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          CATEGORY: Marking

          Mr. John F. Lemker

          Burditt, Bowles & Radzius,

          333 West Wacker Drive

          Suite 2500

          Chicago, IL  60606-1218

          RE: Country of origin marking requirements for fruit juice

          exported for processing and packaging and returned to the U.S.

          Dear Mr. Lemker:

               This is in response to your letter of June 15, 1989, on

          behalf of your client, McCain Citrus, Inc., requesting a ruling

          on country of origin marking requirements for fruit juice

          concentrate that is manufactured in the U.S., processed in Canada

          and returned to the U.S. for sale.

          FACTS:

               In your letter and in a telephone call with Ms. Patty Hanson

          of my staff, you indicated that the fruit juice concentrate,

          whether of a single type of fruit or of mixed fruit, is of U.S.

          origin.  Thereafter, the juice concentrate will be exported to

          Grand Falls, New Brunswick, Canada, where it will be mixed with

          water and packaged in containers also shipped from the U.S.  The

          finished product will then be returned to the U.S. for sale.  No

          further processing is performed before sale.

          ISSUE:

               Whether there has been a substantial transformation of the

          fruit juice concentrate manufactured in the U.S. by the

          processing operations performed in Canada, so as to render the

          finished fruit juice a product of Canada.

          LAW AND ANALYSIS:

               Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

          1304), provides in general that all articles of foreign origin

          imported into the U.S., or their containers, shall be legibly and
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          conspicuously marked to indicate the country of origin to an

          ultimate purchaser in the U.S.  U.S. products exported and

          returned are specifically excepted from country of origin marking

          requirements under section 134.32(m), Customs Regulations (19 CFR

          134.32(m)).  In applying this section, Customs has ruled that

          products of the U.S. which are exported for further processing

          and subsequently returned, are generally not subject to country

          of origin marking upon importation to the U.S., unless the

          further processing in  the foreign country constituted a

          substantial transformation of the product.  See  C.S.D. 80-15;

          C.S.D. 79-443.

               In defining what constitutes a substantial transformation,

          Customs has held that a new and different article of commerce

          having a new name, character and use must emerge from the

          processing.  See United States v. Gibson-Thomsen Co., Inc., 27

          C.C.P.A. 267, C.A.D. 98 (1940).  In addition, factors such as

          complexity and cost of the processing operations and whether the

          essence of the article has been changed, have also been

          considered.  See Uniroyal Inc. v. United States, 3 C.I.T. 220,

          542 F. Supp. 1026 (1982), aff'd, 702 F.2d 1022 (Fed. Cir. 1983).

               In National Juice Products Association v. United States, 10

          C.I.T. 48, 628 F. Supp.  978 (1986), the Court of International

          Trade upheld Customs' determination that orange juice concentrate

          is not substantially transformed when it is processed into retail

          orange juice products.  The orange juice concentrate at issue in

          that case underwent significant processing, was mixed with orange

          essences and oils, purified and dechlorinated water and was

          either packaged in cans and frozen or pasteurized and packaged in

          liquid form.  Customs found, and the court agreed, that such

          processing did not change the fundamental character of the orange

          juice concentrate and that it was the orange juice concentrate

          that imparted the essential character to the final product.

               According to the facts you have presented, the only activity

          which takes place in Canada is the addition of water to the

          concentrate and packaging.  The juice concentrate undergoes less

          processing than that in National Juice Products Association.

          Merely adding water to the juice concentrate does not change the

          fundamental character of the juice concentrate and it is the

          U.S.-made concentrate that imparts the essential character to the

          finished product.  This case is well within the perimeters

          established by Uniroyal and National Juice Products Association.

          It is our opinion that no new article of commerce has emerged

          from the Canadian processing and that the final product remains

          the same in name, character and use.
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          HOLDING:

               Juice concentrate manufactured in the U.S. and exported for

          processing, which consists of mixing with water and packaging as

          described above, does not undergo a substantial transformation.

          It remains a product of the U.S. and is exempt from the marking

          requirements of 19 U.S.C. 1304 upon importation to the U.S.  With

          regard to fruit juice concentrate of a single type of fruit, this

          holding applies only to concentrate that is wholly of U.S. origin

          and would not apply to juice concentrate that is imported or that

          has been mixed with any imported juice concentrate.

                                     Sincerely,

                                     Marvin M. Amernick

                                     Chief, Value, Special Programs

                                     and Admissibility Branch

