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CATEGORY:  Carriers:

Thomas L. Mills, Esq.

Dyer, Ellis, Joseph & Mills

Watergate Suite 1000

600 New Hampshire Avenue, NW.

Washington, D.C. 20037

RE:  Request for ruling as to provisions of 46 U.S.C. App. 883

Dear Mr.Mills:

     This is in reference to your letter of March 29, 1989,

withdrawing your ruling request of March 21, 1989, requesting a

ruling as to whether certain activities of a foreign-flag barge

are in compliance with 46 U.S.C. App. 883.

FACTS:

     Your client operates a towing operation in a United States

port which serves vessels engaged in the foreign trade,

specifically the export of chemicals.  Because of a temporary

shortage of shoreside chemical storage facilities, the client

proposes to have the chemicals loaded onto a foreign-flag barge,

which it owns.  The subject barge would then be put to use in any

of the two following alternatives:

Alternative A:

     After loading, the barge will be towed by a U.S.-flag tug to

a location within the harbor of the same port within United

States territorial waters and will then be anchored or docked at

that location.  While within the territorial waters, the barge

will be a stationary storage facility. Its only movements, except

for those described below, will be those necessary for the safety

of the vessel.

     At some point, a U.S.-flag. tug will tow the barge to a

point outside the territorial waters of the United States.  While

outside the territorial waters of the United States, a foreign

flag vessel will lighter the chemicals for a voyage to a foreign

port.
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     A U.S.-flag tug will tow the barge back to the same or

nearby point at which it was loaded, and any remaining chemicals

will be discharged.

Alternative B:

     After loading, the barge will be towed by a U.S.-flag tug to

a location within the harbor of the same port within United

States territorial waters and will then be anchored or docked at

that location. The barge will be a stationary storage facility.

Its only movements will be those necessary for the safety of the

vessel.

     At some point, a U.S.-flag tug will tow the barge back to

the same or nearby point at which it was loaded and all of its

chemical cargo will be pumped from the barge to the shoreside

chemical loading facility.

ISSUE:

     Whether the use of a foreign-flag barge as a chemical

storage facility described in the two alternatives above is

incompliance with the provisions of 46 U.S.C. App. 883.

LAW AND ANALYSIS:

     Title 46, United States Code Appendix, 883 (46 U.S.C. App.

883), often called the "Jones Act", provides in part, that no

merchandise shall be transported between points in the United

States embraced within the coastwise laws, either directly or via

a foreign port, or for any part of the transportation, in any

vessel other than a vessel built in and documented under the laws

of the United States and owned by persons who are citizens of the

United States.

     Pursuant to 4.80b, Customs Regulations (19 CFR 4.80b) a

coastwise transportation of merchandise takes place, within the

meaning of the coastwise laws, when merchandise laden at point

embraced within the coastwise laws ("coastwise point") is unladen

at another coastwise point, regardless of the origin or ultimate

destination of the merchandise.

     Points embraced within the coastwise laws discussed above

include all points within the territorial waters of the United

States, including points within a harbor, as well as artificial

islands, installations, and devices permanently or temporarily

attached to the seabed of the outer continental shelf for the

purpose of exploring for, developing or producing resources

therefrom.  The territorial waters of the United States consist

of the territorial sea, defined as the belt, 3 nautical miles

wide, adjacent to the coast of the United States and seaward of

the territorial sea baseline.
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     In regard to Alternatives A and B, the Customs Service

consistently has held that the use of a foreign-flag vessel as a

storage facility in United States territorial waters does not

violate the coastwise laws, or any other law administered by the

Customs Service, provided that the vessel remains stationary.

Customs also has held that if the vessel is being loaded or

unloaded and must be moved to another location because of stress

of weather or other reason involving the vessel's safety,

subsequently is returned to the same point to continue its

loading or unloading, and loads or unloads no merchandise at any

other point in the United States, the coastwise laws are not

violated.

     We note that in regard to Alternative A, the towing of the

barge to a point outside U.S. territorial waters and the

subsequent lightering by a foreign-flag vessel is not a movement

in the coastwise trade.  However, if the barge is to be towed

ashore for the discharge of any remaining chemicals, it must be

returned to the same point at which it was laded in order to be

in compliance with 46 U.S.C. App. 883. If it is to be towed

ashore empty, it is not required to return to the point of lading

and no violation of said statute will occur.

     Accordingly, with respect to Alternative B, when the subject

barge is no longer to be used as a storage facility and is towed

ashore, it must be returned to the same point ar which it was

laded.  To return it to any point other than that at which it was

laded and then pump the chemical cargo to the shoreside chemical

loading facility constitutes a violation of 46 U.C.C. App. 883.

HOLDING:

     The use of the foreign-flag barge as a chemical storage

facility described in Alternatives A and B does not constitute a

violation of 46 U.S.C. App. 883 provided the subject barge, if it

is no longer used as such a facility and is towed ashore for

unlading either in whole or in part, returns to the same point at

which it was originally laded.

                              Sincerely,

                              B. James Fritz

                              Chief

                              Carrier Rulings Branch

