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CATEGORY:  Carriers

Mr. Edward A. Odishaw

Swinton & Company

Robson Court

1000-840 Howe Street

Vancouver, British Columbia

CANADA V6Z 2MI

Re:  Importation of foreign-built, foreign-flag pleasure vessel

     into the United States

Dear Mr. Odishaw:

     This is in response to your letter of March 28, 1990, which

requests a ruling regarding the importation of a foreign-built,

foreign-flag vessel into the United States.  You specifically

inquire whether the vessel in question may enter the United

States under a cruising license.

FACTS:

     You state that you are a Canadian citizen with no residence

in the United States, and that you intend to import a vessel into

the United States, at either Portland, or Seattle, for

commissioning and installations.  The vessel is a new 47-foot

sailboat that has been manufactured in Finland and will

registered either in the British Virgin Islands (under British

registry) or in Canada (under Canadian registry).  You state that

the vessel's intended use is for cruising and racing.

ISSUE:

     Whether a foreign-built, foreign-flag pleasure vessel,

imported for cruising and racing, may enter the United States

under a cruising license.

LAW AND ANALYSIS:

     We know of no provision which will allow you to enter the

yacht in question under a cruising license.  However, according

to Additional U.S. Note 1, Harmonized Tariff Schedule of the

                              - 2 -

United States Annotated (HTSUSA), vessels brought into the

Customs territory of the United States by non-residents for their

own use in pleasure cruising shall be admitted without formal

Customs consumption entry or payment of duty.  Otherwise, yachts

are dutiable under Heading 8903, HTSUSA.

     As long as a yacht or pleasure boat is brought into the

United States by a non-resident and is not offered for sale or

charter to a U.S. resident within one year of arrival, it is not

dutiable.  It is permissible to sell or charter such a vessel to

a non-resident during the one-year period immediately following

the vessel's entry into the United States.

     Although the vessel may not enter the United States under a

cruising license, once the vessel has made entry, it is possible

that the vessel may be issued a cruising license at the vessel's

first port of arrival.  Under 46 U.S.C. 104, Customs is

authorized to issue a cruising license, on a reciprocal basis, to

a pleasure vessel of a foreign country which exempts such a

vessel from all of the requirements described above except the

requirement for report of arrival at each United States port and

the requirement for vessel entry at the first United States port

of arrival from, a foreign port or place.  The countries which

have established reciprocity with the United States in this

regard are listed in the section of the Customs Regulations on

yacht privileges and obligations (19 CFR 4.94, copy enclosed).

As you may know, both the British Virgin Islands and Canada are

listed among those countries.

     A cruising license may be issued to a qualifying foreign

pleasure vessel on cruises of up to one year but are not to be

issued indefinately to a pleasure vessel owned by an alien

residing in this country permanently or, at least, for a

protracted period of time.

     Upon expiration of an existing cruising license, the

document is to be surrendered and the vessel will be required to

comply with the regular entry and clearance procedures.  This

means that the master of a vessel must obtain a permit before

proceeding to each subsequent United States port and the vessel

must clear Customs prior to departing for a foreign port.  Also,

the master of the vessel must report arrival to Customs at the

first and each subsequent United States port immediately.

     You may stay in a United States port indefinitely without a

cruising license and, for that matter, you may cruise in the

United States without a cruising license.  In the latter event,

however, you would be subject to the requirements in the

navigation laws, and the fees associated with those requirements,

described above.
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     If you have any further questions, please do not hesitate to

contact this office.

                                Sincerely,

                                B. James Fritz

                                Chief

                                Carrier Rulings Branch

