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CATEGORY:  Classification

TARIFF:  6810.19.1000,  6810.19.5000

Mr. John M. Peterson

Neville, Peterson & Williams

39 Broadway

New York, New York  10006

RE:  Request for reconsideration of HQ 084172,

     stone building components

     Your reference:  211-01

Dear Mr. Peterson,

     We have received your request for reconsideration of

Headquarters Ruling 084172, regarding the classification of stone

building components.  Upon careful consideration of your

submission, we have determined that the ruling is correct, and

will not be modified or revoked by this office.

FACTS

     The facts are set out in HQ 084172, and will not be repeated

in detail here.  Essentially, your request for reconsideration

disputes our determination that the smaller building components,

measuring 12 inches square, were "tiles" as that term is used in

heading 6810.19.1000 of the Harmonized Tariff Schedule of the

United States Annotated (hereinafter "HTSUSA").  Your original

request referred to these articles as "tiles" used for flooring. 

However, in your reconsideration request, dated August 27, 1989,

you assert that the term "tiles" as used in 6810.19.1000, HTSUSA,

is limited to "small articles having the facial or surface area

of less than 25.8 square cm.".  That assertion is based on a

reading of the Chapter 68 Chapter Notes, and an inference

concerning the references therein to the use of the terms "slab"

and "tile".

ISSUE

     Are the smaller building components classifiable in

6810.19.1000, HTSUSA, as "floor and wall tiles", or in

6810.19.5000, HTSUSA, as "other articles of artificial stone"?

LAW AND ANALYSIS

The terms of heading 6810, HTSUSA, read, in pertinent part:

     6810   - Articles of cement, of concrete or of artificial   

            stone, whether or not reinforced:

                 Tiles, flagstones, bricks and similar   

            articles:

     6810.11          Building blocks and bricks................

     6810.19          Other:

     6810.19.1000     Floor and wall tiles.................

     6810.19.5000Other................................

(Emphasis added).  The Section and Chapter Notes, which

constitute the legally binding interpretation of the HTSUSA,

contain the following Additional U.S. Notes:

     1.     For the purposes of heading 6802, the term "slabs"

            embraces flat stone pieces, not over 5.1 cm. in

            thickness, having a facial area of 25.8 cm2 or more,

            the edges of which have not been beveled, rounded or

            otherwise processed except such processing as may be

            needed to facilitate installation as tiling or

            veneering in building construction.

     2.     For the purposes of heading 6810, the term "tiles"

            does not include any article 3.2 cm or more in

            thickness.

The Explanatory Notes, which are not legally binding, do not

significantly address the subheadings in question.

     The analysis in your reconsideration request is premised on

the assumption that the Additional U.S. Notes to Chapter 68,

taken together, draw a clearly defined distinction between

"slabs" and "tiles" as those terms are used in the chapter.  That

distinction is one based on an inference that the inclusion of

surface area dimensions for "slabs" thereby, expressio unius,

defines the surface area dimensions for "tiles".  It is the

opinion of this office that such a negative inference cannot be

drawn from the Additional U.S. Notes.

     We note that the terms "slabs" and "tiles" occur throughout

Chapter 68, and that a reading of the headings, Legal Notes and

Explanatory Notes in pari materia, leads to the conclusion that

the terms have particular meanings, which are determined by the

context of their use.  Furthermore, those meanings are not

distinctly opposite throughout the chapter, or in a consistent

manner.  For example, although you assert that, in all headings

of Chapter 68, HTSUSA, "tiles" must, by negative inference, be

articles with a surface area less than 28.5 cm2, the term "tiles"

is specifically defined in heading 6802.10.0000, as an article:

     . . . the largest surface area of which is capable of

     being enclosed in a square the side of which is less

     than 7 cm . . .

Such articles would have a surface area less than 49 cm2,

considerably larger than the suggested 28.5 cm2.

     As noted, we agree that the terms of Chapter 68, and indeed

the entire tariff schedule, must be considered in pari materia,

and that all the terms of the schedule must have meaning. 

