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CLA-2 CO:R:C:V  555489 DSN

CATEGORY:  Classification

John M. Peterson, Esq.

Neville, Peterson & Williams

39 Broadway

New York, New York 10006

RE:  Duty-free treatment for gloves

Dear Mr. Peterson:

     This is in response to your letters of August 23, 1989, and

March 22, 1990, on behalf of Aris-Isotoner, Inc., concerning

duty-free treatment under General Note 3(a)(iv), Harmonized

Tariff Schedule of the United States Annotated (HTSUSA), for

certain gloves to be produced in Saipan.  Samples were submitted

with your submission.

FACTS:

     According to your August 23, 1989, submission, the

merchandise at issue consists of women's dress gloves composed of

textile material and leather.  You state that the spandex

material, referred to as "Isotoner" originates in the U.S.  The

manufacturing process is described as follows:  The "Isotoner"

material will be delivered in roll form to a manufacturing

facility in Saipan where it will be die-cut into glove parts.

The die-cut glove parts will then be delivered to a

manufacturing facility in the Philippines.

      Leather of foreign origin will be delivered in skin form to

a manufacturing facility in the Philippines where it will be

die-cut into leather glove strips and perforated.  The die-cut

textile glove parts are sewn together to make glove shells.  The

leather overlays are then sewn to the textile glove shell on the

back of the hand, inside the thumb and fingers, and running

perpendicular to the wrist.  This completes the manufacturing

process in the Philippines.  Unhemmed, substantially finished

gloves are shipped back to Saipan, where they are hemmed at the

wrist, folded, ironed, inspected and packed for direct shipment

to the U.S.

     In your March 22, 1990, submission, you propose a variant

operation from that described above.  Under this althernative

operation, the "Isotoner" textile material would be die-cut into

glove parts in Saipan and then sent to the Philippines where it

is partially assembled into gloves.  In the Philippines, the

glove parts would be sewn around four fingers, leaving an open

pinky and side seam, in addition to no cuff or formed wrist.

This would complete the operation in the Philippines, and the

partially sewn gloves would be returned to Saipan where the pinky

and side seam would be sewn closed and the wrist and cuff would

be formed and sewn.  In some cases, suface ornamentation would be

attached at this point.  The gloves would also be trimmed,

folded, ironed and inspected before being packaged for direct

shipment to the U.S.

     The merchandise which is the subject of this request is a

women's glove, and is classified under subheading 6116.93.2010,

HTSUSA, which provides for gloves, mittens and mitts, knitted or

crocheted, other, other, without fourchettes, textile category

631.

ISSUE:

     Whether the two proposed manufacturing scenarios will

entitle the dress gloves to duty-free entry under General Note

3(a)(iv), HTSUSA.

LAW AND ANALYSIS:

     Under General Note 3(a)(iv), HTSUSA, goods imported from an

insular possession may enter the customs territory of the U.S.

free of duty if they:

     (1)  Are manufactured or produced in the possession;

     (2)  Do not contain foreign materials which represent more

          than 70 percent of the goods' total value (or more than

          50 percent with respect to textile and apparel articles

          subject to textile agreements, and other goods

          described in section 213(b) of the Caribbean Basin

          Economic Recovery Act); and

     (3)  Come directly to the customs territory of the U.S. from

          the possession.

     Since textile gloves are subject to textile agreements, they

are not considered eligible articles entitled to duty-free

treatment under the CBERA.  Therefore, the foreign materials

making up the merchandise at issue may not represent more than 50

percent of the gloves' appraised value.  Assuming, for purposes

of this ruling, that the gloves comply with the above value-

content requirement, then the only issue to be determined is

whether the gloves are a "product of" the U.S. insular

possession.

     As noted in your submission, materials imported into an

insular possession become a product of the possession if they are

substantially transformed there.  In other words:

     "the question...is whether operations performed on products

      in the country of exportation are of such a substantial

     nature to justify the conclusion that the resulting product

     is a manufacture of that country.  'Manufacture implies a

     change, but every change is not a manufacture...there must

     be a transformation; a new and different article must emerge

     having a distinctive name, character of use.'  Ferrostal

     Metals Corporation v. United States, 664 F.Supp. 535,537

     (CIT 1987) (quoting Anheuser-Busch Association v. United

     States, 207 U.S. 556, 562 (1908).

     Section 12.130(d) and (e), Customs Regulations (19 CFR

12.130(d) and (e)), set forth criteria for determining whether a

textile or textile article has been substantially transformed.

