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CATEGORY:  Carriers

Mr. John R. Bogert

President

Alaska Apollo Gold Mines Limited

Post Office Box 10438

Phoenix, Arizona 85064

RE: M/V PUMPKIN

Dear Mr. Bogert:

     This is in response to your letter of July 17, 1989,

requesting a ruling as to whether your company vessel, the M/V

PUMPKIN, is considered to be engaged in the coastwise trade.

     FACTS:

     The M/V PUMPKIN is a U.S.-built vessel owned by Alaska

Apollo Gold Mines Limited ("AAGML"), a company incorporated in

the State of Nevada.  The subject vessel is used exclusively by

designated, trained employees of AAGML to carry company supplies

(mostly diesel fuel) from the town of Sand Point, Alaska, on

Papof Island, to mining property of AAGML on adjacent Unga

Island, Alaska, a distance of approximately 15 miles each way.

The only passengers and merchandise carried on the subject vessel

are the aforementioned company employees and supplies.  The

subject vessel is never rented, chartered or leased for any

monetary, or other consideration of any kind.  It is engaged in

the operation described above only from March through September

of each year. During the winter months the M/V PUMPKIN is beached

above the high tide line in Baralof Harbor and mothballed.  There

are no liens or mortgages on the vessel.

ISSUE:

     Whether the transportation of a U.S. corporation's employees

and cargo between United States points on a U.S.-built vessel

owned by said company constitutes an engagement in the coastwise

trade within the meaning of 46 U.S.C. App. 289 and/or 883.
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LAW AND ANALYSIS;

     The Customs Service enforces various navigation laws, some

of which deal with the coastwise trade. Title 46, United States

Code Appendix, section 883 (46 U.S.C. App. 883), often called the

Jones Act, provides, in part, that no merchandise shall be

transported between points in the United States embraced within

the coastwise laws, either directly or via a foreign port, or for

any part of the transportation, in any vessel other than a vessel

built in and documented under the laws of the United States and

owned by persons who are citizens of the United States (i.e., a

coastwise-qualified vessel).  Pursuant to 19 U.S.C. 1401(c), the

word "merchandise" means goods, wares and chattels of every

description and includes merchandise, the importation of which is

prohibited.  Furthermore, Public Law 100-329 (102 Stat. 588)

amended section 883 to apply to the transportation of "valueless

material...".  It should be noted that Customs has never held

that cargo which is owned by the owner of a vessel and is

transported solely for the use of the owner is not "merchandise"

for purposes of section 883. Indeed, we have held that "[i]t is

immaterial [for purposes of section 883] that any cargo so

transported [i.e., transported between coastwise points] may be

owned by the vessel owner."  This position is consistent with the

intent of the Congress as shown in its enactment of the so-called

sixth proviso to section 883 (the Acts of September 21, 1965, and

August 11, 1968; Public Law 89-194, 79 Stat. 823 and Public Law

90-474, 82 Stat. 700, respectively).

     Section 289 of title 46 (46 U.S.C. App. 289), as interpreted

by the Customs Service, prohibits the transportation of

passengers between points in the United States embraced within

the coastwise laws, either directly or by way of a foreign port,

in a non-coastwise-qualified vessel (see above).  For purposes of

section 289, "passenger" is defined as "... any person carried on

a vessel who is not connected with the operation of such vessel,

her navigation, ownership, or business" (19 CFR 4.50(b)).

     Accordingly, while the M/V PUMPKIN may or may not be

considered to be transporting passengers within the meaning of

section 289, it would be considered to be transporting

merchandise within the meaning of section 883.

     It should be noted, however, that although this

transportation constitutes an engagement in the coastwise trade,

it would appear that the subject vessel could be documented to

engage in such trade based on the record submitted (i.e., it

appears to be U.S.-built and owned).  However, the U.S. Coast

Guard, not Customs, is responsible for the administration of

vessel documentation requirements and we defer to that agency

regarding that matter.
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HOLDING:

     The transportation of a U.S. corporation's cargo between

United States points on a U.S.-built vessel owned by said company

constitutes an engagement in the coastwise trade within the

meaning of 46 U.S.C. App. 883.

                              Sincerely,

                              B. James Fritz

                              Chief,

                              Carrier Rulings Branch