However, we are of the opinion that the Additional U.S. Notes

apply only to the tariff heading to which the notes, by their

terms, refer.  Despite your contention to the contrary, the

drafters of the HTSUSA clearly manifested their intent to

restrict the definitions of the terms "slab" and "tile" by

referring to a specific heading in each note.  It is our opinion

that a rigid, uniform application of a "tile" or "slab"

definition throughout the chapter was not, and is not,

contemplated by the Nomenclature.

     Additional U.S. Note 1 begins: "for the purposes of heading

6802 . . .".  In heading 6802, HTSUSA, the term "slabs" is used

as a subheading under the basket provision for "Other" worked

monumental or building stone.  It does not occur elsewhere in the

heading.  A careful reading of the U.S. Note, and a comparison of

the subheadings at the same (8-digit) level clearly shows that

the distinction to be made between "slabs" of heading 6802.91.05,

HTSUSA, and "other" articles of 6802.91.15, HTSUSA, is that of the

degree of working or processing to which the articles have been subjected. 

Such a distinction, based on the degree of work performed, is

further evidenced by the terms of other subheadings under 6802,

HTSUSA (See, e.g., subheading 6802.91.20, HTSUSA).  The result is

that "slabs", as defined in Additional U.S. Note 1, are

classified separately from monumental or building stone which has

been subjected to substantial working or processing.  There is no

need for a tile/slab dichotomy in heading 6802, HTSUSA, since the

term "tile" is defined specifically in the context of its use, as

noted above.

     Additional U.S. Note 2 begins: "For the purpose of heading

6810. . .", expressly addressing itself to the use of the term

"tile" in that heading.  It does not, in our opinion, provide a

definitive description of "tiles" for use in all headings of the

chapter.  Notes in other areas of the Nomenclature which apply

throughout a chapter state explicitly that they are to be applied

"[F]or the purposes of this chapter. . ." (see, e.g., Additional

U.S. Note 1, Chapter 39, HTSUSA).  The context in which the term

is used in heading 6810 also makes it clear that thickness is the

principal distinguishing factor among the heading and subheading

classifications.  "Tiles" are distinguishable from the other

articles specifically classified in heading 6810, such as

"bricks" or "blocks", on the basis of thickness.

     We note that, under a strict application of the provisions

of Additional U.S. Note 2, all of the products included in your

original request could be classified under 6810.19.10, HTSUSA,

and dutiable at 21% ad valorem.  However, having read Chapter 68

and the accompanying Notes in pari materia, we are of the opinion

that the term "tiles" does not encompass articles which are so

large that they cannot rationally be considered "tiles".  It was

in this light that we compared the large building components to

the "slabs" of heading 6802, and found them to be ejusdem

generis.  We did not, as your letter suggests, purport to make

the concept of "slabs" in heading 6802, HTSUSA, "applicable with

equal force to the classification of 'artificial stone' articles

in HTS 6810".  Our intent was simply to illustrate that larger

articles are contemplated by the Nomenclature.  In terms of

heading 6810, those types of articles are properly classified as

items "other" than tiles.

     We did not, nor do we now, intend to specify precise

dimensions or surface areas which will define "tiles" and "other"

articles for the purposes of heading 6810, HTSUSA, other than

those found in the relevant Legal Notes.  In our opinion, the

principal use of the term "tile(s)" in the stone or similar

industries, is in reference to products having sides which

measure up to 18 inches.  Again, we are not prescribing absolute

limits or dimensions in this regard.  However, given these

general guidelines, it is clear that articles such as the small

building components addressed in your original request would be

considered a "tile" in the stone trade, and they are classified

as such.

HOLDING

     We affirm Headquarters Ruling Letter 084172, classifying

stone building components composed of marble or stone chips

agglomerated with plastic resins.

     The large sized components, measuring 11 feet by 4 feet, and

having a thickness of + inch, are classified in subheading

6810.19.5000, HTSUSA, and are dutiable at the rate of 4.9% ad

valorem.

     The small sized components, measuring 12 inches by 12

inches, and having a thickness of + inch, are classified as

"tiles" as that term is used in  subheading 6810.19.1000, HTSUSA,

and are dutiable at the rate of 21% ad valorem.

                                Sincerely,

                                John Durant, Director