Although 19 CFR 12.130(e)(1)(v) lists "[s]ubstantial assembly by

sewing and/or tailoring of all cut pieces of apparel articles

which have been cut from fabric in another foreign territory,

country or insular possession into a completed garment..." as an

example of a manufacturing or processing operation that may

result in a substantial transformation, the regulations do not

contemplate that all sewing operations will constitute a

substantial transformation.  The examples given involve the

substantial and complete assembly and/or tailoring of all cut

pieces of suit-type jackets, suits, and shirts.

     You contend that Headquarters Ruling Letter 732623 of

November 6, 1989, subsequently published as C.S.D. 90-20 (24

Cust. B. & Dec. 10 (March 7, 1990)), is applicable to this case.

In that case, cotton industrial work glove pieces were cut in

country A, and the parts sent to country B, where they were sewn

together into gloves, turned, pressed and packaged before being

exported to the U.S.  We held that the sewing together of cotton

industrial work gloves was not a complex operation, and

therefore, was not analogous to sewing suit-type jackets, suits

or shirts.  Furthermore, we stated that although cutting may not

involve much labor, it often involves a substantial capital

input.  For these and other reasons, we concluded that country A

was considered the country of origin of the imported work gloves.

     C.S.D. 90-20 was upheld upon reconsideration in HRL 086229

dated April 11, 1990, in which we stated the following:

     The sewing together of industrial work gloves is not more

     complex in nature than the assembly by sewing of sweatshirts

     and polo-style shirts, indeed it is Customs' view that it is

     less so.  Moreover, the cutting of fabric into glove pieces

     is not without complexity.  Apparel cutters must also be

     skilled since mistakes can be costly in terms of wasted

     fabric and can delay or prevent a planned assembly run.  See

     HRL 081155 of February 3, 1988.  In addition, Customs is not

     persuaded that sewing cut pieces into finished gloves is

     inherently complex.  Although the purchase of sewing

     machines may require a significant capital investment, the

     operation of the machines involves little more than a steady

     feeding of cut glove fabric into a machine.

     In the instant case, the die-cutting in Saipan of the

continuous lengths of U.S. spandex material into glove parts will

substantially transform the U.S. material into new and different

articles of commerce which will be considered "products of"

Saipan.  We have consistently held that the cutting of fabric

imported in continuous lengths into specific or defined shapes

which can serve as components in an assembly operation is

sufficient to substantially transform the fabric into new and

different articles of commerce.  See, for example, HRL's 067823

dated June 2, 1982, and 555189 dated June 12, 1989.  Moreover,

pursuant to the previously-discussed analysis in HRL 732623

(affirmed by HRL 086229), the subsequent processing in the

Philippines under both proposed scenarios will not change the

country of origin of the die-cut glove parts.  Therefore, when

the partially assembled gloves are returned to Saipan for

finishing operations and are then imported into the U.S., the

finished gloves would be considered "products of" Saipan for

purposes of General Note 3(a)(iv), HTSUSA.

     You also ask us to address whether the cost or value of the

textile glove parts would be considered "foreign material" for

purposes of calculating the General Note 3(a)(iv), HTSUSA, 50

percent foreign value limitation.  As discussed above, the

processing to be performed in the Philippines after the fabric is

cut in Saipan is insufficient to substantially transform the

textile glove parts into "products of" the Philippines.

Therefore, these parts would continue to be considered of Saipan

origin when returned to that insular possession for finishing

operations and, as a result, would not be considered "foreign

material" content for purposes of the foreign value limitation

under this program.  However, the cost or value of the leather,

as well as the cost of the processing performed under both

proposed scenarios in the Philippines, would be included in the

"foreign material" content under General Note 3(a)(iv), HTSUSA.

This is consistent with previous rulings involving similar fact

situations.  See HRL's 555431 dated April 9, 1990, and 554027

dated January 13, 1987.

HOLDING:

     In regard to both manufacturing scenarios, the completed

gloves will be entitled to duty-free treatment under General Note

3(a)(iv), HTSUSA, assuming compliance with the value-content

requirement and the documentation requirements of section 7.8,

Customs Regulations (19 CFR 7.8).  The textile glove parts die-

cut in Saipan would not be considered "foreign material" for

purposes of calculating the 50 percent foreign value limitation

under this program.

                              Sincerely,

                              Jerry Laderberg

                              Acting Director

                              Commercial Rulings Division

