                                      HQ 555174

                                   April 25, 1989

          CLA-2 CO:R:C:V 555174 GRV

          CATEGORY:  CLASSIFICATION

          TARIFF NO.:  9801.00.10, HTSUS (formerly 800.00, TSUS);

                       9802.00.50, HTSUS (formerly 806.20, TSUS)

          Mr. Richard G. Seley

          Rudolph Miles & Sons, Inc.

          Customhouse Brokers

          4950 Gateway East

          P.O. Box 144

          El Paso, Texas  79942

          RE:  Applicability of HTSUS subheading 9801.00.10 or HTSUS sub-

               heading 9802.00.50 to plastic banner products to be imported

               from Mexico

          Dear Mr. Seley:

               This is in response to your letters of November 4, 1988, and

          March 15, 1989, on behalf of Hallmark Marketing Corporation,

          requesting a ruling on the applicability of either subheading

          9801.00.10 or 9802.00.50, Harmonized Tariff Schedule of the

          United States (HTSUS), to plastic decorative banners to be cut to

          shorter lengths and packaged in Mexico.  You also inquire as to

          the proper tariff classification and country of origin marking

          requirements for this merchandise.  A sample banner was submit-

          ted for examination.

          FACTS:

               You state that decorative banners, bearing repetitive holi-

          day greetings, are finished products of U.S. origin.  A single

          banner greeting measures approximately 32 inches in length and is

          repetitively printed approximately 52 times on continuous sheets

          of plastic, each measuring 140 feet in length, which are exported

          in rolls.  The banner rolls and U.S. packaging materials, con-

          sisting of plastic baggies and cardboard boxes, will then be sent

          to Mexico for packaging.  The operations to be performed in

          Mexico consist of rolling off as many repetitions of the holiday

          greeting as are required (usually 5 to 7), cutting the banner to

          length at a right angle, conformity folding the banner to fit

          into the 2 inch wide by 4 inch in length baggie, and inserting

          the banner into the plastic package for retail sale.  These indi-

          vidual baggies are then packaged into larger, nonreusable card-

          board packing containers of a kind normally used for packaging

          such goods.
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          ISSUE:

               Whether the returned, packaged banners are entitled to the

          benefits of either HTSUS subheading 9801.00.10 or 9802.00.50.

          LAW & ANALYSIS:

               Effective January 1, 1989, the HTSUS superseded and re-

          placed the TSUS.  TSUS item 800.00 was carried over into the

          HTSUS without change as subheading 9801.00.10.  This tariff

          provision provides for the duty-free entry of U.S. products that

          are exported and returned without having been advanced in value

          or improved in condition by any means while abroad, provided the

          documentary requirements of section 10.1, Customs Regulations (19

          CFR 10.1), are met.

               TSUS item 806.20 was carried over into the HTSUS, in part,

          as subheading 9802.00.50.  This tariff provision provides a

          partial duty exemption for articles returned to the U.S. after

          having been exported to be advanced in value or improved in

          condition by means of repairs or alterations (other than under

          warranty).  Under this tariff provision, there is a duty only

          upon the value of the foreign repairs or alterations, provided

          the documentary requirements of section 10.8, Customs Regulations

          (19 CFR 10.8), are met.

               Regarding the duty exemption under HTSUS subheading

          9801.00.10, in Border Brokerage Company, Inc. v. United States,

          65 Cust.Ct. 50, C.D. 4052, 314 F.Supp. 788, 792 (1970), appeal

          dismissed, 58 CCPA 165 (1970), the U.S. Customs Court stated

          that:

               ...the test to be applied in item 800.00 cases is whether

               the merchandise of American origin has itself (apart from

               its container) been the object of advancement in value or

               improvement in condition while abroad.

