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Milton H. Doumit, Jr., Esquire

Ogden Murphy Wallace

Attorneys-at-Law

1601 Fifth Avenue

Seattle, Washington 98101-1626

RE:  Use of a foreign-built vessel within the territorial waters

     of the United States as a "floating hotel" to accommodate

     workers that are involved in the Alaskan oil clean-up.

Dear Mr. Doumit:

     This is in reference to your letter of May 12, 1989, in

which you requested a ruling with regard to the application of

the Jones Act to the use of a foreign-flag vessel for overnight

accommodations for workers involved with the oil spill in the

territorial waters of the Prince William Sound area of Alaska.

FACTS:

     You state that the S. S. PRINCE GEORGE will be towed from a

Canadian port to a point in Prince William Sound area of Alaska,

and that the vessel will be used as a "floating hotel" for the

workers involved with the oil spill.  You state the vessel will

not be able to move under its own power without substantial

repairs, and that the vessel will either be anchored or moored at

a single point in the Prince William Sound prior to taking on

guests or passengers.  You state the passengers would be tendered

to and from the vessel on U.S. registered and coastwise trade-

qualified vessels.  You state that approximately every three

weeks the vessel will be towed from one point of anchorage to

another within the Sound.  You state that no passengers will

remain aboard while the vessel is being towed.  You also state

that it is possible that the vessel will be initially provisioned

in Canada, and that reprovisioning of the vessel would occur from

points in Alaska by U.S. registered and coastwise trade-

qualified vessel.

                              - 2 -

     On May 3, 1989, we issued a ruling concerning the subject

vessel and its use as a "floating hotel" in the Prince William

Sound.  In that ruling we held:

     1.  The use of a foreign-flag vessel as a "floating hotel"

     for overnight accommodations, if permanently moored or

     anchored, is not a violation of the coastwise laws.  The

     transportation of the "hotel guest" by a

     non-coastwise-qualified vessel, such as your foreign-flag

     vessel, from one point in the territorial waters to another

     port of place within the Prince William Sound area is a

     violation of the coastwise laws.

     2.  The transportation of merchandise or passengers by a

     coastwise-qualified vessel between coastwise points and the

     permanently moored or anchored "floating hotel" would not

     violate the coastwise laws.

ISSUE:

     Whether the transportation on a foreign-flag vessel of

merchandise which has been laden onto the vessel by a coastwise-

qualified vessel is a violation of the coastwise laws when the

foreign-flag vessel either moves or is towed within the

territorial waters of the U.S. from one anchorage to anchorage.

LAW AND ANALYSIS:

     Generally, the coastwise laws (e.g., 46 U.S.C. App. 289 and

883, and 46 U.S.C. 12106 and 12110) prohibit the transportation

of merchandise or passengers between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built in and documented under the laws of the United

States, and owned by persons who are citizens of the United

States.

     Under the provisions of 46 U.S.C. App. 289, no foreign

vessel shall transport passengers between ports or places in the

United States, either directly or by way of a foreign port.  The

penalty for violating this section of the law is $200 for each

passenger so transported and landed.

     Pursuant to 46 U.S.C. 12106 and 12110 and their

predecessors (46 U.S.C. 65i and 65m and, before them, 46 U.S.C.

11) and consistent with 46 U.S.C. App. 883, the coastwise

merchandise law, the Customs Service has consistently held that
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the prohibition in 46 U.S.C. App. 289, applies to all non-

coastwise-qualified vessels.  Non-coastwise-qualified vessels

include any vessel other than a vessel built in, properly

documented under the laws of, owned by citizens of the United

States, and never sold foreign with certain exceptions (46

U.S.C. 12106(a)(2)(B) a 19 CFR 4.80(a)(2) and (3)).

     In interpreting the coastwise laws as applied to the

transportation of passengers, we have ruled that the carriage of

passengers entirely within territorial waters, even though they

disembark at their point of embarkation and the vessel touches no

other point, is considered coastwise trade subject to the

coastwise laws.  The transportation of passengers to the high

seas or foreign waters and back to the point of embarkation,

often called a "voyage to nowhere," is not considered coastwise

trade, assuming the passengers do not go ashore, even

temporarily, at another coastwise point.

     A point in United States territorial waters is considered a

point in the United States embraced within the coastwise laws

but a point beyond those waters, even if it is within the United

States Exclusive Economic Zone (EEZ), is not considered to be

such a point, with certain exceptions inapplicable in this

context (see, e.g., the Outer Continental Shelf Lands Act of

1958, as amended; 43 U.S.C. 1333, and the amendments to 46

U.S.C. App. 883 regarding the transportation of valueless or

dredged material effected by Public Law 100-329).

