                                      HQ 731938

                                   January 9, 1989

          MAR-2-05 CO:R:C:V 731938 jd

          CATEGORY: Marking

          A. Robert Beikirch

          District Director of Customs

          40 South Gay Street

          Baltimore, Maryland 21202

          RE: Country of origin marking requirements for imported router

              bits and screwdriver bits

          Dear Mr. Beikirch:

              This is in response to your memorandum of November 8, 1988

          (MAR-2-05-DD:CO:TT:IS:1 GAS), seeking advice on the country of

          origin marking requirements applicable to interchangeable router

          bits and screwdriver bits.

          FACTS:

              According to your memorandum, router bits and screwdriver

          bits are imported in bulk with the outer containers marked with

          the country of origin.  The screwdriver bits are not individually

          marked as to country of origin.  While the router bits are

          individually marked on the end of the shank, you report that in

          some instances several letters are missing.  The sample submitted

          had all the letters present but the letters were extremely close

          to one another and quite small.

              All of the screwdriver bits are repacked in blister packs for

          retail sale.  The sample blister pack we examined had country of

          origin marking.  The router bits are repacked either in blister

          packs, plastic pouches, individual cardboard boxes or individual

          plastic tubes.  All such containers are marked to show country of

          origin.  Some router bits are repacked in blank plastic bags, the

          bags boxed in bulk, and the boxes sold to industrial users.  It

          is not stated if these boxes carry any marking.

          ISSUE:

              Do rotary metal cutting tools of greater than 3/16" diameter,

          imported in bulk, qualify for an exemption from individual

          marking based on the fact they will be repacked for retail sale

          in containers bearing country of origin marking?

          LAW AND ANALYSIS:

              Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

          1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

          origin (or its container) imported into the United States shall

          be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly and

          permanently as the nature of the article (or container) will

          permit, in such a manner as to indicate to an ultimate purchaser

          in the United States the English name of the country of origin

          of the article.

              Section 134.42, Customs Regulations (19 CFR 134.42), states

          that marking of certain articles shall be by specific methods as

          may be prescribed by the Commissioner of Customs.  By a decision

          published as T.D. 74-122, Customs established that rotary metal

          cutting tools (i.e., tools for hand tools or machine tools which

          are designed to be fitted to such tools and which cannot be used

          independently and include tools for pressing, stamping, drilling,

          tapping, threading, boring, broaching, milling, cutting,

          dressing, mortising or screw-driving of the kind classified in

          items 649.43, 649.44 and 649.46, Tariff Schedules of the United

          States) must be marked by means of die stamping in a contrasting

          color, raised lettering, engraving, or some other method of

          producing a legible, conspicuous and permanent mark to clearly

          indicate the country of origin to the ultimate purchaser in the

          United States.  Specifically excluded from methods of acceptable

          marking were ink stamping, tagging with adhesive labels or any

          other impermanent form of marking which could be smudged, blurred

          or otherwise easily obliterated or removed.  However, imported

          rotary metal cutting tools could be excepted from individual

          marking if they would reach the ultimate purchaser in the U.S. in

          individual tubes or containers which were legibly, conspicuously

          and permanently marked to indicate the country of origin of the

          tools therein.  (In accordance with ORR Ruling 639-69, dated

          January 2, 1970, twist drills having a diameter of less than

          3/16" are considered incapable of being marked.)

              Subsequently, two trade associations representing the

          domestic rotary metal cutting tool industry requested Customs to

          change its practice in regard to that commodity because of

          alleged abuses of the exemption allowing tools to be unmarked if

          they were sold in marked containers.  It was claimed that such

          tools were often removed from their containers before reaching

          the ultimate purchaser in the U.S.

              After reviewing domestic industry's petition, the public

          comments received in response to the proposed change of practice

          and the available evidence, Customs concluded that the exception

          created in T.D. 74-122 to individual tool marking was being

          abused.  To correct this problem the following points were

          clarified in a decision published as T.D. 84-214:

              1. T.D. 74-122 provided for an exception from individual

          marking requirements in the case of tools imported in individual

          tubes or containers which are marked to indicate the origin of

          the tools inside.

              2. That exception would continue to be available only if it

          can be shown to the satisfaction of the Customs officers at the

          port of entry that the containers are of a kind that are

          virtually certain to reach ultimate purchasers in the U.S.

              3. Rotary metal cutting tools imported in individual tubes or

          containers of cardboard or plastic must be individually marked in

          accordance with T.D. 74-122 notwithstanding that the container is

          marked.

              Extending the rationale of T.D.'s 74-122 and 84-214 to the

          case of bulk importations of rotary metal cutting tools, it

          follows that the tools in such importations must be individually

          marked.  Customs designed the marking requirements for such tools

          to respond to a problem where unmarked tools were too often

          removed from their marked containers before delivery to ultimate

          purchasers.  The individual marking of tools imported in

          insubstantial containers, or in this case no individual container

          at all, gives a high degree of assurance that the ultimate

          purchaser will be apprised of the origin of the article.

              For your information, we have recently issued a ruling

          directly to (omitted) concerning the proper country of origin

          marking for a router bit assembled in the U.S. with a carbide

          blade from Israel, a bearing from Italy and other components of

          U.S. origin.  That ruling determined that a substantial

          transformation of the blade and bearing occurred by their

          assembly with the other components into a finished router bit.

          Accordingly, the finished router bit reaching ultimate purchasers

          is not required to have country of origin marking.

          HOLDING:

              Rotary metal cutting tools, as described above, of greater

          than 3/16" diameter, imported in bulk, must be individually

          marked to show country of origin notwithstanding the fact that

          they will be packaged in containers showing the origin of the

          tool.  The exception to individual marking, as mentioned in T.D.

          74-122 and clarified in T.D. 84-214, is available only in the

          case of rotary metal cutting tools imported in containers that

          are virtually certain to reach the ultimate purchaser in the

          U.S., such as sealed index storage boxes.

              Of the samples we examined, the screw driver bit was unmarked

          and therefore did not comply with marking requirements.  The

          router bit was die stamped but not in a contrasting color.  Also,

          it was reported to us that some samples seen at the port were

          missing letters of the country name.  It is our suggestion that

          the marking be moved to the shank of the tools to ensure that all

          the letters are displayed, and it remains mandatory that one of

          the enumerated methods of marking be used, or some other means

          producing an equally acceptable mark.

                                              Sincerely,

                                              John Durant

                                              Director

                                              Commercial Rulings Division

