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CATEGORY: Marking

Kenneth L. Bargteil

Kuehne & Nagel, Inc.

7483 "H" Candlewood Road

Hanover, MD 21076

RE: Country of origin marking of rough forgings

Dear Mr. Bargteil:

     This is in response to your letter of June 6, 1989, (your

reference CBLO/BLTBO/EascoSpa), requesting a country of origin

marking ruling on behalf of Easco Hand Tools, Inc., for imported

rough forgings which are made into wrenches in the U.S.  Four

samples of rough forgings and completed wrenches were submitted

for examination.

FACTS:

     Your client is considering using foreign sources for rough

forgings.  The processes performed overseas to convert stock

steel bars into rough forgings consist of cutting to length,

heating and drop forging.  The rough forging has an open end and

a box end which is not cut out.  In the U.S., the rough forging

is made into a finished wrench by coining (flattening), shot

blasting (rough edit), polishing and grinding, stamping,

tempering, chrome plating and calibrating both ends (brooching).

You estimated that the cost to produce the rough forging is 40-

45% of the finished product while the U.S. processes constitute

55-60% of the total cost of the finished product.

ISSUE:

     Whether the imported rough forgings are substantially

transformed in the U.S. and therefore, are exempt from individual

country of origin marking.

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.  The United States Court

of International Trade stated in Koru North America v. United

States, 701 F.Supp. 229, 12 CIT    (CIT 1988), "In ascertaining

what constitutes the country of origin under the marking statute,

a court must look at the sense in which the term is used in the

statute, giving reference to the purpose of the particular

legislation involved.  The purpose of the marking statute is

outlined in United States v. Friedlaender & Co., 27 CCPA 297,

302, C.A.D. 104 (1940), where the court stated that: 'Congress

intended that the ultimate purchaser should be able to know by an

inspection of the marking on imported goods the country of which

the goods is the product.  The evident purpose is to mark the

goods so that at the time of purchase the ultimate purchaser

may, by knowing where the goods were produced, be able to buy or

refuse to buy them, if such marking should influence his will."

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and exceptions of 19

U.S.C. 1304.  An ultimate purchaser is defined in section 134.1,

Customs Regulations (19 CFR 134.1), as "generally the last

person in the United States who will receive the article in the

form in which it was imported."  The regulation further provides

that if an imported article will be used in manufacture, the

manufacturer may be the ultimate purchaser if he subjects the

imported article to a process which results in a substantial

transformation.

     Under section 134.35, Customs Regulations (19 CFR 134.35),

an imported article that is substantially transformed in the U.S.

is excepted from individual country of origin marking and only

the outermost containers of the imported article must be marked

with the country of origin.  An article is described in U.S. v.

Gibson-Thomsen Company, Inc., 27 CCPA 267 (1940), as being

substantially transformed because it is "so processed in the U.S.

that it loses its identity in a tariff sense and becomes an

integral part of a new article having a new name, character and

use."

     Imported rough forgings made into flanges and fittings in

the U.S. were found to be substantially transformed in the U.S.

in Midwood Industries, Inc. v. United States, 64 Cust.Ct. 499,

313 F.Supp. 951 (1970).   In that case, the court pointed out

that the rough forgings have no commercial use in their imported

condition because the forgings are used to connect pipes of a

matching size and in their imported state, the forgings had no

connecting ends.  In HQ 731572 (July 25, 1989), copy enclosed,

Customs held that imported rough forgings made into sockets,

socket wrench extensions and adapters in the U.S. were

substantially transformed.  The domestic processing included:

lathing, drilling, centerless grinding, marking, heat treatment,

performing hardness and torque strength testing, sand blasting,

tumbling, chemical vibrating, acid dipping, plating, painting and

quality control testing.  The rough forgings were considered

substantially transformed because a significant amount of

machining was done which included machining to achieve the actual

dimensions of the tools.  The processing performed by your

principal is similar to both of the above cases; machining is

required to drill a cavity for fastener and bolt clearance and

the rough forging does not have its basic characteristic until

the box end of the rough forging is bored out.  In its imported

state, the rough forgings have no commercial use.  Therefore, the

rough forgings are substantially transformed and the U.S.

processor of the rough forgings is the ultimate purchaser.

Accordingly, the imported rough forgings are excepted from

individual country of origin marking under 19 CFR 134.35 and only

the outermost container of the imported articles must be marked.

     We note that the finished samples submitted contain the

words "Forged in U.S.A."   The facts submitted clearly indicate

that the rough forgings involved in this case were forged

overseas.   Therefore, we assume that imported rough forgings

would not be marked "Forged in U.S.A."  Further, it would be

necessary to contact the Federal Trade Commission, Washington,

D.C. 20580, in order to determine if the words "Forged in U.S.A."

were properly used on the sample.

HOLDING:

     The U.S. processor of the imported rough forgings is the

ultimate purchaser.  The imported rough forgings are

substantially transformed in the U.S. and therefore, are excepted

from individual country of origin marking pursuant to 19 CFR

134.35 and only the outermost containers of the imported article

must be marked with the country of origin.

                                   Sincerely,

                                   Marvin M. Amernick

                                   Chief, Value, Special Programs

                                   and Admissibility Branch

Enclosure