      The territorial waters of the United States consist of the

belt, 3 nautical miles wide, adjacent to the coast of the United

States and seaward of the territorial sea baseline.  The recent

Presidential Proclamation (dated December 27, 1988) proclaiming a

12 nautical mile territorial sea extended the jurisdiction of the

United States only for international purposes and did not extend

or change existing federal and state laws.  The territorial

waters of the United States continue to be 3 nautical miles wide,

for purposes of the applicability of the coastwise laws.

     The vessel under consideration, as a foreign-flag vessel,

would be precluded from engaging in the coastwise trade.  Under

the circumstances stated above, you may not use the vessel in the

coastwise trade if, as is true in this case, it is not qualified

to engage in the coastwise trade.  As noted above, 46 U.S.C.

App. 883 and 289, prohibits the transportation between points in

the United States of merchandise and passengers in a

non-coastwise-qualified vessel.
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      "Passenger," for purposes of this provision, is defined as

"...any person carried on a vessel who is not connected with the

operation of such vessel, her navigation, ownership, or business"

(19 CFR 4.50(b)).  However, a foreign-built vessel not qualified

to engage in the coastwise trade which is permanently moored, can

be used as a bed and breakfast inn or other non-maritime use

without violating the statute.  No law or regulation administered

by the United States Customs Service would preclude the use of

the subject vessel as a permanently moored lodging facility since

it would not be considered engaged in transportation.  The

subject persons would however, be considered passengers and their

transportation on the vessel within the inland harbor or

territorial waters of the United States would be a violation of

the coastwise laws.

  Under the provisions of section 4.80b, of the Customs

Regulations (19 CFR 4.80b) a coastwise transportation of

merchandise takes place, within the meaning of the coastwise

laws, when the merchandise laden at a point embraced with the

coastwise laws ("coastwise point") is unladen at another

coastwise point regardless of the origin or ultimate destination

of the merchandise.  The transportation of merchandise to

reprovision the vessel from the dock to the S.S. PRINCE GEORGE on

a non-coastwise-qualified vessel would be a violation of the

coastwise laws.  Merchandise which is transported on a coastwise-

qualified vessel and laden on the S.S. PRINCE GEORGE vessel

within the territorial waters of the U.S. may remain on the

vessel when the vessel moves either under its own power or by tow

without violating the coastwise laws.  If the merchandise which

is laden on the S.S. PRINCE GEORGE is transported on the S.S.

PRINCE GEORGE and unladen at a point within the territorial

waters, under section 4.80(b) a transportation of the merchandise

will have taken place.  Under these circumstances, the

transportation of the merchandise (reprovisions) would be a

violation of the coastwise laws.

     Title 46, United States Code, section 316(a) (46 U.S.C.

316(a), the coastwise towing law), prohibits the towing of any

vessel, other than a vessel in distress, by a vessel not

documented under the United States-flag to engage in the

coastwise or Great Lakes trade between ports or places in the

United States embraced within the coastwise laws, either directly

or by way of a foreign port or place, or for any part of such

towing, or such towing between points in a harbor of the United

States.  It is the position of the Customs Service that this

provision does not prohibit the continuous towing by the same

foreign-flag (or otherwise non-coastwise-qualified) tug of a
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vessel engaged solely in foreign trade on a voyage from a

foreign port to a United States port or ports, or from a United

States port or ports to a foreign port, merely because both tug

and towed vessel stop at other United States ports to load export

cargo or unload import cargo (see Treasury Decision 70-223(19)).

     If a non-coastwise qualified towing vessel is used to tow

the vessel from its Canadian port to its point of anchorage in

the Prince William Sound you would not be in violation of the

towing statute (46 U.S.C. App 316(a)).  The use of a non-

coastwise-qualified vessel to tow the vessel when its moves from

its original point of anchorage to subsequent points would be a

violation of the coastwise towing statute.

HOLDING:

     The use of a foreign-flag vessel as a "floating hotel" for

overnight accommodations, if permanently moored or anchored, is

not a violation of the coastwise laws.  The transportation of

merchandise and/or the "hotel guest" by a non-coastwise-qualified

vessel, such as your foreign-flag vessel, from one point in the

territorial waters to another port or point within the Prince

William Sound area is a violation of the coastwise laws.

     The transportation of merchandise or passengers by a

coastwise-qualified vessel between coastwise points and the

permanently moored or anchored "floating hotel" would not violate

the coastwise laws.

     The transportation of merchandise which has been laden on a

foreign-flag vessel within the territorial waters would not be a

violation of the coastwise laws if the merchandise so laden is

not unladed from the vessel at a port or point within the

territorial waters.

     A non-coastwise qualified towing vessel may not be used to

tow a foreign-flag vessel from it original point of anchorage to

a subsequent point within the territorial waters of the United

States.

                                     Sincerely,

                                     B. James Fritz

                                     Chief

                                     Carrier Rulings Branch
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