                            HQ 110391

                          May 03, 1990

VES-10-01 CO:R:P:C  110391 BEW

CATEGORY:  Carriers

Mr. Richard B. Fairbanks

Titan Maritime Industries Inc.

3305 Southeast 14th Avenue

Fort Lauderdale, Florida 33316

RE:  Applicability of the salvage law (46 U.S.C. App. 316(d)) to

the use of a United States-flag, non-coastwise-qualified jackup

barge for salvage in Puerto Rican waters.

Dear Mr. Fairbanks:

     This is in response to your request for clarification of our

ruling HQ 110319 PH in which we ruled that a United States-flag,

non-coastwise-qualified jackup barge may be used for salvage

operations in the territorial waters of Puerto Rico because the

coastwise salvage statute (46 U.S.C. App. 316(d)) is not

applicable in Puerto Rican waters, and the prohibition in that

provision applies only to "foreign vessels."

FACTS:

     The facts presented in your original request indicate that

you would be using a jackup barge to remove the wreck of the

passenger ferry A. REGINA, which your company owns, from a reef

400 meters off the southeast coast of Mona Island, Puerto Rico.

The principle piece of salvage equipment is a 10 legged jackup

barge which you state is documented under the United States flag

but is not coastwise-qualified.

     You are now asking whether the jack-up barge can be used as

a work platform to lay pipe or clean-up a harbor.

ISSUE:

     May a United States-flag, non-coastwise-qualified jackup

barge be used as a work platform to lay pipe or clean-up a harbor

in the territorial waters of Puerto Rico?

LAW AND ANALYSIS:

     Generally, the coastwise laws (e.g., 46 U.S.C. App. 289 and

883, and 46 U.S.C. 12106 and 12110) prohibit the transportation

of merchandise or passengers between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built in and documented under the laws of the United

States, and owned by persons who are citizens of the United

States.

     Under the provisions of 46 U.S.C. App. 289, no foreign

vessel shall transport passengers between ports or places in the

United States, either directly or by way of a foreign port.  The

penalty for violating this section of the law is $200 for each

passenger so transported and landed.

     Pursuant to 46 U.S.C. 12106 and 12110 and their

predecessors (46 U.S.C. 65i and 65m and, before them, 46 U.S.C.

11) and consistent with 46 U.S.C. App. 883, the coastwise

merchandise law, the Customs Service has consistently held that

the prohibition in 46 U.S.C. App. 289, applies to all non-

coastwise-qualified vessels.  Non-coastwise-qualified vessels

include any vessel other than a vessel built in, properly

documented under the laws of, owned by citizens of the United

States, and never sold foreign with certain exceptions (46

U.S.C. 12106(a)(2)(B) a 19 CFR 4.80(a)(2) and (3)).

     In interpreting the coastwise laws as applied to the

transportation of passengers, we have ruled that the carriage of

passengers entirely within territorial waters, even though they

disembark at their point of embarkation and the vessel touches no

other point, is considered coastwise trade subject to the

coastwise laws.

     A point in United States territorial waters is considered a

point in the United States embraced within the coastwise laws

but a point beyond those waters, even if it is within the United

States Exclusive Economic Zone (EEZ), is not considered to be

such a point, with certain exceptions inapplicable in this

context (see, e.g., the Outer Continental Shelf Lands Act of

1958, as amended; 43 U.S.C. 1333, and the amendments to 46

U.S.C. App. 883 regarding the transportation of valueless or

dredged material effected by Public Law 100-329).

     Paragraph (d) of the Act of June 11, 1940, as amended (46

U.S.C. App. 316(d)), provides, in pertinent part, that:

          No foreign vessel shall, under penalty of forfeiture,

          engage in salvaging operations on the Atlantic or

          Pacific coast of the United States, in any portion of

          the Great Lakes or their connecting or tributary

          waters, including any portion of the Saint Lawrence

          River through which the international boundary line

          extends, or in territorial waters of the United States

          on the Gulf of Mexico, except when authorized by a

          treaty or in accordance with the provisions of [46

          U.S.C. App. 725] ....

