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CATEGORY:  Carriers

Ms. Ann Bush

Revenue Agent

Internal Revenue Service

Department of the Treasury

515 North Belt

Stop:  4704H-NW

Houston, Texas 77060

RE:  English-built Yacht; Coastwise Trade

Dear Ms. Bush:

     This is in response to your facsimile transmission, dated

April 27, 1990, requesting information as to Customs current

position regarding the use in the coastwise trade of a yacht

constructed in England.

FACTS:

     A yacht has been constructed in England to the order of a

U.S. citizen for business purposes.  Specifically, the yacht is

to be used in the territorial waters of the United States, the

Gulf of Mexico and the Caribbean Sea as a design prototype (i.e.,

the U.S. citizen wishes to sell the design packages of the

yacht).

ISSUE:

     Whether the use of an English-built yacht as a design

prototype in U.S. territorial waters, the Gulf of Mexico and the

Caribbean Sea constitutes a violation of 46 U.S.C. App. 289 and

883.

LAW AND ANALYSIS:

     Title 46, United States Code Appendix, section 883 (46

U.S.C. App. 883, the coastwise merchandise statute often called

the "Jones Act"), provides in part, that no merchandise shall be

transported between points in the United States embraced within

the coastwise laws, either directly or via a foreign port, or for

any part of the transportation, in any vessel other than a vessel

built in and documented under the laws of the United States and
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owned by persons who are citizens of the United States (i.e., a

coastwise-qualified vessel).  This statute has been found to

apply even to the transportation of merchandise from point to

point within a harbor.  Pursuant to 19 U.S.C. 1401(c), the word

"merchandise" means goods, wares and chattels of every

description and includes merchandise the importation of which is

prohibited.  Furthermore, Public Law 100-329 (102 Stat. 588)

amended section 883 to apply to the transportation of "valueless

material..."

     Title 46, United States Code Appendix, section 289 (46

U.S.C. App. 289, the passenger coastwise statute), prohibits the

transportation of passengers between points embraced within the

coastwise laws of the United States, either directly or by way of

a foreign port, in a non-coastwise-qualified vessel.  Pursuant to

section 4.50(b), Customs Regulations (19 CFR 4.50(b)) a

"passenger" for purposes of section 289 is defined as "any person

carried on a vessel who is not connected with the operation of

such vessel, her navigation, ownership or business."

     Points embraced within the coastwise laws include all points

within the territorial waters of the United States, including

points within a harbor, as well as artificial islands,

installations, and devices permanently or temporarily attached to

the seabed of the outer continental shelf for the purpose of

exploring for, developing or producing resources therefrom.  The

territorial waters of the United States consist of the

territorial sea, defined as the belt, 3 nautical miles wide,

adjacent to the coast of the United States and seaward of the

territorial sea baseline.

     Customs has previously ruled that the use of a vessel solely

for the purpose of demonstration in which persons who are

transported on demonstration rides embark and disembark at the

same point is not coastwise trade even if the ride is entirely

within U.S. territorial waters.  Such persons are not considered

to be passengers for purposes of section 289.  However, those

rulings have been limited to demonstration rides originating and

terminating at the same point because the transportation of

persons between different points is itself evidence of a purpose

other than the demonstration of a vessel.

     In regard to the English-built yacht under consideration, if

prospective buyers of the vessel's design are given rides on it

for the purpose of selling the design, such persons are not

considered "passengers" for purposes of section 289, even if the

ride is entirely within U.S. territorial waters, provided they

embark and disembark at the same point.  In addition, the

transportation of merchandise by the subject vessel between two

coastwise points would be evidence of a purpose other the selling

of the yacht's design and would be considered a movement in the

coastwise trade prohibited by section 883.
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     In addition to the issue of coastwise trade, you should also

know that under the Harmonized Tariff Schedules of the United

States (HTSUS), a yacht or pleasure boat, regardless of length or

tonnage, whether motor, sail or steam propelled, owned by a

resident of the United States or brought into the United States

for sale or charter to a resident thereof, is dutiable under

HTSUS items 8903.91.00 or 8903.92.00, at a rate of 1.5 percent ad

valorem.

HOLDING:

     The use of an English-built yacht as a design prototype in

U.S. territorial waters, the Gulf of Mexico and the Caribbean Sea

does not constitute a violation of 46 U.S.C. App. 289 and 883

provided no passengers or merchandise are transported between two

coastwise points.

                                   Sincerely,

                                   B. James Fritz

                                   Chief

                                   Carrier Rulings Branch

