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          CATEGORY: Marking

          Irene F. Bahr, Esq.

          127 West Willow Avenue

          Wheaton, Illinois 60187

          RE: Country of origin marking requirements applicable to imported

              whiskey

          Dear Ms. Bahr:

                This  is  in  reply  to your  letter  of  March  23,  1989,

          concerning the country of origin marking requirements  applicable

          to whiskey imported into the United States.

          FACTS:

                According  to  your  submission  your  client,  a   whiskey

          manufacturer,  wishes  to  know the  country  of  origin  marking

          implications of the following three situations:

          1. Various whiskeys, e.g., Scotch and Canadian, are imported into

          the  U.S. in bulk where they are blended and up to 2.5%  blenders

          by volume are added.

          2.  The  same  procedure as #1, but performed  at  your  client's

          European location.

          3.  The  same  procedure  as above, and  the  government  of  the

          European  country  wherein  the blending took  place  is  of  the

          opinion  the resulting product could not be considered a  product

          of that country.

          ISSUE:

                What  is  the  proper  country of  origin  marking  of  the

          products processed and imported in the manner described above?

          LAW AND ANALYSIS:

                Section  304  of  the Tariff Act of 1930,  as  amended  (19

          U.S.C.  1304), provides that every article of foreign origin  (or

          its container) imported into the United States shall be marked in

          a conspicuous place as legibly, indelibly and permanently as  the

          nature  of  the  article (or container) will permit,  in  such  a

          manner  as  to indicate to the ultimate purchaser in  the  United

          States the English name of the country of origin of the article.
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                Section  134.1(b), Customs Regulations (19  CFR  134.1(b)),

          defines  "country  of  origin" as  the  country  of  manufacture,

          production,  or growth of any article of foreign origin  entering

          the U.S.  Further work or material added to an article in another

          country  must  effect a substantial transformation  in  order  to

          render   such  other  country  the  "country   of   origin".  The

          significance of a substantial transformation is evident also in

          {  134.35,  Customs Regulations (19 CFR 134.35),  which  provides

          that an article used in the U.S. in manufacture which results  in

          an  article having a name, character, or use differing from  that

          of   the  imported  article  will  be  considered   substantially

          transformed,  and therefore the manufacturer or processor in  the

          U.S.  who  converts  or combines the imported  article  into  the

          different  article will be considered the ultimate  purchaser  of

          the  imported  article  within the  contemplation  of  19  U.S.C.

          1304(a).

                A   recent   court   decision   involving   a   substantial

          transformation  issue is highly analogous to the  situations  you

          have described.  In National Juice Products Association v. United

          States,  10  CIT  48, 628 F.Supp. 978 (CIT 1986),  the  Court  of

          International Trade determined that the blending of orange  juice

          concentrates, which could include the addition of water, oils and

          essences,    and   pasteurization,   was   not   a    substantial

          transformation and consequently the origin of all the constituent

          concentrates would need to be revealed to ultimate purchasers.

                Concerning the blending of whiskeys, we consider the change

          in  name  from  "whiskey"  to  "blended  whiskey"  to  be  of  no

          significance.  In   regard   to   character,   although   whiskey

          manufacturers  go  to  great  lengths  to  highlight  the  subtle

          differences   between   the  various  blended  whiskeys,   in   a

          substantial  transformation  context, the essence  of  a  blended

          whiskey  is  determined from its constituent parts;  both  single

          type  whiskeys  and  blended whiskeys  are  alcoholic  beverages.

          Finally, there is no change in use.

                Accordingly, the country of origin marking required of  the

          blended  whiskey referred to in your three situations  would  be:

          (1)  the  origin  of the constituent whiskeys would  have  to  be

          revealed; the product could not be considered of U.S. origin, (2)

          the origin of the constituent whiskeys would have to be revealed;

          the  product  could  not  be considered  as  originating  in  the

          European  country  where  the  blending  occurred,  and  (3)  the

          application  of 19 U.S.C 1304 would take precedence over the  law

          of  the foreign country involved.  However, the result  would  be

          the same in this instance.
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          HOLDING:

                The  country  wherein various whiskeys are  blended  and  a

          small  volume of blenders added is not the country of  origin  of

          the  resulting  blended  whiskey.  The label of  such  a  blended

          whiskey must clearly and conspicuously reveal the origin of  each

          constituent  whiskey  in  the blend.  The country  in  which  the

          blending took place may be disclosed as long as it not done in  a

          manner to suggest origin.  For example, "Scotch and Irish Whiskey

          Blended in Canada", is permissible; "Canadian Whiskey- A Blend of

          Scotch and Irish Whiskeys", is not permissible.

                Based  on a recent phone conversation with a member  of  my

          staff,  it  was  agreed we would not respond  to  your  questions

          concerning  the  Kyoto Convention.  You have indicated  you  have

          other  sources to answer your questions on that point.  Also,  we

          take this opportunity to mention H.R. 1688, a bill introduced  by

          Rep.  Garcia  (D-NY),  to amend the Lanham  Act  to  prevent  the

          admission into the U.S. of articles of imported merchandise  that

          are  labeled with the name of a foreign country in  contravention

          of the law of that country.  Such a law would be of relevance  to

          the problem being encountered by your client of parties trying to

          profit from the reputation of Irish whiskey.

                                        Sincerely,

                                        Marvin M. Amernick

                                        Chief, Value, Special Programs

                                        and      Admissibility       Branch