     It has long been the position of the Customs Service that

although the coastwise laws pertaining to the transportation of

merchandise and passengers and to towing are applicable to Puerto

Rico (see 48 U.S.C. 744 and 46 U.S.C. App. 877), the coastwise

salvage statute is not applicable to the waters of Puerto Rico

(see rulings dated June 10, 1974, and March 8, 1985 (File Numbers

100949 and 107038).  Further, we note that although these other

coastwise laws prohibit the use of any vessel other than a United

States built, owned, and documented vessel in the transportation

of merchandise and passengers or in towing, the prohibition in

the salvage statute is applicable only to a "foreign vessel."

     Accordingly, the salvage statute would not prohibit the use

of the United States-flag non-coastwise-qualified jackup barge

under consideration for the described salvaging operations in the

waters of Puerto Rico.  However, as required by the coastwise

merchandise and passenger laws referred to above, any

transportation of merchandise or passengers to and from the

jackup barges would be by coastwise-qualified vessels.  With

regard to possible temporary movement of the jackup barge, the

coastwise laws would not prohibit such a movement if, as you

state, no merchandise or passengers are removed from the jackup

barge until it is returned to the same position at which the

merchandise or passengers were loaded onto or boarded the vessel

(see 19 CFR 4.80(a) and Shipbuilders Council of America v.

United States, 868 F.2d 452 (D.C. Cir. 1989)).  Any towing of the

jackup barge between coastwise points would, of course, be

required to be by a coastwise-qualified vessel.

     With respect to the barge being used for pipe laying, the

Customs Service has held that the sole use of a vessel in laying

pipe is not considered a use in the coastwise trade of the United

States, even when the pipe is laid between two points in the

United States embraced within the coastwise laws.  Further, since

the use of a vessel in pipe-laying is not a use in the coastwise

trade, a non-coastwise-qualified vessel may carry pipe which it

is to lay between such points.  It is the fact that the pipe is

not landed as cargo but only paid out in the course of the laying

operation which makes such operation permissible.

     The movement of the barge, with its crew, equipment and

stores, from one point embraced within the coastwise laws of the

United States to another such point would not be considered

coastwise trade provided the barge does not take on board

passengers or merchandise at one such point and discharge the

passengers or merchandise at another such point.  Crewmembers,

including technicians necessary to assist in the vessel's

pipelaying operation, are not considered passengers under section

289, nor are the construction company personnel and employees of

the various subcontractors who are on the barge in connection

with its business.  However, persons transported on the barge

between points embraced within the coastwise laws who are not

connected with the operation, navigation, ownership, or business

of the barge are subject to section 289.  Legitimate equipment

and stores of the barge for its use, including pipe laden on

board to be paid out in the course of operations, are not

considered merchandise covered by section 883.  However, articles

transported on the barge between points embraced within the

coastwise laws which are not legitimate stores and equipment of

the barge are subject to section 883.

     With respect to the barge being used as a stationary work

platform to clean up the harbor, there is no law administered by

Customs that would prohibit such an operation.

HOLDING:

     A United States-flag, non-coastwise-qualified jackup barge

may be used for salvage operations in the territorial waters of

Puerto Rico because the coastwise salvage statute (46 U.S.C.

App. 316(d)) is not applicable in Puerto Rican waters and the

prohibition in that provision applies only to "foreign vessels."

     The use of a United States-flag, non-coastwise-qualified

jackup barge for pipelaying in the territorial waters of the U.S.

would not constitute coastwise trade and is in no way prohibited

by the laws and regulations administered by the Customs Service.

     A United States-flag, non-coastwise-qualified jackup barge

may be used as a stationary work platform to clean up a harbor

without violating Customs and navigation laws.

                                  Sincerely,

                                  B. James Fritz

                                  Chief

                                  Carrier Rulings Branch

