                                      HQ 732121

                                   October 4, 1989

          MAR 2-05 CO:R:C:V 732121 pmh

          CATEGORY: Marking

          Mr. Arnold C. Park

          New-Cari, Inc.

          3670 Wilshire Blvd.

          Suite 505

          Los Angeles, Ca  90010

          RE: Country of origin marking requirements for men's cotton T-

          shirts

          Dear Mr. Park:

               This is in response to your December 29, 1988 letter

          regarding the proper country of origin marking requirements for

          men's cotton T-shirts.  Your letter has been forwarded to us from

          our New York office.  We regret the delay in responding.

          FACTS:

               Men's 100 percent cotton all white T-shirts are manufactured

          in the Commonwealth of the Northern Marianas (CNMI) from imported

          fabric that is not marked with any cutting lines at the time of

          importation.  In a letter dated October 17, 1988 (NY 832377),

          Customs in New York advised you that articles which are the

          product of the CNMI are exempt from the country of origin marking

          requirements and may be labeled "Made In USA."  You were further

          advised that shirts manufactured in the CNMI from textiles which

          are not the product of the CNMI or the U.S. may be labeled "Made

          In USA," but must also indicate that they are made from imported

          fabric.  You wish to know whether the following label is

          acceptable for the T-shirts:

                    "100% Cotton

                     Imported Fabric

                     Machine Wash Warm

                     Do Not Bleach

                     Tumble Dry Medium

                        New-Cari

                      Made In U.S.A."
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          ISSUE:

               Whether the proposed label satisfies country of origin

          marking requirements.

          LAW AND ANALYSIS:

               Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

          1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

          origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

          place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

          article (or container) will permit, in such a manner as to

          indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

          of the country of origin of the article.  Congressional intent in

          enacting 19 U.S.C. 1304 was "that the ultimate purchaser should

          be able to know by an inspection of the marking on the imported

          goods the country of which the goods are a product.  The evident

          purpose is to mark the goods so that at the time of the purchase

          the ultimate purchaser may, by knowing where the goods were

          produced, be able to buy or refuse to buy them, if such marking

          should influence his will."  United States v. Friedlander & Co.,

          27 C.C.P.A. 297 at 302 (1940).

               Because the articles in question are textile products

          subject to section 204 of the Agricultural Act of 1956, as

          amended (7 U.S.C. 1854), section 12.130, Customs Regulations (19

          CFR 12.130) is applicable.  Section 12.130 provides that the

          country of origin of a textile product is that foreign territory,

          country or insular possession where the article last underwent a

          substantial transformation.  Section 12.130(e)(iv), Customs

          Regulations (19 CFR 12.130(e)(iv)) states that the cutting of

          fabric into parts and the assembly of those parts into athe

          completed article will usually result in the processing country

          being the country of origin.  Furthermore, Customs has held that

          the cutting of fabric (which contains no indication where that

          fabric is to be cut) into garment parts, constitutes a

          substantial transformation of the fabric and the parts become a

          product of the country where the fabric is cut.  (See ruling

          731028, dated July 18, 1988.)
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               In this case, the cotton fabric is imported unmarked for

          cutting, cut into pieces and the pieces assembled into finished

          T-shirts in the CNMI.  We find, therefore, that the CNMI is the

          country of origin of the finished T-shirts.  Since Customs treats

          the CNMI as a territory or possession of the U.S., the T-shirts

          therefrom would be excluded from the country of origin marking

          requirements under section 134.32(l), Customs Regulations (19 CFR

          134.31(l)).  (See Ruling 729704, issued September 12, 1986 and

          Ruling 731028, issued July 18, 1988.)

               With regard to use of the legend "Made In USA" on the

          proposed label in this case, we note that the Textile Fiber

          Products Identification Act (the Textile Act), 15 U.S.C. 70,

          which is administered by the Federal Trade Commission (FTC) and

          to which the T-shirts are subject, limits use of that legend to

          those textile products which are completely made in the U.S. of

          materials that were made in the U.S.  (16 CFR 303.33(a)(2)).  If

          textile products are composed in whole or in part of imported

          material, this must be disclosed on the label.  (16 CFR

          303.33(a)(3)).  We find that the proposed label satisfies this

          requirement because it indicates that the cotton fabric from

          which the T-shirts are made, is imported.

          HOLDING:

               The textile products in this case are products of the CNMI

          and as such are exempt from the country of origin marking

          requirements of 19 U.S.C. 1304 upon importation into the U.S.  In

          addition, we find that they are subject to and indeed satisfy the

          FTC requirements noted above.

                                     Sincerely,

                                     Marvin M. Amernick

                                     Chief, Value, Special Programs

                                     and Admissibility Branch

