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          CATEGORY: Marking

          Joseph W. Dorn, Esq.

          Kilpatrick & Cody

          Suite 500

          2501 M Street, N.W.

          Washington, D.C. 20037

          RE: Country of origin marking requirements applicable to

              golf balls

          Dear Mr. Dorn:

                This is in reply to your letters of October 21, 1988, and

          September 13, 1989, concerning the application of country of

          origin marking requirements to imported golf balls.  We regret

          the delay in responding.

          FACTS:

                According to your submission, your client is a U.S.

          producer and importer of golf balls.  In response to a request

          addressed to the Area Director of Customs at the New York

          Seaport, your client received ruling 831116 (August 1, 1988),

          holding that your client's proposed country of origin marking

          only on the packages of imported golf balls was insufficient.

          You were informed marking of individual golf balls would be

          required.

                On behalf of your client, you sent information to the

          Office of Commercial Fraud Enforcement, naming companies you

          believed were importing golf balls in violation of marking

          requirements.  That office responded that based on ruling 730055

          (January 6, 1987), which excepted golf balls from individual

          marking pursuant to { 134.32(d), Customs Regulations (19 CFR

          134.32(d)), no action was necessary.  {134.32(d) excepts from

          individual marking any article for which the marking of its

          container will reasonably indicate the origin of the article.

                You believe earlier Customs rulings requiring the

          individual marking of golf balls in all cases were correct.  You

          state that many golf balls are sold in pro shops where the

          proprietor opens packages of balls and sells balls individually.

          Also, if packages open in transit, you state that balls would be

          sold individually, not discarded.  Accordingly, you have

          requested reconsideration of the position taken in ruling 730055.

          You refer to ruling 730935 (January 10, 1989; published as C.S.D.

          89-68), which required the individual marking of pads of stick-on

          note paper in support of your request.
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          ISSUE:

                Are golf balls eligible for the exception to individual

          country of origin marking available pursuant to { 134.32(d),

          Customs Regulations?

          LAW AND ANALYSIS:

                Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19

          U.S.C. 1304), requires that, unless excepted, every article of

          foreign origin (or its container) imported into the United States

          shall be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly and

          permanently as the nature of the article (or container) will

          permit in such a manner as to indicate to the ultimate purchaser

          in the United States the English name of the country of origin of

          the article.  Section 134.1(d), Customs Regulations (19 CFR

          134.1(d)), defines ultimate purchaser as "generally the last

          person in the U.S. who will receive the article in the form in

          which it was imported."

                Section 134.32, Customs Regulations (19 CFR 134.32), sets

          forth a list of circumstances which except articles from the

          requirement that they be individually marked.  One such

          circumstance of relevance to the golf balls under consideration

          is  { 134.32(d), "[a]rticles for which the marking of the

          containers will reasonably indicate the origin of the articles".

                Customs has previously ruled on the marking requirements

          applicable to golf balls.  T.D. 55359(1) (March 23, 1961), was

          primarily concerned with the color and size of marking appearing

          on balls, but stated that the requirement to individually mark

          balls was subject to exception.  ORR Ruling 694-70 (August 31,

          1970), stated that the possibility balls may be removed from

          their containers prior to sale was sufficient to justify

          requiring individual marking.  This position was upheld in ORR

          Ruling 72-0315 (September 19, 1972).  ORR Ruling 72-0287 (August

          25, 1972), excepted from individual marking golf balls imported

          for sale directly to driving ranges.

                Ruling 730055 (January 6, 1987), held that golf balls were

          eligible for an exception to individual marking.  "We are of the

          opinion that 19 CFR 134.32(d) which provides for an exception

          from the individual marking requirements is applicable to golf

          balls which are sold to golfers in properly marked sealed

          containers, unless it is determined by the district director at

          the place of entry that the items will be sold or distributed

          individually or will otherwise reach the ultimate purchaser

          without proper marking."
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                After a thorough review of this matter, and a careful

          consideration of ruling 730055, we do not believe it is necessary

          to revoke that ruling.  Ruling 730055 already provides that in

          instances where the district director at the place of entry has

          any doubts that golf balls will reach ultimate purchasers in

          their marked containers, he may determine the exception of

          { 134.32(d) to be inapplicable.  In such instances he may require

          individual marking.  For example, an importer may be a department

          store with a sporting goods section which sells golf balls in

          sealed containers only and does not maintain a "fish bowl" of

          individual balls as you state many pro shops do.  This scenario

          would justify an exception to individual marking.  However, a pro

          shop selling individual balls, or perhaps a country club

          providing golf balls to its playing members, would be required to

          individually mark golf balls.

          HOLDING:

                Golf balls imported in containers marked so as to

          reasonably indicate the origin of the balls may be excepted from

          individual marking, provided Customs officials at the port of

          entry are satisfied the balls will reach ultimate purchasers in

          their original unopened containers.

                                        Sincerely,

                                        John Durant

                                        Director

                                        Commercial Rulings Division

