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Re:  Reconsideration of HRL 084744 and HRL 086130; clear

     polyethylene coating on woven polyethylene fabric strips

     not visible; fabric strips not classifiable in Heading 5903

Dear Mr. Desbarats:

     This letter is in response to your inquiry requesting

reconsideration of Headquarters Ruling Letter (HRL) 084744, dated

August 29, 1989, and HRL 086130, dated March 1, 1990.  Samples

were submitted with your request.

FACTS:

     In HRL 084744 and HRL 086130, we decided that an application

of clear polyethylene on woven polyethylene fabric strips was

not visible to the naked eye, in application of Note 2 to

Chapter 59 of the Harmonized Tariff Schedule of the United

States Annotated (HTSUSA).  Therefore we ruled that the fabric

strips were not coated for classification purposes and were not

classifiable in Heading 5903, HTSUSA.

     You have submitted four samples in your request for

reconsideration.  Sample 1 is a woven fabric without any plastics

application and is submitted for reference purposes only.  Sample

2 is composed of woven polyethylene fabric strips with an

application of 1 millimeter of clear polyethylene on one side; it

is Sample 6 of HRL 084744.  Sample 3 has the same construction as

Sample 2, with the addition of an embossed finish on the plastics

application that imparts an anti-skid surface; it is Sample 8 of

the first inquiry letter of HRL 086130.  Sample 4 has the same

construction as Sample 2, with the addition of 1 millimeter of

the polyethylene application on both sides; this sample was not

submitted for consideration in either HRL 084744 or HRL 086130.

    You have requested that Samples 2, 3, and 4 be classified as

coated fabrics in Heading 5903, HTSUSA.  We will not consider

Sample 4 in this ruling, since it was not considered in either

HRL 084744 or HRL 086130.

ISSUE:

     Whether the merchandise at issue is classifiable in Heading

5903, HTSUSA, as textile fabrics impregnated, coated, covered or

laminated with plastics?

LAW AND ANALYSIS:

     Classification of merchandise under the HTSUSA is in

accordance with the General Rules of Interpretation (GRI's),

taken in order.  GRI 1 provides that classification shall be

determined according to the terms of the headings and any

relative section or chapter notes.

     Note 2 to Chapter 59 states that Heading 5903 applies to the

following:

     (a) Textile fabrics, impregnated, coated, covered or

     laminated with plastics, whatever the weight per square

     meter and whatever the nature of the plastic material

     (compact or cellular), other than:

          (1)  Fabrics in which the impregnation, coating or

          covering cannot be seen with the naked eye (usually

          Chapters 50 to 55, 58 or 60); for the purpose of this

          provision, no account should be taken of any resulting

          change of color.

     You contend that Samples 2 and 3 are coated with plastic

since uncoated spaces between the tapes of Sample 1 can be seen,

but no gaps between the tapes of Samples 2 and 3 are visible.  In

addition, for Sample 3, the uncoated side appears glossy, but the

coated side is dull, and the embossed pattern is visible.

Therefore there are visible differences in comparing Sample 1

with the other samples.

     You also cite Headquarters Ruling 73 0251, dated December

10, 1973, in support of your position.  In that ruling we stated

that fabric would be considered coated if the yarns on the coated

surface were visible, but clearly not as visible in detail as the

yarns on the uncoated surface.  You assert that the fabrics of

Samples 2 and 3 are less visible than the fabric of Sample 1.

You believe that although that ruling was issued under the old

tariff law, the rationale of that ruling is applicable under the

HTSUSA.

     We have ruled under the HTSUSA that for a coating to be

visible, it must create a change in the surface character of the

fabric.  We have carefully examined and reexamined the samples

and do not see a change in the surface area attributable to the

coating; we do not believe that the coating is visible.  The

information provided indicates that Samples 2 and 3 contain

coating on one side.  But for Sample 2, we are unable to

determine which side is coated; for Sample 3, although the

embossing treatment is visible, the plastic coating is not

visible.  There may be visible differences in comparing Samples 2

and 3 with Sample 1, e.g., gaps between the tapes, but the test

is whether the coating on the particular sample at issue is

visible.  Since we find no evidence in support of your claim that

the coating is visible, the samples at issue are not classifiable

in Heading 5903, HTSUSA.

     Headquarters Ruling 73 0251 was issued under the Tariff

Schedules of the United States (TSUS).  The merchandise

classified in that ruling was not similar to the merchandise at

issue in this case.  In addition, the TSUS was replaced by the

HTSUSA on January 1, 1989; therefore, the above-cited ruling is

no longer binding.

     Since the merchandise at issue is not classifiable in

Heading 5903, it is classified in Heading 5407, HTSUSA, which

provides for woven fabrics of synthetic filament yarn, including

woven fabrics obtained from materials of Heading 5404.

HOLDING:

     Samples 2 and 3 are classified under subheading

5407.20.0000, HTSUSA, which provides for woven fabrics of

synthetic filament yarn, including woven fabrics obtained from

materials of Heading 5404, woven fabrics obtained from strip or

the like.  The textile category is 620.

     Articles that meet the definition of "goods originating in

the territory of Canada" (see General Note 3(c)(vii)(B), HTSUSA)

are subject to reduced rates of duty under the United States-

Canada Free Trade Agreement Implementation Act of 1988.  If the

merchandise constitutes "goods originating in the territory of

Canada," the applicable rate of duty is normally 13.6 percent

ad valorem (otherwise, the general rate of duty is 17 percent

ad valorem).

     HRL 084744, dated August 29, 1989, and HRL 086130, dated

March 1, 1990, are affirmed.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division

