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VES-3-02 CO:R:P:C 110976 LLB

CATEGORY:  Carriers

Mr. Paul H. Wells

Fraser Maritime Services, Inc.

330 Biscayne Blvd.

Miami, Florida  33132

RE:  Applicability of the Coastwise Passenger Statute to

     Alternative Passenger Cruise Itineraries

Dear Sir:

     Reference is made to your letter of April 11, 1990, in which

you request a ruling on the applicability of the coastwise

passenger statute to alternative proposed cruise itineraries.

FACTS:

     We understand the proposed itineraries to be:

     1.   A foreign-flag vessel would take passengers aboard in

Tampa, Florida.  The passengers would leave the vessel in

Progresso, Mexico, and return to any of various U.S. cities by

commercial airline.

     2.   Two foreign-flag vessels would depart from Tampa,

several days apart, and continue cruising between that port and

Progresso, Mexico.  Persons discharged in Progresso would stay

for varying periods and reboard either of the vessels to return

either to Tampa or other U.S. ports for disembarkation.

ISSUE:

     Whether the coastwise passenger transportation statute would

prohibit either of the proposed cruise itineraries.

LAW AND ANALYSIS:

     Generally, the coastwise laws prohibit the transportation of

merchandise or passengers between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built in, documented under the laws of, and owned by

citizens of the United States.  The passenger coastwise law, 46

U.S.C. App. 289, provides that:

               No foreign vessel shall transport passengers

               between port or places in the United States,

               either directly or by way of a foreign port,

               under a penalty of $200 for each passenger so

               transported and landed.

     Pursuant to 46 U.S.C. 12106 and 12110 and their predecessors

(46 U.S.C. 65i and 65m and, before them, 46 U.S.C. 11) and

consistent with 46 U.S.C. App. 883, the coastwise merchandise

law, the Customs Service has consistently held that the

prohibition in 46 U.S.C. App. 289 applies to all non-coastwise-

qualified vessels.

     Customs has promulgated regulations to administer the

passenger transportation statute in section 4.80a, Customs

Regulations (19 CFR 4.80a).  The regulations provide guidelines

for determining whether the movement of passengers between two

coastwise points, with at least one intervening foreign point, is

considered coastwise trade.  To facilitate such determinations a

distinction has been drawn between nearby foreign ports and

distant foreign ports.  By visiting at least one distant foreign

point, a violation of the coastwise laws may be avoided on

cruises moving between U.S. ports.  For ease of application, the

distinction has been drawn geographically with all Canadian,

Mexican, Central American, Caribbean Sea, and Gulf of Mexico

points (with the exception of the Islands of Aruba, Bonaire, and

Curacao), being designated as nearby foreign ports, and all

others being considered distant foreign ports.

     As stringently as the law is drawn and administered, it is

the case, as reiterated in the case of Autolog Corporation et al.

v. Regan, 731 F.2d 25 (1984), that section 289 aims at tracking

the route of the vessel and not the passengers.  In the cited

case, passengers and their automobiles were taken from New York

to the Bahamas on one foreign-flag vessel, and there transferred

to other foreign-flag vessels for transportation to ports in

Florida.  This was found not to be in violation of section 289

since more than one vessel was involved in the transportation of

any single passenger.  The same would not be the case under the

coastwise merchandise statute (section 883), but that statute was

not violated in the cited case since the automobiles transported

were considered baggage transported free of charge.

     In terms of the itineraries under consideration, the

passengers may be returned by air carrier without violating

section 289.  In the case of passengers returning by vessel,

persons may be returned to their original port of embarkation in

the U.S. by either of the vessels involved.  Any person

returning to the U.S. at a port other than the original port of

embarkation must be returned on a different vessel than the one

originally transporting that person from the United States.

HOLDING:

     After thorough consideration of the facts and analysis of

the law, we find that under the itineraries proposed in this

case, cruise passengers taken aboard at coastwise points may

eventually end their travel as specified in the law and analysis

section of this ruling letter.

                                Sincerely,

                                B. James Fritz

                                Chief

                                Carrier Rulings Branch

