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          RE:  Request for Ruling Regarding Appraisement of Watches

          Dear ---------:

                This is in response to your letter of August 30, 1988,

          requesting a ruling as to the proper appraisement, pursuant to

          section 402(b) of the Tariff Act of 1930, as amended by the Trade

          Agreements Act of 1979 (TAA; 19 U.S.C. 1401a(b)), of watches sent

          abroad for repair and returned without the benefit of Item

          806.20, Tariff Schedules of the United States.  You also inquire

          as to the proper classification of the watches.  We have sent a

          copy of your letter to our General Classification Branch for an

          appropriate response.

          FACTS:

                You indicate that your company (importer) purchases and

          imports watches assembled in the Philippines by a related

          company.  The watches are then sold in the United States with the

          benefit of a warranty extended to your customers.

                Defective watches, both in and out of warranty, are

          returned to the importer for repair.  You state that the

          defective watches are then exported to importer's related party

          in the Philippines for repair and return.  The watches are

          repaired and then sold back to the importer at prices which cover

          the cost of repairs plus a mark-up.

                You state that at the present time, the watches are

          registered and exported under Customs supervision and are entered

          into the United States under Item 806.20, TSUS.  However, in the

          future, you will continue to have the watches repaired in the
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          Philippines but without export registration and Customs

          supervision.  You are inquiring as to the proper method of

          appraisement of the watches.

          ISSUE:

                What is the proper method of appraising watches which are

          repaired abroad by a related party and subsequently returned to

          the United States?

          LAW AND ANALYSIS:

                You are correct in stating that the watches will be

          appraised pursuant to section 402 of the Tariff Act of 1930, as

          amended by the Trade Agreements Act of 1979 (TAA; 19 U.S.C.

          1401a).

                Transaction value, the preferred method of appraisement, is

          defined as the "price actually paid or payable" when the

          merchandise is sold for exportation to the United States.  See,

          section 402(b) of the TAA.  With respect to the situation you

          describe, section 152.103(a)(3) of the Customs Regulations

          [19 CFR 152.103(a)(3)] states the following:

                The price actually paid or payable may represent

                an amount for the assembly of imported merchandise

                in which the seller has no interest other than as

                the assembler.  The price actually paid or payable

                in that case will be calculated by the addition of

                the value of the components and required adjustments

                to form the basis for the transaction value.

                From the information you have provided, we cannot

          conclusively state that transaction value is inapplicable.  The

          initial decision as to whether transaction value is appropriate

          in a related party situation is made by the appraising officer.

          If the appraising officer is satisfied that the parties, albeit

          related, buy and sell from one another as if they are unrelated,

          then transaction value may be proper.  Furthermore, if the price

          closely approximates one of the "test values" which are

          enumerated in section 402(b)(2)(B) of the TAA, then transaction

          value is appropriate in appraising the merchandise.

                Assuming that transaction value is found to be improper in

          this case, then it is necessary to proceed sequentially through

          the remaining bases of appraisement provided for under the

          valuation statute.  
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                The next basis of appraisement, transaction value of

          identical or similar merchandise pursuant to section 402(c),

          appears to be inapplicable.  Based upon the facts as presented,

          it appears as if the repaired watches are neither identical nor

          similar to the watches which enter the United States brand new.

                With respect to deductive and computed value, sections

          402(d) and 402(e), respectively, the importer has a choice as to

          which method is to be utilized.  However, here, as you indicate,

          deductive value is not available since the watches are not "sold"

          in the United States.

                Computed value pursuant to section 402(e) of the TAA

          appears to be the appropriate method of appraisement in this

          case.  The computed value of imported merchandise is the sum

          of the cost or value of the materials and the fabrication and

          other processing, profit and general expenses of the producer,

          any assist, and packing costs.

                Under the circumstances presented, the defective watches

          acquired by the importer and sent to the related party for repair

          will be considered assists pursuant to section 402(h) of the TAA.

          The defective watches are given to the importer by the ultimate

          consumer in the United States due to a warranty provision

          extended by the manufacturer.  The importer is merely acting as

          an agent of the ultimate consumer in honoring the warranty

          provision on behalf of the manufacturer.  The value attributed to

          the defective watches in this case is equal to the costs incurred

          for transporting the watches to the related party's plant.

                For purposes of this response, we are assuming that to the

          extent applicable, the appraised value of the defective watches

          will include all statutory elements of computed value.  Further,

          absent more specific information pertaining to the profit and

          general expenses of the repaired watches, we are unable to

          conclude that the repaired watches are not of the same class as

          new watches.

                                        Sincerely,

                                        John Durant, Director,

                                        Commercial Rulings Division




