                                      HQ 729316

                                   April 20, 1989

          MAR 2-05 CO:R:C:V  729316 LR

          CATEGORY: Marking

          District Director of Customs

          P.O. Box 9516

          El Paso, Texas  79985

          RE:  Country of Origin Marking Requirements for Abrasive Belts

          Dear Sir:

                This is in response to your memorandum of November 1, 1985

          (CLA 2-EP:C:C HA) which forwarded a ruling request submitted by

          3M (the importer), concerning country of origin marking

          requirements for abrasive belts.  We regret the delay in

          responding.  Your memorandum was apparently misplaced.

          FACTS:

                Abrasive belts, which are used with electrical, industrial

          and home sanders, are manufactured in the U.S. into continuous

          rolls in varying widths.  The rolls are exported to Mexico where

          they are cut to proper length (and in some cases, also to proper

          width), 3/8 inch of the abrasive is ground off each end, and the

          two ends are spliced together with an adhesive.  The finished

          product is returned to the U.S.

                The importer would like to mark the imported product either

          "Spliced in Mexico of U.S. Material" or "Assembled in Mexico".

          You are of the opinion that the belts must be marked "Made in

          Mexico of U.S. Materials" in view of the fact that the belts are

          not entitled to entry under subpart 9802.00.80, Harmonized Tariff

          Schedule of the United States (HTSUS), which replaced item

          807.00, Tariff Schedules of the United States.

          ISSUE:

                What are the country of origin marking requirements for

          abrasive belts manufactured in the U.S. into continuous rolls and

          exported to Mexico where they are cut to proper length (and

          possibly width), and spliced together?
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          LAW AND ANALYSIS:

                Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19

          U.S.C. 1304), requires, subject to certain specified exceptions,

          that every article of foreign origin imported into the U.S. shall

          be marked to indicate the country of origin to the ultimate

          purchaser in the U.S.  Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part

          134), implements the country of origin marking requirements and

          exceptions of 19 U.S.C. 1304.

                Section 134.32(m), Customs Regulations (19 CFR 134.32(m)),

          provides an exception from marking for U.S. products exported and

          returned.  U.S. articles sent abroad for processing fall within

          this exception unless they are substantially transformed prior to

          their return to the U.S.  See HQ 729519, May 18, 1988 (wine

          cooler flavor based which is produced in the U.S., exported to

          Canada and mixed with carbonated water is excepted from marking

          pursuant to 19 CFR 134.32(m) because the processing in Canada is

          not a substantial transformation).

                In order for a substantial transformation to be found, an

          article having a new name, character or use must emerge from the

          processing.  See United States v. Gibson-Thomsen Co., Inc., 27

          C.C.P.A. 267, C.A.D. 98 (1940)

                This test was applied in HQ 730949, July 18, 1988, to

          determine whether low insertion jumpers (used to transmit signals

          from one printed circuit board to another) made in the U.S. into

          continuous rolls and exported to Mexico to be cut to length, and

          cut to expose the conducting medium, were excepted from marking

          pursuant to 19 CFR 134.32(m).  In determining that the Mexican

          processing did not constitute a substantial transformation,

          Customs noted that only minor processing was performed in Mexico

          and that before such processing the articles are dedicated for

          use as low insertion force jumpers, and can be identified as

          such.  Accordingly, Customs determined that the cables remain a

          product of the U.S. and are excepted from marking.

          1/  An exception to the general rule is for articles assembled

          abroad in whole or part from U.S. components which are entitled

          to an exception from duty under subheading 9802.00.80, HTSUS.

          These articles are considered to be products of the country of

          assembly for purposes of 19 U.S.C. 1304, whether or not the

          assembly constitutes a substantial transformation  See 19 CFR

          10.22.
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                The abrasive rolls which are the subject of this inquiry

          undergo similar processing in Mexico.  Like the cables, the

          abrasive rolls are cut to a specified length (and in some cases,

          width) with some additional grinding or cutting away of the ends.

          Splicing of the ends is the only additional operation that is

          performed.  None of these processes changes the name, character

          or use of the product, which is manufactured almost entirely in

          the U.S.  The processes are minor operations which merely render

          the product ready for use.

          HOLDING:

                For purposes of 19 U.S.C. 1304, the processing of abrasive

          belts manufactured in the U.S. into continuous rolls and

          processed in Mexico by cutting to length and possibly width,

          grinding off of the ends, and splicing, does not substantially

          transform them into a product of Mexico.  Accordingly, assuming

          that the belts are not entitled to an exemption from duty under

          subheading 9802.00.80, HTSUS, the belts are excepted from marking

          pursuant to 19 CFR 134.32(m).   Nonetheless, if the importer

          chooses to mark the product, any accurate marking which does not

          mislead the ultimate purchaser, such as spliced in Mexico of U.S.

          material, is acceptable.

                                        Sincerely,

                                        Marvin M. Amernick

                                        Chief, Value, Special Programs

                                        and Admissibility Branch
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