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          CATEGORY:  Marking

          R. Theodore Hume, Esq.

          Beveridge & Diamond, P.C.

          1333 New Hampshire Avenue, N.W.

          Washington, D.C. 20036

          RE:  Country of origin marking requirements for cold finished

               steel bar products

          Dear Mr. Hume:

                This is in response to your letter of March 1, 1989,

          submitted on behalf of Laurel Steel Products, Burlington,

          Ontario, Canada, requesting a ruling on the country of origin

          marking requirements of imported hot-rolled steel bars which are

          processed in the U.S. into cold finished bars.  The issue of

          whether the processing of hot-rolled steel bars into cold

          finished bars constitutes a substantial transformation will be

          the subject of separate responses.  You would like a ruling on

          the marking requirements applicable to the cold finished product

          assuming it is determined that the U.S. processing does not

          constitute a substantial transformation.

          FACTS:

                According to your letter, your client's U.S. subsidiary

          imports hot-rolled steel metal bars and processes them in the

          U.S. into cold finished bars.  Cold finished bars are held

          together by metal bands.  As many as 199 bars may be banded

          together for shipment to a customer.  The number of bars varies

          according to the size and lengths of the cold finished bars

          involved.  In your opinion, both the steel bars and the metal

          bands are excepted from country of origin marking.

          ISSUE:

                Assuming that the U.S. processing of hot-rolled steel bars

          into cold finished bars does not constitute a substantial

          transformation, do either the cold finished bars or the metal

          band that hold the cold finished bars together for shipment have

          to be marked to indicate the country of origin?
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          LAW AND ANALYSIS:

                Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19

          U.S.C. 1304), requires that, unless excepted, every article of

          foreign origin (or its container) imported into the United States

          shall be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly, and

          permanently as the nature of the article (or its container) will

          permit in such a manner as to indicate to the ultimate purchaser

          the English name of the country of origin of the article.

                You cite 19 U.S.C. 1304(a)(3)(F), (G), (H), and (J) as

          statutory exceptions which you believe may be pertinent to your

          client's importations.  As discussed below, we find that the

          steel bars are excepted from individual marking under 19 U.S.C.

          1304(a)(3)(J), although the metal bands are required to be

          marked.

                Articles of a class or kind listed in section 134.33,

          Customs Regulations (19 CFR 134.33), are on the so-called "J-

          list" and are excepted from individual marking requirements in

          accordance with the provisions of 19 U.S.C. 1304(a)(3)(J).  Metal

          bars, except concrete reinforcement bars, are among the classes

          of articles which are included on the "J-list".  Accordingly,

          except for concrete reinforcement bar, neither hot-rolled steel

          bar nor the cold finished steel bar is required to be

          individually marked with its country of origin.

                However, 19 CFR 134.33 further provides that if articles

          included on the "J-list" are imported in containers, the

          outermost container in which the article ordinarily reaches the

          ultimate purchaser is required to be marked to indicate the

          origin of its contents.  In addition, if a "J-list" article will

          be repacked into new containers after leaving Customs custody,

          the importer must certify that the new container will be marked

          to indicate the country of origin of the contents (see section

          134.25, Customs Regulations (19 CFR 134.25)).  Customs has taken

          the position that this provision is applicable unless the

          imported article is substantially transformed prior to the

          repacking.

                Based on the assumption that the U.S. processing is not a

          substantial transformation, the container in which the cold

          finished bar is sold must be marked to indicate the country of

          origin of the imported hot-rolled steel bar.  The metal bands

          holding the bars together are subject to marking if they are

          considered containers under 19 CFR 134.33.  
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                Customs has previously determined that metal bands are

          considered containers for marking purposes.  Specifically,

          Customs has repeatedly ruled that a metal band or strap

          constitutes a container under the provisions of 19 U.S.C.

          1304(a)(3)(D) and section 134.32(d), Customs Regulations (19 CFR

          134.32), which authorize an exception from marking for articles

          when the container of such article will reasonably indicate the

          origin of such article.  (See HQ 731768, December 8, 1988,

          regarding metal bands holding together a bundle of joists; HQ

          731335, July 28, 1988, metal strip used to secure section of

          concrete interlocking pavestones; HQ 731555, July 18, 1988, metal

          straps and plastic shrink wrap used to secure bricks; C.I.E.

