                            HQ 110837

                         August 16, 1990

VES 3-02 CO:R:P:C  110837 BEW

CATEGORY:  Carriers

Captain Richard A. Roberts

298 Ellesmere Avenue (North)

North Burnaby, B.C. V5B 1J8 Canada

RE:  Applicability of the coastwise trade laws to the

     transportation of passengers between United States ports or

     places on a United States-built vessel which has been sold

     foreign.

Dear Captain Roberts:

     This is in reference to your letter concerning the

transportation of passengers for hire on the "EL PRIMERO" a

United States-built vessel which was sold foreign to a non-U.S.

citizen.

FACTS:

     You state that the subject vessel has been taken out of U.

S. registry because it was sold to a Ms. Trudy Kalke of West

Vancouver B.C.  The operation which you are considering would

involve the use of a non-coastwise-qualified vessel to carry

passengers on charter cruises within the territorial waters of

the San Francisco Bay or Puget Sound.

ISSUE:

     Are there any restrictions imposed by U.S. law on the

operation of a United States-built vessel, sold foreign, in the

carriage of passengers for hire between coastwise points in the

United States.

LAW AND ANALYSIS:

     Generally, the coastwise laws prohibit the transportation

of merchandise or passengers between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built in, documented under the laws of, and owned by

citizens of the United States.  The passenger coastwise law, 46

U.S.C. App. 289, provides that:

          No foreign vessel shall transport passengers

          between ports or places in the United States

          either directly or by way of a foreign port,

          under penalty of $200 for each passenger so

          transported and landed.

     Pursuant to 46 U.S.C. 12106 and 12110 and their

predecessors (46 U.S.C. 65i and 65m and, before them, 46 U.S.C.

11) and consistent with 46 U.S.C. App. 883, the coastwise

merchandise law, the Customs Service has consistently held that

the prohibition in 46 U.S.C. App. 289, applies to all non-

coastwise-qualified vessels.  Non-coastwise-qualified vessels

include any vessel other than a vessel built in, properly

documented under the laws of, owned by citizens of the United

States, and never sold foreign with certain exceptions (46

U.S.C. 12106(a)(2)(B) a 19 CFR 4.80(a)(2) and (3)).

     For purposes of the coastwise laws, a vessel "passenger" is

defined as "... any person carried on a vessel who is not

connected with the operation of such vessel, her navigation,

ownership, or business."  (Section 4.50(b), Customs

Regulations.)

     In interpreting the coastwise laws as applied to the

transportation of passengers, we have ruled that the carriage of

passengers entirely within territorial waters, even though they

disembark at their point of embarkation and the vessel touches no

other point, is considered coastwise trade subject to the

coastwise laws.  The transportation of passengers to the high

seas or foreign waters and back to the point of embarkation,

often called a "voyage to nowhere," is not considered coastwise

trade, assuming the passengers do not go ashore, even

temporarily, at another coastwise point.  We have ruled that the

carriage of fishing parties for hire, even if the vessel proceeds

beyond territorial waters and returns to the point of the

passengers' original embarkation, is considered coastwise trade

subject to the coastwise laws.

     A point in United States territorial waters is considered a

point in the United States embraced within the coastwise laws

but a point beyond those waters, even if it is within the United

States Exclusive Economic Zone (EEZ), is not considered to be

such a point, with certain exceptions inapplicable in this

context (see, e.g., the Outer Continental Shelf Lands Act of

1958, as amended; 43 U.S.C. 1333, and the amendments to 46

U.S.C. App. 883 regarding the transportation of valueless or

dredged material effected by Public Law 100-329).

      The territorial waters of the United States consist of the

belt, 3 nautical miles wide, adjacent to the coast of the United

States and seaward of the territorial sea baseline.  The recent

Presidential Proclamation (dated December 27, 1988) proclaiming a

12 nautical mile territorial sea extended the jurisdiction of the

United States only for international purposes and did not extend

or change existing federal and state laws.  The territorial

waters of the United States continue to be 3 nautical miles wide,

for purposes of the applicability of the coastwise laws.

     A United States-built vessel which has been sold foreign,

would be precluded from engaging in the coastwise trade.  The

vessel could be used to transport passengers from a point in the

United States, to the high seas beyond territorial waters and

back to the same point, assuming that the vessel touched at no

other coastwise point during the transportation.  However, the

vessel would be prohibited from carrying passengers on such a

voyage if the passengers disembarked the vessel at another

coastwise point.

     The carriage of paying passengers within the territorial

waters of the United States on the subject vessel, a non-

coastwise-qualified vessel, would be a violation of the coastwise

laws.

HOLDING:

     The transportation of passengers for hire on a

non-coastwise-qualified vessel, such as the EL PRIMERO, between

coastwise points, would be a violation of the coastwise laws.

                                     Sincerely,

                                     B. James Fritz

                                     Chief

                                     Carrier Rulings Branch
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