Dated February 6, 1989

 Dear Ms. Kurtis:

 
In the above referenced ruling, you were advised that man‑ made fiber nonwoven shoe covers for use in hospitals were  classifiable under a provision for other made up clothing

 accessories, in Subheading 6217.10.0030, Harmonized Tariff  Schedule of the United States Annotated (HTSUSA) with duty at the  rate of 15.5 percent ad valorem.  The merchandise also fell  within textile restraint category 659.

 
We have reviewed that ruling and find that it is not in  accordance with Customs present views.  The rationale behind  classifying the subject merchandise under a provision for

 clothing accessories is that the Harmonized Commodity Description  and Coding System, Explanatory Notes, which is the official  interpretation of the HTSUSA at the international level (the 4  and 6 digit headings) state, at page 860, that sleeve protectors  are classifiable under Heading 6217 and shoe covers are similar  in function to sleeve protectors.

 
However, in order to be classifiable under Heading 6217, an  article must be a clothing accessory.  In our view, shoes are  commonly considered to be apparel accessories and not "clothing",  and, while shoe covers may be considered to be shoe accessories,  accessories of clothing accessories are not within the purview of  Heading 6217.  Therefore, the shoe covers are classifiable as  other made up textile articles, under Heading 6307.  This is in
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 consonance with an opinion of the Customs Cooperation Council  contained in its 1987 Compendium of Classification Opinions.   While that opinion is not binding on the United States, it is an  added factor to be considered along with all other factors. 

 
Accordingly, pursuant to Section 177.9, Customs Regulations  (19 CFR {177.9),  New York Ruling 835705, of February 6, 1989, is  modified to reflect that the disposable shoe covers the described  in that ruling are properly classifiable under the provision for  other textile made up articles, in Subheading 6307.90.9030,  HTSUSA, with duty, as products of Brazil, at the rate of  7  percent ad valorem.  Currently, merchandise classifiable in  Subheading 6307.90.9030 is not subject to textile restraints.

                     





Sincerely,

                     





John Durant, Director

                     





Commercial Rulings Division

