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CATEGORY: Marking

James R. Fena

President, Minnesota Twist Drill, Inc.

Box 31 

611 Industrial Park

Chisholm, Minnesota 55719

RE:  Country of orig'in marking requirements for drill bits and

     router bits

Dear Mr. Fena:

     This is in reply to your letter of December 14, 1988,

concerning the country of origin marking requirements for drill

bits and router bits.

FACTS: 

     You inquired as to the marking requirements for three

products.  They are:

1. Small drill bits

     You used harden blanks of foreign origin to produce drill

bits.  The steps performed a're grinding of flutes, clearance

grinding of the flutes and sharpening of a point on the drill 

bit.  The finished bit is then steam homo tempered at 1000~ for

approximately two hours to produce a black Oxide finish for added

life of the cutting edges.  The bits are sold as "Made in U.S.A."

2. TCT router bits

     You form and mill the body of these articles and finish 

grind the relief into the body and tip.  A small bearing of 

foreign origin is attached to the arbor of the finished router

bit.  The finished bit is sold as "Made in U.S.A." 

3. Aircraft extension drills

     You manufacture these  articles starting with a drill bit of

foreign origin which you then repoint with a precise angle and 

then split point with a secondary cutting edge.  This prevents 

the drill from "walking" when starting a hole and'allows the 

drill to operate at 2-3 times normal speed.  The drill is also

extended 
.rom an average of 4" in length to 12' by welding a

piece of rod to the shank of the original drill.  The extended-2-

drill is then tempered at 1000~ for two hours to produce a black

oxide coating for improved life of the bit.  The finished bit is

sold as "Made in U.S.A."

ISSUES:

    Are the finished drill bits and router bits described above

subject to the country of origin marking requirements of 19 

U.S.C. 1304?

    May the finished drill bits and router bits described above 

be sold as "Made in U.S.A."?

LAW AND ANALYSIS

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 

U.S.C. 1304), provides that every article of foreign origin (or 

its container) imported into the United States shall be marked in

a conspicuous place as legibly, indelibly and permanently as the

nature of the article (or container) will permit, in such a 

manner as to indicate to the ultimate purchaser in the United

States the English name of the country of origin of the article.

    Section 134.35, Customs Regulations (19 CFR 134.35), 

provides that an article used in the U.S. in manufacture which

results in an article having a name, character, or use differing

from that of the imported article will be considered 

substantially transformed, and therefore the manufacturer or

processor in the U.S. who converts or combines the imported 

article into the different article will be considered the 

ultimate purchaser of the imported article within the 

contemplation of 19 U.S.C. 1304(a).  Accordingly, the article 

shall be excepted from marking.  However, in accordance with 19

U.S.C. 1304(b) and S 134.22, Customs Regulations (19 CFR 134.22),

the outermost container of the imported article shall be marked 

to indicate the country of origin of the article.

     Section 134.14, Customs Regulations (19 CFR 134.14), states

that when an imported article is of a kind usually combined with

another article after importation but before delivery to an

ultimate purchaser and the name indicating the country of origin

of the article appears in a place so that the name will be 

visible after such combining, the marking shall include, in

addition to the name of the country of origin, words or symbols

which shall clearly show that the origin indicated is that of the

imported article only and not that of any other article with 

which the imported article may be combined after importation.

    It is the opinion of this office that you substantially

transform the foreign origin hardened blank used to make small

drill bits by grinding of flutes, sharpening of a point and

tempering.  Accordingly, you are the ultimate purchaser of the
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blanks and the blanks are not subject to individual country of

origin marking.  However, the outermost container reaching you 

must be marked to indicate the country of origin of the blanks.

Customs officers at the port of entry must be satisfied the 

blanks will reach you in the original, marked container as 

imported and that the blanks will be used only by you in the

manufacture of bits and not otherwise sold.

     Similarly, we believe you substantially transform the 

foreign drill bits used to make aircraft extension drills by

repointing, split pointing, extending the length and tempering.

Therefore, you are the ultimate purchaser of the foreign drill 

bits and they are excepted from individual country of origin

marking provided they are imported under the conditions described

in the preceding paragraph.

     Based on your description of the TCT router bits, it

appears the small bearing is the only foreign component used.  If

that is the case, the bearing is not subject to individual 

country of origin marking since the bearing loses it separate 

identity by incorporation into a finished router bit.   The 

bearings must be imported under the conditions described above. 

If the bearing is marked with its country of origin, and the 

marking will remain visible after assembly into the router bit,

the marking must indicate that the origin marked is the origin of

the bearing only.

     With regard to your request that Customs rule it

permissible to marked your finished products, "Made in U.S.A."

we are unable to do so.  Such a ruling is within the jurisdiction

of the Federal Trade Commission, Division of Enforcement, 6th &

Pennsylvania Avenue, NW, Washington, D.C. 20508.  We strongly 

urge you to contact that agency before you undertake to mark your

finished products in that fashion since it is our understanding 

of FTC regulations that finished articles containing foreign

components cannot be labeled "Made in U.S.A" without also 

revealing the presence of the foreign components.
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HOLDING;

     Based on the above considerations, the small drill bits, 

TCT router bits and aircraft extension drills you sell are not

subject to country of origin marking requirements.  The foreign

components you import for use in the manufacture of such products

are subject to marking of the outermost containers.   You must

contact the Federal Trade Commission concerning use of the phrase

"Made in U.S.A."

                              Sincerely,

                              Marvin M. Amernick

                              Chief, Value, Special Programs and

                              Admissibility Branch




