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VES-13-17-CO:R:P:C 110265 LLB

CATEGORY: Carriers

Mr. Chuck Morris

Special Projects

Underwater Construction, Inc.

8740 Hartzell Road

Anchorage, Alaska 99507

RE:  Use of Canadian-registered barge as a stationary

     platform for cleaning oil-contaminated oil containment

     and cleaning equipment

Dear Mr. Morris:

     This is in response to your letter of June 14, 1989, in

which you request that we rule upon the use of a non-coastwise

qualified barge for utilization as a stationary work platform.

FACTS:

     Your company, a U.S. company of which all the stock is U.S.-

owned, owns a barge of Canadian registry which is currently

moored in Seattle, Washington.  It is proposed to tow the barge,

known as the "336", from Seattle to a point in the recently

fouled Prince William Sound, Alaska, where it would be moored for

use as a stationary work platform on which oil-contaminated

cleaning equipment would be cleaned.

     It is stated that there would be no quarters aboard for

housing workers since the only proposed use for the barge is as a

work station.  The official number of the barge is 345035.

ISSUE:

Whether the coastwise laws are violated when a non
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coastwise-qualified barge is used as a stationary work platform

in coastwise waters.

LAW AND ANALYSIS:

     Title 46, United States Code App., section 883 (46 U.S.C.

App. 883), in pertinent part, prohibits the transportation of

merchandise between points in the United States embraced within

the coastwise laws, either directly or via a foreign port, or for

any part of the transportation, in any vessel other than a

vessel built in and documented under the laws of the United

States and owned by persons who are citizens of the United

States.

     The Customs-Service consistently has held that the use of a

non-coastwise-qualified vessel as a moored facility does not

violate the coastwise laws, or any other law administered by the

Customs Service, provided that the vessel remains stationary.

Customs also has held that if the vessel is being loaded or

unloaded and must be moved to another location because of stress

of weather or other reason involving the vessel's safety,

subsequently is returned to the same point to continue its

loading or unloading, and neither loads nor unloads merchandise

at any other point in the United States, the coastwise laws are

not violated.

     Although the vessel will not be engaging in coastwise trade

while in operation as a stationary work facility, the point

should be made that by virtue of its being anchored within

territorial waters, the vessel itself will become a coastwise

point.  The practical effect of this fact is that any vessel

moving merchandise or passengers between the moored barge and

another coastwise point (in either direction), must itself be

documented for the coastwise trade.  Of course, the barge itself

may not have any passengers or merchandise aboard during its

initial tow from Seattle, or during its tow at the completion of

its mission if that tow is to another coastwise point.

You should also know that under the provisions of the coastwise

towing statute codified at section 316 of title 46, United States

Code App. (46 U.S.C. App. 316), the vessel towing your barge

between coastwise points must be properly documented for that

service.

HOLDING:

     In light of the facts, law and analysis discussed above, a
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foreign-registered barge may be used as a moored stationary work

platform within the territorial waters of the U.S. without

adverse consequence under the coastwise laws of the United

States, so long as it transports neither passengers nor

merchandise while under tow between coastwise points.

                              Sincerely,

                              B. James Fritz

                              Chief

                              Carrier Rulings Branch

