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CATEGORY: MARKING

Susan Pomerantz, President

Priority One Brokers, Inc.

4101 Airtrade Street

Orlando, Florida 32827

RE: Country of Origin Marking of Sunglasses

Dear Ms. Pomerantz:

     This is in response to your letter of March 14, 1989,

requesting advice concerning the country of origin marking of

imported sunglasses and a clear polybag in which they are

imported.  We regret the delay in responding.

FACTS:

     The submitted sample is a clear plastic bag, approximately

9" by 3", upon which is printed the words "Made in Taiwan".  You

advised a member of my staff that the sunglasses, which are of an

inexpensive, nonprescription type, are individually packed in

Taiwan in the unsealed plastic bags for sale to ultimate

purchasers in the U.S.  The sunglasses are imported in

containers holding 24 pairs each.  The sunglasses themselves,

which were not submitted as a sample, contain no country of

origin marking.

ISSUE:

     Does the above-described marking satisfy the country of

origin marking requirements?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the United States shall be marked in a

conspicuous place as legibly, indelibly, and permanently as the

nature of the article (or container) will permit, in such a

manner as to indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the

English name of the country of origin of the article.  Part 134,

Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements the country of

origin marking requirements and exceptions of 19 U.S.C. 1304.
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     An article may be excepted from country of origin marking

pursuant to 19 U.S.C. 1304(a)(3)(D) and 19 CFR 134.32(d) when the

marking of its container will reasonably indicate the origin of

the article to the ultimate purchaser.  However, in granting

this exception we require assurances that in all foreseeable

circumstances, the article will reach the ultimate purchaser in

its original unopened marked container.  See T.D. 74-122; HQ

Ruling 729075 (Jan. 13, 1986).  Here, where the unsealed package

affords the opportunity for a retailer or wholesaler easily to

remove the articles and offer them for sale without country of

origin marking, an exception from country of origin marking

cannot be approved.  We note, however, that the country of origin

marking on the plastic bags is legible, permanent and conspicuous

within the meaning of 19 U.S.C. 1304.  We cannot issue a binding

ruling without reviewing a sample, but it is possible that an

exception could be approved if the bag were sealed such that in

all foreseeable circumstances the ultimate purchaser would

receive the article in the marked, sealed plastic bag.

     In this instance the articles themselves must be marked with

their country of origin.  As you are aware, in T.D. 74-38 we

ruled that imported eyeglass and sunglass frames must be marked

by die stamping in a contrasting color, by raised lettering, or

by engraving.  Please note, however, complete sunglasses may also

be marked by means of labels or tags which are attached to the

sunglasses securely enough to remain on until the sunglasses

reach the ultimate purchaser in the U.S.  See C.I.E. 1884/65

(Nov. 9, 1965), letter rulings 710832 (Sept. 12, 1979), 720967

(Dec. 13, 1982), and 726183 (Aug. 29, 1984).

HOLDING:

     Imported sunglasses packed in unsealed individual plastic

containers bearing country of origin marking must themselves be

marked with their country of origin.

                                Sincerely,

                                Marvin M. Amernick

                                Chief, Value, Special Programs

                                and Admissibility Branch

