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          CATEGORY: Marking

          Mr. Leonard M. Fertman

          2049 Century Park East, Suite 1800

          Los Angeles, CA  90067

          RE: Country of origin marking requirements for imported footwear.

          Dear Mr. Fertman:

               This is in response to your letter of March 3, 1988, on

          behalf of your client, Payless Drug Stores, Northwest, requesting

          a ruling on country of origin marking requirements for imported

          footwear.

          FACTS:

               The submitted samples consist of three different styles of

          footwear: a moccasin, a beach sandal and a woman's athletic shoe.

          The moccasin is a three-tone shoe with an interior of dark blue.

          Inside the back of the shoe is a clear vinyl label which is

          attached with adhesive.  On the label are the words "GENUINE

          LEATHER UPPER, MADE IN TAIWAN R.O.C."  The lettering is gold-

          colored and approximately 1/8 of an inch in size.  The beach

          sandal is a grey slip-on.  Affixed to the heel portion of the

          inner sole of the sandal is a clear vinyl label similar to the

          one used on the moccasin.  On the label, in gold-colored

          lettering 1/8 of an inch in size, are a stock number, the size

          and the words "ALL MAN MADE MATERIALS, MADE IN TAIWAN R.O.C."

          The third sample is a white woman's athletic shoe with pink terry

          cloth interior.  Inside the the shoe is a white paper label with

          an adhesive back.  At the time of examination, the label was not

          attached to the shoe, but rather was loose inside the shoe.

          Printed on the label in black lettering, approximately 1/16 of an

          inch in size, are the size, a lot number and the words "ALL MAN

          MADE MATERIALS, MADE IN TAIWAN R.O.C."

               You have indicated that one of the styles will be sold in

          clear vinyl bags on which the words "MADE IN TAIWAN R.O.C."

          appear.  However, no such bag has been submitted for examination

          and it is not clear from your letter whether the beach sandals or
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          the woman's athletic shoes will be packaged this way.  We are not

          able to issue an opinion on this method of marking without

          further information.

          ISSUE:

               Whether the proposed country of origin markings on the

          submitted sample footwear complies with the requirements of 19

          U.S.C. 1304.

          LAW AND ANALYSIS:

               Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

          1304), requires that, unless excepted, every article of foreign

          origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

          place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

          article will permit in such a manner as to indicate to an

          ultimate purchaser in the U.S. the English name of the country of

          origin of the article.  Part 134, Customs Regulations (19 CFR

          Part 134), implements the country of origin marking requirements

          and exceptions of 19 U.S.C. 1304.  Section 134.41(b), Customs

          Regulations (19 CFR 134.41(b)), provides that the marking of an

          imported product must be conspicuous enough so that the ultimate

          purchaser will be able to find the marking easily and read it

          without strain.

               With regard to the permanency of a marking, section

          134.41(a), Customs Regulations (19 CFR 134.41(a)), provides that

          as a general rule, marking requirements are best met by marking

          worked into the article at the time of manufacture.  However,

          section 134.44, Customs Regulations (19 CFR 134.44), provides

          that except for articles which are the subject of a ruling by the

          Commissioner of Customs or those articles classifiable in an item

          number specified in section 134.43, Customs Regulations (19 CFR

          134.43) (not applicable here), any marking that is sufficiently

          permanent so that it will remain on the article until it reaches

          the ultimate purchaser unless deliberately removed is acceptable.

               After careful examination of the submitted samples, we have

          concluded that the country of origin markings on the moccasin and

          the beach sandal are sufficiently conspicuous and permanent to

          meet the requirements of 19 U.S.C. 1304.  The label used on the

          sample sandal and the sample moccasin is found easily and may be

          read without strain.  The gold-colored lettering contrasts

          conspicuously with the respective grey and blue backgrounds of

          the shoes and the placing of the label in each shoe makes it
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          readily visible.  In addition, the label on each shoe is attached

          to a flat surface with a strong adhesive that should withstand

          normal handling and remain on the shoe at least until the shoe

          reaches the ultimate purchaser.

               With regard to the woman's athletic shoe, we find that the

          country of origin marking is not sufficiently permanent to meet

          the requirements of 19 U.S.C. 1304.  At the time the sample was

          examined, the label bearing the country of origin marking was not

          attached to the shoe, but rather was loose within the shoe.  It

          appeared that the adhesive-backed label was meant to be affixed

          to the inside of the shoe and that the terry cloth interior did

          not maintain the adhesion.  It is our opinion that due to the

          rough surface of the terry cloth, adhesive alone, is not

          sufficient to keep a label affixed to the interior of the shoe.

          Either the label should be secured by some additional means other

          than adhesive, such as a staple or a stitch, or it should be

          affixed to some other conspicuous surface of the shoe which is

          smooth enough to permit adhesion.

               We further suggest that the label on the woman's athletic

          shoe be enlarged and that the lettering regarding the country of

          origin be at least 1/8 of an inch.

          HOLDING:

               Based on the above considerations and review of the

          submitted materials, we find that the submitted moccasin and

          beach sandal are legally marked pursuant to 19 U.S.C. 1304 and 19

          CFR 134.44.  We further find that the country of origin marking

          on the woman's athletic shoe is not permanent, and therefore, not

          in compliance with 19 U.S.C. 1304.

                                     Sincerely,

                                     Marvin M. Amernick

                                     Chief, Value, Special Programs

                                     and Admissibility Branch