               In the instant case, the exported banner rolls themselves

          will be subjected to an operation which results in the merchan-

          dise being advanced in value or improved in condition.  The ban-

          ner product to be packaged abroad is cut to shorter lengths from

          a continuous roll of banner messages measuring approximately 140

          feet in length.  In regard to HTSUS subheading 9801.00.10, we

          have previously stated that cutting exported merchandise to

          length generally results in advancing it in value or improving it

          in condition.  Headquarters Ruling Letters 554736 (February 16,

          1988) and 554899 (March 4, 1988).  In the instant case, decora-

          tive banners cut to shorter lengths for retail sale clearly are

          more marketable than rolls of banners in 140-foot lengths and

          this change in the banners' marketability constitutes an
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          improvement in the merchandise's condition.  Thus, the returned

          banners will not be eligible for the duty exemption available

          under HTSUS subheading 9801.00.10.

               Regarding the partial duty exemption under HTSUS subheading

          9802.00.50, in Dolliff & Company, Inc., v. United States, 66 CCPA

          77, C.A.D. 1225, 599 F. 2d 1015 (1979), the U.S. Court of Customs

          and Patent Appeals stated that:

               ...repairs and alterations are made to completed articles

               and do not include intermediate processing operations which

               are performed as a matter of course in the preparation or

               the manufacture of finished articles. (Court's emphasis).

          Thus, the focus is upon whether the exported article is

          "incomplete" or "unsuitable for its intended use" prior to the

          foreign processing.  Guardian Industries Corp. v. United States,

          3 CIT 9 (1982).

               In this case, the sample submitted evidences the fact that

          the exported banners are incomplete products since they are

          unsuitable for their intended use in the continuous lengths (140

          feet) in which they are exported.  We have previously held in a

          ruling dated September 20, 1983 (HQ 071475), concerning TSUS item

          806.20 that:

               ...where rolls of material are exported and finished goods

               are returned merely by cutting to length, this cutting

               constitutes a finishing step in the manufacture of the

               goods, converting large rolls of raw material to finished,

               usable sheets.  The conversion from material lengths to

               finished products exceeds the meaning of the term

               "alterations" under this tariff provision.

          See, also, Headquarters Ruling 554736 dated February 16, 1988.

          Thus, it is our opinion that the cutting to length operation in

          the instant case constitutes a finishing step in the manufacture

          of the completed banners, thereby precluding application of HTSUS

          subheading 9802.00.50 to the returned merchandise.

               Regarding country of origin marking requirements, section

          304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C. 1304),

          generally provides that all articles of foreign origin (or their

          containers) imported into the United States are required to be

          legibly, conspicuously, and permanently marked to indicate the

          country of origin to an ultimate purchaser in the United States.

          For purposes of this statute, "country of origin" means the

          country of manufacture, product or growth of any article of

          foreign origin entering the United States.  Further work or

          material added to an article in another country must effect a
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          substantial transformation in order to render such other country

          the "country of origin" (19 CFR 134.1).  In Upjohn Co. v. United

          States, 623 F.Supp. 1281 (CIT 1985), the U.S. Court of

          International Trade stated that:

               [e]xported American products retain their identity as

               American products, provided they are not transformed into

               new products while abroad.

               In this case, we believe that for purposes of marking the

          imported product is a product of the United States.  Although the

          exported continuous rolls of banner material are advanced in

          value, they are merely processed into finished articles by a

          cutting to length operation while abroad, which does not sub-

          stantially transform them into products of Mexico.  Accordingly,

          the returned banners will remain products of the U.S. for country

          of origin marking purposes and are excepted from the marking

          requirements of 19 U.S.C. 1304.

               Your question concerning the tariff classification of the

          plastic decorative banners will be addressed in a separate

          letter.

          HOLDING:

               On the basis of the information and sample submitted, we

          conclude that the cutting to length operation advances in value

          and improves in condition the exported banners.  This renders the

          returned banners ineligible for the duty exemption available

          under HTSUS subheading 9801.00.10.  Further, the banners are

          incomplete articles as exported and the foreign cutting to length

          operation serves as a finishing process.  This renders the

          returned banners ineligible for the partial duty exemption avail-

          able under HTSUS subheading 9802.00.50.  Therefore, the returned

          banners will be dutiable on their full value.  However, the

          cutting to length operation does not transform the exported

          banner products into new products while abroad.  Thus, the

          returned banners remain products of the U.S. for country of

          origin marking purposes.

                                        Sincerely,

                                        John Durant, Director

                                        Commercial Rulings Division

