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CATEGORY:  Carriers

Jean Melancon, Esquire

Suite 902-A, Pacific News Building

238 Archbishop F.C. Flores Street

Agana, Guam 96910

RE:  Applicability of the Coastwise Trade Laws to the Carriage of

     Merchandise Between the U.S. and Guam either directly, or

     Via the Commonwealth of the Northern Mariana Islands or the

     Federated States of Micronesia

Dear Mr. Melancon:

     This is in response to your letter of January 3, 1990, in

which you request a ruling on the applicability of the coastwise

trade merchandise statute (46 U.S.C. App. 883) to the transpor-

tation of ductile iron pipe between the U.S. and Guam, either

directly or via other Pacific transshipment points.

FACTS:

     The AME Matex Corporation of New Jersey (AME) has contracted

to provide one-half-million pounds of ductile iron pipe to a Guam

corporation for use in a public works water project in Guam.

Primary and alternative routes for the transportation of the pipe

are proposed.

     The first proposal is to carry the cargo directly from the

mainland United States to Guam aboard a foreign-flag vessel.  In

the alternative, AME proposes to take the cargo to either the

Commonwealth of the Northern Mariana Islands (CNMI) or to the

Federated States of Micronesia (FSM) on a foreign-flag vessel for

transshipment to a U.S.-flag vessel and delivery to Guam.

ISSUE:

     Whether any or all of the proposed transportation itiner-

aries set forth in the Facts section of this ruling are pro-

hibited under the Jones Act merchandise transportation statute

(46 U.S.C. App. 883).

LAW AND ANALYSIS:

     Section 27 of the Act of June 5, 1920, as amended (41 Stat.

999; 46 U.S.C. App. 883, often called the Jones Act), provides,

in pertinent part, that:

     No merchandise shall be transported by water, or by land and

     water, on penalty of forfeiture of the merchandise (or a

     monetary amount up to the value thereof as determined by the

     Secretary of the Treasury, or the actual cost of the

     transportation, whichever is greater, to be recovered from

     any consignor, seller, owner, importer, consignee, agent, or

     other person or persons so transporting or causing said

     merchandise to be transported), between points in the United

     States * * * embraced within the coastwise laws, either

     directly or via a foreign port, or for any part of the

     transportation in any other vessel than a vessel built in

     and documented under the laws of the United States and owned

     by persons who are citizens of the United States * * *.

     Pursuant to 46 U.S.C. App. 877, the coastwise laws are

applicable to Guam.  Under 46 U.S.C. 12105(b), however, a vessel

for which a registry is issued by the United States Coast Guard

may be employed in trade with Guam.  Under that statute and 46

U.S.C. 12102, a foreign-built, United States-owned vessel may,

under certain circumstances, be issued a registry.  In inter-

preting these statutes, the Customs Service has ruled that

foreign-built, United States-registered vessels may be used for

transport between points in Guam.

     Although the restrictions on vessels used in the trade

between the U.S. and Guam have been relaxed, in that registry

vessels maybe so employed, section 883 still provides the

relevant interpretative guideposts.  The statutory language

restricts merchandise transportation "... either directly or via

a foreign port, or for any part of the transportation...".

Since registry vessel transportation is permissible, either such

vessels or coastwise qualified vessels must be used for the

entirety of the transportation.  A proposed transshipment in

either the CNMI or FSM (neither of which is considered a

coastwise point under the facts as presented), will not act to

interrupt the transportation between the U.S. and Guam.  The

proposed transportation may only be accomplished, regardless of

the itinerary, with the use of coastwise qualified or U.S.-flag

registry vessels.

HOLDING:

     A shipment of merchandise between the U.S. and Guam, even

though transshipped at a non-coastwise point, may only be accom-

plished by coastwise-qualified or U.S.-flag registry vessels.

                                Sincerely,

                                B. James Fritz

                                Chief

                                Carrier Rulings Branch

