                            HQ 110808

                         August 29, 1990

VES 3-15 CO:R:P:C 100808 BEW

CATEGORY:  Carriers

Mr. Wes Downey

Operations Coordinator

MICOPERI U.S.A. CORPORATION

525 North Belt East, Suite 600

Houston, Texas 77060

RE:  Applicability of coastwise laws to the transportation and

     installation of a platform floating topsides

     (superstructure), and the dutiability of subject

     superstructure.

Dear Mr. Downey:

     This is in reference to your request for a ruling on the

dutiability of a superstructure being imported as a hull and

deck to be mated at an approximate location of Longitude 89

West, Latitude 29 North, which location appears to be in the

territorial waters of the United States.

FACTS:

     You state that the installation proposal would consist of

towing a platform floating topside (superstructure) from European

fabrication yard to the Gulf of Mexico.  You state that the

superstructure comprising of the mated hull and deck would

subsequently be towed to approximate location Longitude 92 West,

Latitude 26 North, which is a location on the Outer Continental

Shelf (OCS).  You state that these operations are very complex

and weather sensitive.  Therefore, it is likely that at some

stage of the operation, the superstructure or components would be

required to standby in a U.S. harbor either seeking shelter or

due to project delay.

     Your inquiry concerns the application of Customs duties to

the hull and deck.  You ask whether the hull and deck are

considered to be an importation.  Your letter requests the rate

of duty if the hull and deck are imported.

     Lastly, you ask whether entrance into the United States

harbor for standby have different consequences versus not doing

so.

ISSUE:

     Whether a superstructure consisting of a hull and deck which

will be mated after its arrival into the U.S. and subsequently

installed on the outer Continental Shelf is a "vessel".

     Whether a superstructure consisting of a hull and deck which

will be mated after its arrival into the U.S. and subsequently

installed on the outer Continental Shelf is subject to Customs

duty.

LAW AND ANALYSIS:

     Section 27 of the Act of June 5, 1920, as amended (41 Stat.

999; 46 U.S.C. App. 883, often called the Jones Act), provides,

in pertinent part, that:

          No merchandise shall be transported by water, or by

          land and water, on penalty of forfeiture of the

          merchandise (or a monetary amount up to the value

          thereof as determined by the Secretary of the

          Treasury, or the actual cost of the transportation,

          whichever is greater, to be recovered from any

          consignor, seller, owner, importer, consignee, agent,

          or other person or persons so trans- porting or

          causing said merchandise to be transported), between

          points in the United States ... embraced within the

          coastwise laws, either directly or via a foreign port,

          or for any part of the transportation, in any other

          vessel than a vessel built in and documented under the

          laws of the United States and owned by persons who are

          citizens of the United States ....

     For purposes of the coastwise laws, a point in United States

territorial waters is considered a point embraced within the

coastwise laws.  The territorial waters of the United States

consist of the territorial sea, defined as the belt, 3 nautical

miles wide, adjacent to the coast of the United States and

seaward of the territorial sea baseline.

     Section 4(a) of the Outer Continental Shelf Lands Act of

1953, as amended (67 Stat. 462; 43 U.S.C. 1333(a)) (OCSLA),

provides, in pertinent part, that the laws of the United States

are extended to:

          ... the subsoil and seabed of the outer Continental

          Shelf and to all artificial islands, and all

          installations and other devices permanently or

          temporarily attached to the seabed, which may be

          erected thereon for the purpose of exploring for,

          developing, or producing resources there- from ... to

          the same extent as if the outer Continental Shelf were

          an area of exclusive Federal jurisdiction located

          within a State."

     Under this provision, Customs has ruled that the coastwise

laws and other Customs and navigation laws are extended to mobile

oil drilling rigs during the period they are secured to or

submerged onto the seabed of the United States OCS.  The same

principles have been applied to drilling platforms, artificial

islands, and similar structures attached to the seabed of the OCS

for the purpose of resource exploration operations, including

warehouse vessels anchored over the OCS when used to supply

drilling rigs on the OCS.

     The question of whether an article is a "vessel" has usually

come before Customs in the context of the question of dutiability

of the article.  Under Chapter 89, Harmonized Tariff Schedule of

the United States Annotated (HTSUSA), vessels other than yachts

and pleasure vessels (see Heading 8903, HTSUSA), floating docks

(see Subheading 8905.20.00, HTSUSA), and vessels and other

floating structures for breaking up (scrapping) (see Heading

8908, HTSUSA), are not subject to Customs duties.  This has long

been so (see General headnote 5(g), Tariff Schedules of the

United States (TSUS) (19 U.S.C. 1202), and sub- part D, part 6,

schedule 6, TSUS).  Of course, the determination of whether an

article is a vessel also affects other issues, including, for

example, the applicability of vessel entry and clearance

requirements (see 19 CFR Part 4), Coast Guard administered

safety and inspection requirements, and seamen's compensation for

personal injury or death under 46 U.S.C. App. 688.

