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          CATEGORY: Marking

          Mr. Paul R. Wassenaar

          Lillick McHose & Charles

          101 West Broadway, 18th Floor

          San Diego, CA 92101

          RE: Country of origin marking requirements for U.S.-grown carrots

          exported for processing and packaging and returned to the U.S.

          Dear Mr. Wassenaar:

               This is in response to your letter of November 28, 1988, on

          behalf of Mike Yurosek & Son (MYS), to the Customs office in San

          Diego, requesting a ruling on country of origin marking

          requirements for carrots which are grown in the U.S., washed,

          sized and packaged in Mexico and imported to the U.S. for sale.

          Your letter has been referred to this office for reply.

          FACTS:

               You indicate that prior to being shipped to Mexico, the

          U.S.-grown carrots are topped, i.e., the green stems are removed.

          The carrots are then bulk loaded and transported to a processing

          plant in Mexico where they are washed, sized and packed in 1-

          pound, 2-pound and 3- to 5-pound bags.  These bags are then

          placed in 50-pound master bags, boxed, palletized, wrapped and

          loaded into refrigerated vans by which means they are transported

          back to the U.S. for redistribution and ultimate sale in the

          individual bags.  There is no further processing of the carrots

          before sale.

          ISSUE:

               Whether there has been a substantial transformation of the

          carrots grown in the U.S. by the processing operations performed

          in Mexico, so as to render the carrots products of Mexico.

          LAW AND ANALYSIS:

               Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

          1304), provides, in general, that all articles of foreign origin
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          imported into the U.S., or their containers, shall be legibly and

          conspicuously marked to indicate the country of origin to an

          ultimate purchaser in the U.S.  U.S. products exported and

          returned are specifically excepted from country of origin marking

          requirements under section 134.32(m), Customs Regulations (19 CFR

          134.32(m)).  In applying this section, Customs has ruled that

          products of the U.S. which are exported for further processing

          and subsequently returned, are generally not subject to country

          of origin marking upon importation into the U.S., unless the

          further processing in the foreign country constituted a

          substantial transformation of the product.  See e.g. C.S.D. 80-

          15; C.S.D. 79-443.

               In defining what constitutes a substantial transformation,

          Customs has held that a new and different article of commerce

          having a new name, character, and use must emerge from the

          processing.  See United States v. Gibson-Thomsen Co. Inc., 27

          C.C.P.A. 267, C.A.D. 98 (1940).  In addition, factors such as

          complexity and cost of the processing operations and whether the

          essence of the article has been changed, have also been

          considered.  See Uniroyal Inc. v. United States, 3 C.I.T. 220,

          542 F.Supp. 1026 (1982), aff'd, 702 F.2d 1022 (Fed. Cir. 1983).

               In National Juice Products Association v. United States, 10

          C.I.T. 48, 628 F. Supp. 978 (1986), the Court of International

          Trade upheld Customs' determination that orange juice concentrate

          is not substantially transformed when it is processed into retail

          orange juice products.  Although the orange juice concentrate at

          issue in that case underwent significant processing, was mixed

          with orange essences and oils, purified and dechlorinated water,

          and was either packaged in cans and frozen or pasteurized and

          packaged in liquid form, Customs found that such processing did

          not change the fundamental character of the orange juice

          concentrate.  Customs further determined, and the court agreed,

          that it was the orange juice concentrate that imparted the

          essential character to the final product.

               Customs has not previously ruled on whether washing and

          packaging vegetables constitutes a substantial transformation of

          the vegetables.  However, in C.S.D. 86-28, dated June 25, 1986,

          Customs determined that raw broccoli was not substantially

          transformed as a result of sorting, trimming, cutting into

          spears, steam blanching, freezing and packaging.  Following the

          direction it had taken in National Juice Products Association,

          Customs found that such processing did not change the fundamental

          character and identity of the broccoli and was, in fact,

          performed to preserve the original characteristics of the

          broccoli.
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               As in the broccoli case, the carrots in the present case

          undergo relatively simple processing.  In fact, the processing

          operations described here, consist merely of washing and

          packaging and do not include the extra steps of steam blanching

          and freezing that were performed on the broccoli.  Consequently,

          we find that this case is well within the boundaries established

          by Uniroyal and National Juice Products Association and that such

          superficial processing does not change the fundamental character

          of the carrots or subordinate their identity in any way.  Before

          and after they are washed, sized and packaged in Mexico, the

          carrots are, and may be marketed as, a "fresh" product.  It is

          our opinion that no new article of commerce has emerged from the

          Mexican processing and that the final product remains the same in

          name, character and use.

          HOLDING:

               Carrots grown in the U.S. and exported for washing, sizing

          and packaging as described in this letter, do not undergo a

          substantial transformation.  They remain products of the U.S. and

          are exempt from the marking requirements of 19 U.S.C. 1304 upon

          importation to the U.S.

                                     Sincerely,

                                     John Durant, Director

                                     Commercial Rulings Division