          399/50, November 10, 1950, metal straps which hold bundles of

          concrete reinforcement bars together).  In a case involving the

          application of an exception under 19 CFR 134.33, Customs found

          that a spool or reel on which wire (also a "J-list" article) was

          wound was a container that had to be marked (HQ 723781, January

          17, 1984).

                The requirement to mark the container of a "J-list" article

          even though the article itself is excepted from marking is to

          ensure that the ultimate purchaser is advised of the country of

          origin whenever possible.  The conclusion that the metal bands

          holding together steel bar is a container under 19 CFR 134.33 is

          consistent with our previous determinations on this issue and

          with the underlying purpose for requiring that containers of "J-

          list" articles be marked.

                Accordingly, although both the hot-rolled and cold finished

          steel bars are excepted from individual marking under 19 U.S.C.

          1304(a)(3)(J) and 19 CFR 134.33, the metal bands securing them

          are containers which may be subject to marking.  If the U.S.

          processing of the hot-rolled bars does not constitute a

          substantial transformation, in accordance with 19 CFR 134.25, the

          importer would be required to certify at the time of importation

          that the metal bands securing the cold finished bars (or any

          other container) will be marked to indicate the country of origin

          of the imported product.  However, if the U.S. processing of the

          hot-rolled bars does constitute a substantial transformation,

          such certification would not be required.  In either case, the

          container in which the hot-rolled product is imported must be

          marked to indicate the country of origin.

                The other exceptions which are cited are not applicable in

          the circumstances presented.  The exception provided in 19 U.S.C.

          1304(a)(3)(F), which pertains to articles imported for use by the

          importer and not intended for sale in its imported or any other

          form, is not applicable since according to the facts presented,

          the imported steel bar is intended for sale.  
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                The exception provided in 19 U.S.C. 1304(a)(3)(H) which

          applies if an ultimate purchaser, by reason of the character of

          such article or by reason of the circumstances of its

          importation, must necessarily know the country of origin of such

          article even though it is not marked to indicate its origin, is

          not applicable since the country of origin of steel bar cannot be

          determined on the basis of the character of the product alone and

          the latter part of this exception applies only in those instances

          where the importer is the ultimate purchaser of the imported

          articles and has direct contact with the foreign supplier (HQ

          730243, March 5, 1987).  Based on the assumption that the

          processing performed by the importer does not constitute a

          substantial transformation, the importer would not be considered

          to be the ultimate purchaser and this exception would not apply.

                Finally, no evidence has been presented to support a

          marking exception under 19 U.S.C. 1304(a)(3)(G) which excepts

          from marking "articles to be processed in the United States by

          the importer or for his account otherwise than for the purpose of

          concealing the origin of such article and in such manner that any

          mark contemplated by this section would necessarily be

          obliterated, destroyed, or permanently concealed".  In addition,

          as interpreted by Customs, articles excepted from marking under

          this provision must be marked with the country of origin after

          the U.S. processing (HQ 729434, May 23, 1986).

          HOLDING:

                Metal bars, including hot-rolled and cold finished bars,

          are excepted from individual country of origin marking under 19

          U.S.C. 1304(a)(3)(J).  However, the metal bands holding the

          product together are considered containers which may be subject

          to marking.  If the U.S. processing of the hot-rolled bars does

          not constitute a substantial transformation, the metal bands

          holding the finished product together are required to be marked

          to indicate the country of origin of the imported bars.  In such

          case, the importer should follow the certification procedures set

          forth in 19 CFR 134.25.  If, however, the U.S. processing of the

          hot-rolled bars does constitute a substantial transformation, the

          bands holding the finished product together do not have to be

          marked and the certification procedures do not apply.  In either

          case, the container in which the hot-rolled bars are imported are

          subject to marking.

                                     Sincerely,

                                     John Durant Director

                                     Commmercial Rulings Division




