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          CATEGORY: Marking

          Allan H. Kamnitz, Esq.

          Sharretts, Paley, Carter & Blauvelt, P.C.

          80 Broad Street

          New York, New York 10004

          RE: Country of origin marking requirements applicable to pipes

              and pipe fittings

          Dear Mr. Kamnitz:

              This is in reply to your letters of October 12, 1988, and

          January 24, 1989, concerning the country of origin marking

          requirements applicable to pipes and pipe fittings.

          FACTS:

              According to your submission, your client is an importer of

          pipes and pipe fittings of cast iron and steel.  Such products

          are required to be marked by one of four required methods: die

          stamping, cast-in-mold lettering, etching or engraving.

              Your client has been importing pipe and pipe fittings from

          suppliers using an "electro-chemical etching process" to comply

          with marking requirements.  These suppliers use "Lectroetch"

          machines and you conveyed this description of the machines'

          functioning:

              The "Lectroetch" consists of a marking head which con-

              tains a felt pad soaked in a electrolyte to which a

              polyester stencil is fitted.  The stencil permits the

              electrolyte solution to seep through the apertures

              formed by the lettering on the stencil.  Upon the

              application of a low-voltage current, an electro-

              chemical reaction results in a black oxide etched

              marking. A cleaning solution is then applied to

              neutralize surplus electrolyte that would otherwise

              cause staining by corrosion.  This method of marking

              results in a clearly legible permanent marking, in-

              scribed into a metal surface, which does not wipe or

              rub off by handling and cannot be removed by solvent.

              You indicate that your client recently received some marking

          notices based on a determination by Customs officers that the

          marking used was not permanent.  We direct your attention to

          { 177.11(b)(2), Customs Regulations (19 CFR 177.11(b)(2)),

          concerning requests for internal advice, and { 174.11, Customs
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          Regulations (19 CFR 174.11), concerning protests, for any action

          you may wish to pursue regarding those notices.  We can, however,

          issue a ruling on the sufficiency of the marking to be applied

          prospectively.

          ISSUE:

              Is the sample pipe marked by one of the required methods for

          marking pipes and fittings of iron or steel, in particular, is

          the pipe marked by etching?

          LAW AND ANALYSIS:

              Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

          1304), requires that, unless excepted, every article of foreign

          origin (or its container) imported into the United States shall

          be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly and

          permanently as the nature of the article (or container) will

          permit, in such a manner as to indicate to an ultimate purchaser

          in the United States the English name of the country of origin of

          the article.

              Section 207 of the Trade and Tariff Act of 1984, amended 19

          U.S.C. 1304 by requiring that all imported pipe of iron, steel or

          stainless steel, and pipe fittings of steel, stainless steel,

          chrome-moly steel or cast and malleable iron be permanently

          marked to indicate their country of origin by means of die

          stamping, cast-in-mold lettering, etching or engraving.

          Subparagraph (c)(2) of 19 U.S.C. 1304 provides however that if it

          would be technically or commercially infeasible to use one of the

          four listed methods of marking, "the article may be marked by an

          equally permanent method of marking such as paint stenciling or,

          in the case of small diameter pipe, tube, and fittings, by

          tagging the containers or bundles."

              After consultation with the Customs laboratory, it is the

          opinion of this office that the sample pipe is not marked by one

          of the four required methods.  Die stamping, cast-in-mold

          lettering and engraving were not at issue.  The laboratory

          analysis of the sample determined that the visual black letters

          were easily removed by rubbing with the fingers or handling.

          Further, the area below the removed black letters did not show

          any evidence of markings to the unaided eye or when using a light

          microscope.  Although it is not the normal policy of this office

          to include copies of laboratory reports with ruling letters,

          since this ruling is predicated on, not merely supported by, the

          laboratory findings, a copy is enclosed for your information as

          you requested.
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              In regard to the request made on behalf of the importer that

          a "grace period" be granted while alternative marking methods are

          explored, you should contact local Customs officials directly

          concerning this matter.

          HOLDING:

              The sample pipe submitted to this is not marked by one of the

          four methods required of pipes and fittings of iron or steel,

          i.e., it was not marked by die stamping, cast-in-mold lettering,

          etching or engraving.

                                            Sincerely,

                                            Marvin M. Amernick

                                            Chief, Value, Special Programs

                                            and Admissibility Branch

          Enclosure

