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CATEGORY:  Carriers

Mr. Bob Horanzy, President

Cape Fear Inner City Outings, Inc.

166 Mallard Bay Drive

Hampstead, N.C. 28443

RE:  Coastwise; Passengers; Sailing School; D'SONOQUA; 46 U.S.C.

     App. 289.

Dear Mr. Horanzy:

          This letter is in response to your inquiry of May 4,

1990, in which you request a ruling regarding the use of a

foreign-built sailing vessel in United States territorial waters.

FACTS:

          In your letter, you state that you intend to use a

foreign-registered schooner to offer sailing instruction to

disabled and disadvantaged youth participating in programs

sponsored by Cape Fear Inner City Outings.  Specifically, the

vessel is a fifty foot gaff rigged schooner that was built in

Canada and is currently registered in Canada.

ISSUE:

          Whether the use of a foreign-built vessel for sailing

instruction would be in violation of the coastwise passenger law,

46 U.S.C. App. 289.

LAW AND ANALYSIS:

          The coastwise laws generally prohibit the

transportation of passengers or merchandise between points in the

United States embraced within the coastwise laws in any vessel

other than a United States built, owned, and documented vessel.

46 U.S.C. App. 289 (Supp. III 1985) & 46 U.S.C.A. 883 (West

Supp. 1990).  Points in the United States embraced within the

coastwise laws include the United States territorial waters.  The

territorial waters of the United States consist of a belt, three

nautical miles wide, adjacent to the coast of the United States

and seaward of the territorial sea baseline.

           The Customs Regulations define "passenger" for

purposes of section 289 as "any person carried on a vessel who is

not connected with the operation of such vessel, her navigation,

ownership, or business." See 19 CFR 4.50(b)(1989).  The Customs

Service has held that a person being trained or receiving

instruction in the handling or navigation of a vessel, and whose

presence on board the vessel is required in order to receive such

training or instruction, is not a "passenger" within the

coastwise laws.  Accordingly, if the vessel is used only for

such training, then it would not be required to have a license to

engage in the coastwise trade.  See Headquarters Ruling Letter

109850, dated December 27, 1988, and Headquarters Ruling Letter

109287, dated February 24, 1988.

          Therefore, the sole use of a foreign sailing vessel in

connection with a bona fide instructional course in sailing and

navigation with class or other instruction, as opposed to an

outing, does not constitute coastwise trade within the meaning of

46 U.S.C. App. 289.  However, all persons being carried in the

vessel must be involved with the operation, navigation, or

business of the vessel.  Persons who are carried on board a

vessel for recreational purposes and who pay a fee for such

carriage would be considered "passengers," and their carriage

between places in the United States or entirely within United

States waters would be in violation of the coastwise laws.

HOLDING:

          The sole use of a foreign sailing vessel in connection

with a bona fide instructional course in sailing and navigation

with appropriate instruction and training is not coastwise trade

in violation of 46 U.S.C. App. 289.

          This letter addresses only those federal requirements

that are administered by the United States Customs Service.

While we are unaware of any federal or state agency requirements

that might pertain to the undertaking you describe, it is

possible that such requirements exist.

                              Sincerely,

                              B. James Fritz

                              Chief

                              Carrier Rulings Branch

