                                      HQ 730951

                                   April 13, 1989

          MAR-2-05 CO:R:C:V jd

          CATEGORY: Marking

          District Director of Customs

          Patrick V. McNamara Building

          477 Michigan Avenue

          Detroit, Michigan 48226-2568

          RE: Decision on application for further review of protest

              no. 3801-6-001019

          Dear Sir:

                This protest was filed against your decision assessing 10%

          marking duties on certain entries of printed matter.

          FACTS:

                The printed matter involved is titled, "Al Cross' Insider's

          Report."  It is a brochure advertising a variety of food and

          food-related items for sale.  We received a photocopied sample of

          loose pages.  However, the "Report" was bound on the left margin

          in book fashion at importation.

                A marking violation was found citing noncompliance with

          { 134.46, Customs Regulations (19 CFR 134.46), because country of

          origin marking did not appear in close proximity to the words, "A

          GREAT AMERICAN TRADITION SINCE NOV. 1985", such words appearing

          near the top of the front page.  The marking, "PRINTED IN CANADA"

          appeared at the bottom right corner of the back page.

          ISSUE:

                Does the above described use of the word "AMERICAN" trigger

          the requirements of { 134.46, Customs Regulations?

          LAW AND ANALYSIS:

                Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19

          U.S.C. 1304), requires that unless excepted, every article of

          foreign origin (or its container) imported into the United States

          shall be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly and

          permanently as the nature of the article (or container) will

          permit, in such a manner as to indicate to an ultimate purchaser

          in the U.S. the English name of the country of origin of the

          article.

                Section 134.46, Customs Regulations (19 CFR 134.46),

          requires that in any case in which the words "U.S.", or

          "American", the letters "U.S.A.", any variation of such words or

          letters or the name of any city or locality in the U.S., or the
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          name of any foreign country or locality other than the country or

          locality in which the article was manufactured or produced appear

          on an imported article or its container, there shall appear,

          legibly and permanently in close proximity to such words, letters

          or name, and in at least comparable size, the name of the country

          of origin preceded by "Made in", "Product of" or other words of

          similar meaning.

                Customs ruling 729817 (November 13, 1986), concerned the

          application of { 134.46 to printed advertising matter.  In that

          case multi-page advertisements for Eckerd stores had on the front

          page of the advertisement a stylized version of the store name

          and directly beneath that name the words, "AMERICA'S FAMILY DRUG

          STORE."  In that instance we held:

                  Under the above described circumstances the provisions

                  of 19 CFR 134.46 do not apply.  The reference to

                  "AMERICA" is used in the context of an advertisement

                  for the drug store rather than as an indication of the

                  origin of the printed matter.  With respect to printed

                  matter, it is our opinion that 19 CFR 134.46 applies

                  to words which may confuse the ultimate purchaser as to

                  the origin of the printed material, and not to places

                  or localities which merely appear in the text or content

                  of the printed material.

                Similarly in ruling 731394 (December 8, 1988), it was

          determined that the word "Vermont" on a paperboard wall planner

          that was a souvenir of the University of Vermont did not trigger

          the requirements of { 134.46, Customs Regulations.  The reference

          to a place not the place of origin would not confuse an ultimate

          purchaser as to the true country of origin.

                The precedents cited in support of issuance of the marking

          notice are still valid rulings, however we do not consider them

          applicable to the present situation.  For example, LD 85-0003

          (724918; July 11, 1984) found that the phrase "Handcrafted

          American Oak Handle" printed on the blister pack of a kitchen

          utensil did invoke the application of { 134.46.  There was

          sufficient possibility of that phrase confusing an ultimate

          purchaser as to the country of origin of the utensil since the

          phrase referenced the origin of a component of the utensil.  This

          illustrates the key to proper application of { 134.46 - judging

          the likelihood of confusion caused in the mind of an ultimate

          purchaser by a subject word or phrase.  For example, in

          precedents cited by the protestant, it was determined that the

          U.S. address of a store on foreign printed promotional material

          did not infer the store was the printer (709304; July 27, 1978),

          and the address of a company on a foreign printed calendar to be

          given away for advertising was not misleading marking (709655;

          November 30, 1978).
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                It is the opinion of this office that the reference to

          "AMERICAN" is not one that would confuse an ultimate purchaser as

          to the origin of the advertising brochure.  The statement is

          referencing the presence in the U.S. of a particular supermarket

          chain.

          HOLDING:

                Based on the above analysis, it is our opinion the marking

          of the advertising brochures was in compliance with 19 U.S.C.

          1304.  Accordingly, no marking violation existed and the protest

          should be granted on this point.  A copy of this letter should be

          sent to the protestant.

                                        Sincerely,

                                        Marvin M. Amernick

                                        Chief, Value, Special Programs

                                        and Admissibility Branch