     Section 401(a), Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1401(a)), defines the term "vessel" to include "... every

description of water craft or other contrivance used, or capable

of being used, as a means of transportation in water" (see also,

1 U.S.C. 3).

     The Courts have provided considerable guidance with regard

to the determination of whether an article is a vessel for

purposes of dutiability.  In The Conqueror, 166 U.S. 110 (1897),

the Supreme Court, stating that "[v]essels certainly have not

been treated as dutiable articles, but rather as the vehicles of

such articles, and ... are never charged duties when entering our

ports ..." (166 U.S. at 115), held that vessels are not articles

subject to Customs duties.

     The Court of Customs Appeals, in Thayer v. United States, 2

Ct. Cust. App. 526, T.D. 32252 (1912), held that racing shells

are not vessels for purposes of dutiability.  In so holding, the

Court stated:

          ... we think it is obvious that Congress could not have

          meant by section 3 [i.e., section 3, Revised Statutes

          (1 U.S.C. 3), defining "vessel" in the same manner,

          substantively, as does 19 U.S.C. 1401(a)] that every

          artificial thing that floats on water and [is] of

          sufficient buoyancy to be used as a means of

          transporting anything, however small, is a vessel in

          the eyes of the law, but must have meant that to be a

          vessel it must be capable of some substantial use for a

          means of transportation on water.  A temporary,

          fugitive, impractical, although possible, use of

          transportation of articles or things of trifling weight

          in smooth water only and for short distances we do not

          think could possibly answer the call of the statute.

          [T.D. 32252, at page 248.]

     The same Court, in Hitner Sons Co. v. United States, 13 Ct.

Cust. App. 216, T.D. 41175 (1922), held that the hull of a vessel

towed into the United States for scrap or junk was not a vessel

for purposes of dutiability.  The Court stated:

          [f]rom these authorities [previous court cases

          considering what are vessels] some general conclusions

          may be deduced.  In order to come within the definition

          of a "vessel" as fixed by section 3, Revised Statutes,

          the service upon which the thing in question can engage

          must be a maritime service.  It must have some relation

          to commerce or navigation, or at least some connection

          with a vessel employed in trade.  It must be engaged

          in, or in some sense related to commerce and

          navigation.  The fact that the structure has the shape

          of a vessel, or has been once used as one, or could by

          proper appliances be again used as such, can not affect

          the question.  The test is the actual status of the

          structure as being fairly engaged in or suitable for,

          commerce or navigation and as a means of transportation

          on water.  [T.D. 41175, at 334.]

     The Customs Court, in Tregoning Boat Co. v. United States,

15 Cust. Ct. 197, C.D. 971 (1945), held that a wooden boat hull

for a lifeboat was a vessel for purposes of dutiability.  The

Court stated that:

          [u]nder the definition of "vessel" contained in 1

          U.S.C. section 3, as construed by the courts, present

          and continuous use as a means of transportation on

          waters is not required, capability of practical and

          substantial use is sufficient.  [15 Cust. Ct. at 199.]

     More recently, in United States v. Seagull Marine, 67 CCPA

89, C.A.D. 1251, 627 F.2d 1083 (1980), the Court of Customs and

Patent Appeals reversed a decision by the Customs Court (83 Cust.

Ct. 10, C.D. 4814, 475 F. Supp. 158 (1979)), in holding that

inflatable rubber life rafts are not vessels, for purposes of

dutiability, and are subject to duty.  The Court recognized that

the definition of the term "vessel" is quite broad.  The Court

went on to state that:

          ... judicial precedent has limited the definition of

          vessel for tariff purposes and has established that not

          every watercraft meeting the bare terms of the

          definition is entitled to entry into the United States

          duty free.  In particular, the scope of the term

          "vessel" has been narrowed to limit duty-free treatment

          to watercraft that are instrumentalities of commerce as

          opposed to articles of commerce.  See The Conqueror

          ..., United States v. Bethlehem Steel Co. ..., Hitner

          Sons Co. v. United States ..., and Thayer v. United

          States .... [67 CCPA at 93.]

     See also United States v. Moran Towing and Transportation

Co., 235 F. Supp. 569 (D.C. Md. 1964); reversed, 374 F.2d 656

(4th Cir. 1967); vacated and remanded, 389 U.S. 575 (1968);

vacated and remanded to Dist. Ct., 409 F.2d 961 (4th Cir. 1969);

302 F. Supp. 600 (D.C. Md. 1969), and particularly the first

Court of Appeals decision in Moran, in which the Court stated

that something properly may be considered a vessel under some

acts of Congress but not a vessel "within the meaning of the

traditional exemption from the customs acts" (374 F.2d at 664).

