                            HQ 731663

                            July 18, 1989

MAR-2-05 CO:R:C:V 731663 KG

CATEGORY:  Marking

District Director of Customs

11 West Huron Street

Buffalo, New York 14202

RE:  Country of origin marking requirements of books

Dear Mr. Brainard:

     This is in response to your memorandum of July 5, 1988,

(MAR-2-05-COD:RP) forwarded to us as IA 36/88 by the Chief, NIS

Branch I, under cover of a memorandum dated July 27, 1988 (MAR-

2-S:NI:234-52), concerning the proper country of origin marking

of books.  We regret the delay in responding.

FACTS:

     You asked the following three questions: (1) Is marking the

country of origin on the inside cover or title page of a book

consistent with the intent of Part 134? (2) If a U.S. reference

is made on the title page of a book, must the country of origin

also appear on the title page?(3) Where publication data on the

title page is different from the country of origin as shown on

the outside or inside cover of the book, would this be considered

deceptive under 19 CFR 11.13?

     The Chief, NIS Branch I, stated that the policy for country

of origin marking of books was established by ORR Ruling 393-71

(June 24, 1971)("ORR Ruling 393-71").  He suggested that ORR

Ruling 393-71 be reviewed.

ISSUE:

     What is the proper country of origin marking on a book.

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.  Congressional intent in

enacting 19 U.S.C. 1304 was "that the ultimate purchaser should

be able to know by an inspection of the marking on the imported

goods the country of which the goods is the product.  The evident

purpose is to mark the goods so that at the time of purchase the

ultimate purchaser may, by knowing where the goods were produced,

be able to buy or refuse to buy them, if such marking should

influence his will."  United States v. Friedlaender & Co., 27

C.C.P.A. 297 at 302 (1940).

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and exceptions of 19

U.S.C. 1304.

     As you note, section 11.13(c) of the Customs Manual

("section 11.13(c)"), imposed special marking requirements on

books.  However, Customs Directive 2120-01 dated December 21,

1984, rescinded the Customs Manual and the special marking

requirements for books were never incorporated into 19 CFR Part

134.  Therefore, the special marking requirements set out in

section 11.13(c) are not in effect.

     In ORR 393-71, Customs ruled on the country of origin

marking of imported music guides.  The basis cited for the ruling

was the special marking requirements for books contained in

section 11.13(c).  The ruling letter was issued in 1971, prior to

the 1984 rescission of section 11.13(c).  The ruling letter was a

correct interpretation of the marking requirements for books in

1971.

     Section 134.41, Customs Regulations (19 CFR 134.41),

requires that "the ultimate purchaser in the U.S. must be able to

find the country of origin marking easily and read it without

strain."  A marking should be placed in a location where the

ultimate purchaser would be expected to look.  For instance,

pamphlets must be marked on the outside front or back cover page,

ruling letter HQ 729795 (October 1, 1986).  However, in HQ 729795

the difference in structure between a pamphlet and a book, which

has a standard structure and format, was noted.  It is customary

for a book to contain publishing, printing and copyright

information on the title page and on the back of the title page.

Therefore, the ultimate purchaser could reasonably expect to look

for such information on the title page or the back of the title

page.  Therefore, placing the country of origin marking on the

title page would satisfy 19 CFR 134.41 if the print size is large

enough to read and otherwise able to be seen without strain by

the ultimate purchaser.

     However, 19 CFR 134.41 does not require that the country of

origin marking appear in the most conspicuous place or any other

specific location.  In a case involving the country of origin

marking of trousers, Customs stated that "the marking statute,

19 U.S.C. 1304, requires only that the marking be in a

conspicuous place and we are reluctant to specify a precise place

where alternatives may fairly exist..."  HQ 724886 (March 28,

1984).  Section 11.13(c), which set forth specific places where

the country of origin marking for books was required to be

placed, was rescinded together with the entire Customs Manual.

In the absence of a specific factual setting, we are reluctant to

arbitrarily require that the country of origin marking for books

always appear in a specific location.  It would be necessary to

examine the facts of a particular case to determine whether

marking the country of origin in a particular location in a book

would be conspicuous or not.

     Your second question concerns section 134.46, Customs

Regulations (19 CFR 134.46), which requires that when the name of

any city or locality in the U.S., other than the name of the

country or locality in which the article was manufactured or

produced, appears on an imported article or its container, there

shall appear, legibly and permanently, in close proximity to such

words, letters, or name, and in at least a comparable size, the

name of the country of origin preceded by "Made in,""Product of,"

or other words of similar meaning.  The purpose of this section

is to prevent the possibility of misleading or deceiving the

ultimate purchaser of the origin of the imported article.

     Publication of books refers to the distribution of a book.

For instance, if Company A is listed as the publisher of a

particular book, this means that Company A is handling the

distribution of the book and may or may not have also printed and

bound the book.  As stated above, books usually have publication

and printing information on the front and back of the title page.

Retail purchasers of books are aware of the usual location of

this information and it is reasonable that a purchaser would

examine the title page to find the country of origin.  The

purpose of 19 CFR 134.46 is to prevent consumer deception or

misrepresentation as to the origin of imported products.  To

accomplish that goal, 19 CFR 134.46 requires close proximity

between the location of a U.S. address and the country of origin.

Because retail purchasers could reasonably expect to find all the

pertinent publication, printing and copyright information related

to a book on either the front or back of the title page and could

therefore, look at the title page if they were confused by

information appearing elsewhere, an importer satisfies 19 CFR

134.46 if the country of origin is placed on the front or back of

the title page and otherwise complies with the requirements of 19

CFR 134.46.

     Your third question asks whether it is deceptive under 19

CFR 11.13 to have publication data on the title page that is

different from the country of origin on the outside or inside

cover.  The statutory authority for 19 CFR 11.13 is 15 U.S.C.

1124 and 15 U.S.C. 1125.  These statutes have been interpreted by

various courts in cases involving misrepresentation of products.

The language of 19 CFR 11.13 deals with false designations of

country of origin and not deceptive designations of origin.

However, printing the name of any foreign country other than the

country of origin on an imported article could be deceptive.  The

proper recourse would depend on the facts involved.  At a

minimum, such a situation would invoke 19 CFR 134.46.  For the

reasons stated above, if a foreign reference is printed on the

title page, the country of origin should be located on the front

or back of the title page and otherwise comply with the

requirements of 19 CFR 134.46.

HOLDING:

     Marking the country of origin on the title page of a book

is conspicuous as set forth in 19 CFR 134.41.  If there is a U.S.

address on the title page of a book, 19 CFR 134.46 is satisfied

if the country of origin appears on the front or back of the

title page.  If there is a foreign reference to a country other

than the country of origin on the title page of a book, 19 CFR

134.46 is satisfied if the country of origin appears on the front

or back of the title page.

                                   Sincerely,

                                   Marvin M. Amernick

                                   Chief, Value, Special Programs

                                   and Admissibility Branch

cc: Chief, NIS Branch I

    New York Seaport

