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CATEGORY: Marking

Miguel A. Leaman

Minister for Trade Affairs

Mexican Embassy

1911 Pennsylvania Avenue, N.W.

Washington, D.C. 20006

Re:  Country of origin marking requirements of disposable plastic

     baskets for produce

Dear Mr. Leaman:

     This is in response to your letters of July 26 and September

7, 1989, regarding the country of origin marking of disposable

plastic baskets imported into the U.S. containing Mexican

produce.

FACTS:

     Your inquiry is on behalf of Mexican producers and exporters

of strawberries and cherry tomatoes who pack and ship their

produce in disposable plastic baskets that are manufactured in

Mexico by Empaques Industriales del Pacifico, S.A. de C.V.

(EIPSA).  The two sample baskets submitted have the phrase

"Produce of Mexico" molded into the plastic at center-bottom and

on the upper edges and sides.  It appears that the marking phrase

has been highlighted in yellow in order to draw attention to the

marking.

     You state that Customs at the U.S.-Mexican border has al-

ready denied entry of filled containers on the grounds that the

containers are not properly marked to indicate the country of

origin of the produce.  It is your understanding that the produce

is excepted from marking, and the containers are properly marked

under 19 CFR 134.24(d)(1).

ISSUE:

     What are the country of origin marking requirements for

disposable plastic baskets of produce?

LAW AND ANALYSIS:

     In Headquarters Ruling Letters 731410 and 731364, dated June

17, 1988, Customs determined that unmarked, pint-sized, plastic

containers manufactured by EIPSA and imported empty and not them-

selves intended for distribution or sale were considered to be

articles within the exception of 19 U.S.C. 1304(a)(3)(D), as im-

plemented in section 134.32(d), Customs Regulations (19 CFR

134.32(d)).  As such, in accordance with section 134.24(c)(1),

Customs Regulations (19 CFR 134.24(c)(1)), only the outside

wrappings or packages containing them had to be marked clearly to

indicate the country of origin of the baskets.

     Your inquiry concerns the marking of similar containers

which are imported containing Mexican grown produce.  Section

134.24(d)(1), Customs Regulations (19 CFR 134.24(d)(1)), does not

except a particular article from country of origin marking.  It

provides that usual disposable containers in use as such at the

time of importation shall not be required to be marked to show

the country of their own origin, but shall be marked to indicate

the origin of their contents regardless of the fact that the

contents are excepted from marking requirements.

     Section 134.11, Customs Regulations (19 CFR 134.11),

provides that, unless excepted by law, section 304, Tariff Act of

1930, as amended (19 U.S.C. 1304), requires that every article of

foreign origin (or its container) imported into the U.S. shall be

marked in a conspicuous place as legibly, indelibly, and

permanently as the nature of the article (or container) will

permit, in such a manner as to indicate to an ultimate purchaser

in the U.S. the English name of the country of origin of the

article, at the time of importation into the Customs territory of

the U.S.  Containers shall be marked with the name of the country

of origin of the article unless the container is also excepted

from marking.

     Section 134.1(d)(3), Customs Regulations (19 CFR

134.1(d)(3)), provides that if an article is to be sold at retail

in its imported form, the purchaser at retail is the "ultimate

purchaser".

     Certain articles are excepted by 19 U.S.C. 1304(a)(3)(J)

from the marking requirements if they were imported in substan-

tial quantities during the five-year period immediately preceding

January 1, 1937, and were not required during that period to be

marked to indicate their origin.  Among the list of such articles

set forth in section 134.33, Customs Regulations (19 CFR 134.33)

are na-tural products, such as vegetables, fruits, nuts, berries,

etc., all of which are in their natural state or not advanced in

any manner further than is necessary for their safe

transportation.  However, in the case of any article listed which

is imported in a container, the outermost container in which the

article ordinari-ly reaches the ultimate purchaser is required to

be marked to indicate the origin of its contents.

     While fresh strawberries and tomatoes in their natural state

would be excepted from the country of origin marking requirement,

the container is a disposable container to be imported full of

Mexican produce to be sold at retail.  As such, in accordance

with 19 CFR 134.11, the container must be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly and permanently as its nature will

permit.  Any method of marking at any location will be acceptable

as long as the country of origin will appear conspicuously.

HOLDING:

     Based upon our examination of the sample baskets submitted,

Customs finds that the method of marking on the submitted sample

is not conspicuous.  As a result of the molding process, the

marking is of insufficient size and contrast in color with the

container itself to allow the ultimate purchaser in the U.S to be

able to find the marking easily and read it without strain, as

required in section 134.41(b), Customs Regulations (19 CFR

134.41(b)).

     We suggest that a different or more prominent type of

marking be used to indicate the country of origin of the Mexican

produce contained therein.

                           Sincerely,

                           Marvin M. Amernick, Chief

                           Value, Special Programs and 

                           Admissibility Branch