     Section 203 of the OCSLA Amendments of 1978 (92 Stat. 629,

635) (1978 Amendments), amended section 4(a) of the OCSLA by

substituting "... and all installations and other devices

permanently or temporarily attached to the seabed ..." for "...

and fixed structures ...."  The purpose of this change was

stated in the legislative history to be to make it clear "...

that Federal law is to be applicable to all activities on all

devices in contact with the seabed for exploration, develop-

ment, and production."  Thus, Federal law was intended "... to

be applicable to activities on drilling ships, semisubmersible

drilling rigs, and other watercraft, when they are connected to

the seabed by drillstring, pipes, or other appurtenances, on

the OCS for exploration, development, or production purposes."

(reproduced at 1978 U.S.C.C.A.N. 1450, 1534.)

     In discussing this amendment, among others, the House and

Senate conferees stated their understanding that the Customs

Service had interpreted existing section 1333(a)(1) of the act to

mean that foreign-built drilling and production platforms are not

subject to duty when brought to the waters of the outer

Continental Shelf and attached to the seabed because such

platforms are not considered imported until placed on the shelf.

The conferees rejected this interpretation as contrary to the

intent of Congress in enacting the Outer Continental Shelf Lands

Act in 1953.  The conferees stated that one of the purposes of

the amendment to section 1333(a)(1) was to make it clear that

Customs duties are to apply to foreign-built drilling and

production platforms brought in to the waters of the Outer

Continental Shelf for placement so as to be used to develop and

produce its minerals.  (See S. Rept. No 95-1091, 95th Cong., 2d

sess., 80-81 (1978)).

     Customs has generally held that mobile drilling rigs,

registered as vessels and capable of transporting merchandise or

passengers on water, are "vessels" for dutiability purposes (see,

e.g., rulings dated December 12, 1983 (File No. 106450), and May

15, 1984 (File No. 106587)).  Drilling rigs and production

platforms which are attached to the seabed of the OCS for the

requisite purposes (see 43 U.S.C. 1333(a)) and which are not

practically capable of being moved to another site on the OCS

have been held not to be "vessels" (see C.S.D. 79-1 and 110228

PH).

     On the basis of the preceding authority and legislative

history the Customs Service is of the opinion that foreign-built

drilling and production platforms which are not vessels, if

permanently or temporarily attached to the seabed of the Outer

Continental Shelf, would be considered imported into the Customs

territory of the United States and subject to the laws and

Customs Regulations resulting from such importation (see C.S.D.

79-1).

     Based on the foregoing, we conclude that the floating hull

and deck under consideration is not a vessel for purposes of

dutiability, and is subject to duty under the HTSUSA.

     Classification of goods in the tariff schedule shall be

governed by the General Rules of Interpretation of the HTSUSA.

Under General Rule 2 an incomplete or unfinished article has to

have the essential character of the complete or finished

article.  Under subheading 8905.20.0000 floating or submersible

drilling or productions platforms are not subject to duty.  In

order to be classified under this subheading such platforms are

generally designed for the discovery or exploitation of off-shore

deposits of oil or natural gas.  Apart from the equipment

required for drilling or production, such as derricks, cranes,

pumps, cementing units, silos, etc, these platforms have living

quarters for the personnel.  Enclosed is a copy of the

explanatory notes relating to three (3) main groups of

platforms.  The floating hull and deck under consideration does

not have the essential character of the complete or finished

floating platforms stated above.  Accordingly, the subject hull

and deck are classifiable as other floating structures in

subheading 8907.90.0090 HTSUSA and are dutiable at a rate of 3.8

percent (see enclosed copy of HTSUSA).

     Accordingly, we find that the subject hull and deck are not

"vessels" and as such are dutiable upon their attachment, whether

temporary or permanent, to the seabed of the outer Continental

Shelf.

HOLDING:

     1.  All installations and other devices permanently or

temporarily attached to the seabed of the OCS, and which are not

practically capable of being moved to another site on the OCS are

not vessels.  Such installations and other devices are considered

imported into the Customs territory upon attachment to the

seabed.

     2.  A floating superstructure consisting of a hull and deck

which will be mated after its arrival into the U.S. and

subsequently installed on the outer Continental Shelf is not a

vessel and as such is subject to Customs duty upon importation

into the United States.

                                     Sincerely,

                                     B. James Fritz

                                     Chief

                                     Carrier Rulings Branch

Enclosures

