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Mr. Steven B. Chameides

Foley & Lardner

1775 Pennsylvania Avenue, N.W.

Washington, D.C. 20006-4680

RE:  Applicability of the coastwise laws to the use of a

     foreign-built floating drydock in the territorial waters of

     the United States.

Dear Mr. Chameides:

     This is in reference to your request for a ruling on the

applicability of the coastwise laws to the use of a foreign-built

floating drydock owned by a shipyard located in a United States

coastal port.

FACTS:

     You state that the floating drydock is not self-propelled,

that it is permanently moored to a system of pilings at the

shipyard and is used exclusively to raise vessels from the water

for the purposes of inspection and maintenance and repairs at the

shipyard.

ISSUE:

     May a foreign-built floating drydock which is permanently

moored to a system of pilings at a shipyard located in the

territorial waters of the United States be used as a drydock

without violating the coastwise laws?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 27 of the Act of June 5, 1920, as amended (41 Stat.

999; 46 U.S.C. App. 883, often called the Jones Act), provides,

in pertinent part, that:

          No merchandise shall be transported by water, or

          by land and water, on penalty of forfeiture of the

          merchandise (or a monetary amount up to the value
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          thereof as determined by the Secretary of the

          Treasury, or the actual cost of the

          transportation, whichever is greater, to be

          recovered from any consignor, seller, owner,

          importer, consignee, agent, or other person or

          persons so transporting or causing said

          merchandise to be transported), between points in

          the United States ... embraced within the

          coastwise laws, either directly or via a foreign

          port, or for any part of the transportation, in

          any other vessel than a vessel built in and

          documented under the laws of the United States and

          owned by persons who are citizens of the United

          States ....

     The Customs Service has consistently held that the use of a

non-coastwise-qualified vessel as a permanently moored facility

does not violate the coastwise laws, or any other law

administered by the Customs Service, provided that the vessel

remains stationary.  Customs also has held that if the vessel is

being loaded or unloaded and must be moved to another location

because of stress of weather or other reason involving the

vessel's safety, subsequently is returned to the same point to

continue its loading or unloading, and neither loads nor unloads

merchandise at any other point in the United States, the

coastwise laws are not violated.

     Although the vessel will not be engaging in coastwise trade

while in operation as a stationary floating drydock, the point

should be made that by virtue of its being anchored within

territorial waters, the vessel itself will become a coastwise

point.  The practical effect of this fact is that any vessel

moving merchandise or passengers between the moored barge and

another coastwise point (in either direction), must itself be

documented for the coastwise trade.

     Under the circumstances stated above, a foreign-built

vessel not qualified to engage in the coastwise trade can be used

as a permanently moored floating drydock, without violating the

statute.  No law or regulation administrated by the United States

Customs Service would preclude the use of the permanently moored

structure as a floating drydock for shipyard maintenance and

repairs.
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HOLDING:

     A foreign-built floating drydock may be used as a

permanently moored floating drydock within the territorial waters

of the U.S. without violating the coastwise laws of the United

States.

                                     Sincerely,

                                     B. James Fritz

                                     Chief

                                     Carrier Rulings Branch

