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CATEGORY:  Marking

Gloria Arellanes

Manager, Import Administration

Levi Strauss & Co.

Levi's Plaza, P.O Box 7215

San Francisco, CA 94120

RE:  Country of origin marking for goods of Burma.

Dear Ms. Arellanes:

     This is in response to your letter of November 7, 1989, in

which you seek advice as to the proper country of origin

marking of goods from Burma when imported into the U.S.

FACTS:

     On June 18, 1989, the government of the Union of Burma

changed the name of the country to "Union of Myanmar".  It is

your understanding that the government of Burma/Myanmar is

authorizing only the words "Made in Myanmar" for the country of

origin marking of goods from that country, and is no longer

permitting the use of the words "Made in Burma".  Your company

will shortly begin importing articles manufactured in

Burma/Myanmar.

ISSUE:

     Is "Made in Myanmar" an acceptable country of origin

marking for articles imported into the U.S. from the country

previously calling itself the Union of Burma?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of

the article will permit "in such a manner as to indicate to an

ultimate purchaser in the United States the English name of the

country of origin of the article." (emphasis added).  The purpose

of the marking statute is outlined in United States v.

Friedlaender & Co., 277 CCPA 297, 302, C.A.D. 104 (1940), in

which the court stated:  "Congress intended that the ultimate

purchaser should be able to know by an inspection of the marking

on the imported goods the country of which the goods is the

product.  The evident purpose is to mark the goods so that at the
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time of purchase the ultimate purchaser may, by knowing where the

goods were produced, be able to buy or refuse to buy them, if

such marking should influence his will."

     To assure that this purpose is accomplished, both 19 U.S.C.

1304 and section 134.45, Customs Regulations (19 CFR 134.45),

require that the name of the country of origin of imported

articles be given in the English language.  In the case of

Burma/Myanmar, we note that the interdepartmental U.S. Board on

Geographic Names recently determined that the name "Myanmar" is

a Burmese appellation, and is not a conventional English language

name.  See, Department Notice, U.S. Department of State (Nov. 17,

1989).  According to the Board, the name "Burma" remains the

conventional short form name, while "Union of Burma" remains the

conventional long form of the name.  The Office of the

Geographer, U.S. Department of State, treats the term

"conventional" for geographic purposes as meaning the name in the

English language.  The Department of State has adopted the

determination of the U.S. Board on Geographic Names that the name

"Myanmar" has not become conventional in the English language.

     In accordance with its responsibility under 19 U.S.C. 1304

to assure that ultimate purchasers in the U.S. be afforded a

clear indication of the country of origin of imported goods,

Customs must also take into account whether a country name is

sufficiently well known to ultimate purchasers to have become a

name in the English language.  In our opinion, the longstanding

use of the term "Burma" by English speakers, when considered in

comparison with the brief period of time that "Myanmar" has been

in use, suggests that ultimate purchasers in the U.S. are

unlikely to recognize products marked "Myanmar" as products of

the country also known in English as "Burma".   In reaching this

determination we do not suggest that "Myanmar" is unacceptable

for other purposes.  It also may be the case that at a later time

the name "Myanmar" will have become sufficiently widely known

among ultimate purchasers in the U.S. as to constitute a

conventional English language name for country of origin marking

purposes.  At this time, however, it is our conclusion that the

name "Myanmar", by itself, does not afford ultimate purchasers in

the U.S. a clear indication of the country of origin of articles

imported from Burma.

     So that ultimate purchasers in the U.S. will be given a

clear indication of the origin of articles imported from Burma,

we require that the marking of articles imported from there

include the name "Burma" or "Union of Burma".  We do not by this

ruling prohibit the use of the name "Myanmar".  The marking

"Myanmar (Burma)" or "Burma (Myanmar)" would satisfy the country

of origin marking requirements of 19 U.S.C. 1304 and Part 134,

Customs Regulations.
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     Because the difficulty presented by the unfamiliarity of the

name "Myanmar" is not related to any effort on the part of any

importer or exporter to conceal or obscure the country of origin

of goods imported from Burma, or otherwise to avoid the

requirements of 19 U.S.C. 1304, but rather originates with the

action of the Government of Burma, a flexible approach by

Customs is warranted.  At this time, Customs will permit entry of

articles marked "Myanmar", subject to proper remarking by the

importer after entry.  In addition, during the next 90 days

Customs will presume that any failure to properly mark was not

due to any purpose of the importer to avoid compliance with 19

U.S.C. 1304.  In accordance with 19 U.S.C. 1304(a)(3)(K), an

exception from marking is authorized if marking after

importation is economically prohibitive, and if there is no

intent to avoid compliance with 19 U.S.C. 1304.  Thus, during

this 90-day period an importer may be granted an exception from

country of origin marking upon demonstrating only that marking

after importation is economically prohibitive.

HOLDING:

     The name "Myanmar" is not sufficiently widely known among

ultimate purchasers in the U.S. to have become a conventional

English name for the country known in English as "Burma".  For

country of origin marking purposes the name "Burma" must appear

on articles imported from Burma and on their containers as

necessary.  The markings "Myanmar (Burma)" and "Burma (Myanmar)"

are acceptable.  Importers of articles from Burma applying for an

exception from country of origin marking under 19 U.S.C.

1304(a)(3)(K) during the next 90 days will have the benefit of a

presumption that a failure to mark was not due to any purpose to

avoid compliance.

                               Sincerely,

                               John Durant

                               Director, Commercial Rulings

                               Division

