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CATEGORY:  Carriers

Mr. Richard Fairbanks

Titan Maritime Industries, Inc.

P. O. Box 350465

Fort Lauderdale, Florida 33335

RE:  Coastwise; Drilling; Dredging; Construction; Territorial

     Waters; Outer Continental Shelf; 46 U.S.C. App. 883; 46

     U.S.C. App. 292; 43 U.S.C. 1333; KARLISSA.

Dear Mr. Fairbanks:

          This letter is in response to your inquiry of June 4,

1990, regarding the use of the jack-up barge KARLISSA on a

construction project located in Boston Harbor.

FACTS:

          In your communication, you inquire as to the

applicability of the coastwise laws and other laws administered

by the Customs Service to the proposed use of non-coastwise-

qualified vessels to perform construction operations nine miles

off the coast of Massachusetts.  You state that the project will

involve drilling fifty-five holes in the seabed, placing a casing

in those holes, and then grouting around those holes.  By

telephone, you stated that some of the activity will involve

dredging.  You also stated that your vessel, the jack-up barge

KARLISSA, is documented under United States laws with coastwise

privileges.

ISSUE:

          Whether the coastwise laws prohibit the use of a non-

coastwise-qualified stationary platform or barge for drilling or

dredging that is not related to natural resource exploration or

extraction in territorial waters or on the outer continental

shelf.

LAW AND ANALYSIS:

          The coastwise laws of the United States prohibit the

transportation of merchandise between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built and documented under the laws of the United States

and owned by persons who are citizens of the United States. (46

U.S.C.A. App. 883 (West Supp. 1990), referred to as "the Jones

Act").  Likewise, the dredging statute provides that "a foreign-

built dredge shall not, under penalty of forfeiture, engage in

dredging in the United States unless documented as a vessel of

the United States." 46 U.S.C. App. 292 (Supp. III 1985).

Generally, the coastwise laws and the dredging laws include

points within the territorial waters of the United States, which

consist of the territorial sea, defined as the belt, three

nautical miles wide, adjacent to coast of the United States and

seaward of the territorial sea baseline.

          The Customs Service has consistently held that a non-

coastwise-qualified vessel--that is, a vessel not built in and

documented under the laws of the United States and owned by a

citizen of the United States--used as a moored facility within

territorial waters does not engage in the coastwise trade and

consequently does not violate the coastwise laws provided that

the vessel remains stationary.  E.g., C.S.D. 89-107, 23 Cust. B.

& Dec., No. 44, 8, 9 (1989).  Thus, the use within territorial

waters of a foreign-registered stationary platform or barge for

construction operations does not violate the coastwise laws.

          In our interpretation of 46 U.S.C. App. 292, we have

ruled that dredging in the United States is prohibited to any

foreign-built dredging vessel except those named in section 2 of

the Act of May 28, 1906 (34 Stat. 204). C.S.D. 85-11, 19 Cust. B.

& Dec. 509, 511-513 (1985).  However, a dredging vessel built in

the United States, but documented under a foreign-flag may engage

in dredging in the United States.  Id.

          Pursuant to Section 4(a) of the Outer Continental Shelf

Lands Act of 1953 (OCSLA), as amended, 43 U.S.C. 1333(a) (1982),

the Customs Service has ruled that the coastwise laws are

extended to mobile oil drilling rigs during the period they are

secured to or submerged onto the seabed of the Untied States

outer continental shelf. T.D. 54281(1), 92 Treas. Dec. 8 (1957);

see also, C.S.D. 89-115, 23 Cust. B. & Dec., No. 45, 7, 13-14

(1989).  The Customs Service has applied this principle to

drilling platforms, artificial islands, and similar structures,

as well as devices attached to the seabed of the outer

continental shelf for the purpose of resource exploration

operations, including warehouse vessels anchored over the outer

continental shelf when used to supply drilling rigs on the outer

continental shelf.  Id.  However, the OCSLA does not extend

jurisdiction to activities wholly unrelated to the exploration,

development, or production of natural resources on the seabed of

the outer continental shelf.  106 Mile Transport Associates v.

Koch, 656 F. Supp. 1474, 1482 (S.D.N.Y. 1987).  Therefore, if

the proposed construction activities will take place beyond

territorial waters, then they would not fall within the

jurisdictional ambit of the OCSLA.  The use of an MODU secured to

the seabed for construction activities on the outer continental

shelf consequently would not be subject to the coastwise laws.

          The Customs Service has furthermore held that 46 U.S.C.

App. 292 applies to certain dredging operations on the outer

continental shelf in support oil and gas resource exploration.

C.S.D. 85-11.  The application of the dredging statute, however,

extends only to those operations that are in furtherance of the

extraction of, the exploration for, or the development of

resources from the outer continental shelf. Headquarters Ruling

Letter 109016, dated July 22, 1987.  The dredging activities

described by you do not appear to meet the requirements of the

OCSLA, and, consequently, 46 U.S.C. App. 292 would not prohibit

the dredging by a foreign-built vessel on the outer continental

shelf.

          We note that although a foreign-built drilling platform

or barge will not be engaging in the coastwise trade while in

operation as a stationary construction facility either within or

beyond the territorial waters, the vessel itself will become a

coastwise point if within territorial waters.  C.S.D. 89-107.

Therefore, any vessel moving merchandise or passengers between

the stationary platform and another coastwise point must be

documented for the coastwise trade.  46 U.S.C. App. 289 & 883

(1982).  Furthermore, United States law requires that a

coastwise-qualified vessel tow the vessel under consideration

between coastwise points.  46 U.S.C.A. App. 316(a) (West Supp.

1990).

          Finally, we add that 46 U.S.C.A. App. 883 requires

that the transportation of the dredged material be effected by a

coastwise-qualified vessel.  Public Law 100-329 expanded the

definition of coastwise trade in 46 U.S.C.A. App. 883 to

include:

          transportation of valueless material or any

          dredged material regardless of whether it has

          commercial value, from a point or place in

          the United States or a point or place on the

          high seas with the Exclusive Economic Zone as

          defined in the Presidential Proclamation of

          March 10, 1983, to another point or place in

          the United States or a point or place on the

          high seas with the Exclusive Economic Zone.

46 U.S.C.A. 883.  From this section, the movement of dredged

material would constitute an engagement in the coastwise trade

unless the dredged material is brought beyond the 200 mile

exclusive economic zone.

HOLDING:

          The coastwise laws do not prohibit the use of a non-

coastwise-qualified stationary platform or barge used for

construction activities within or beyond the territorial waters

of the United States.  If within territorial waters, the vessel

itself becomes a coastwise point.  Only coastwise-qualified

vessels may transport merchandise and passengers between the

platform and another coastwise point.  Likewise, coastwise-

qualified vessels must be used to tow the vessel between

coastwise points.

          The dredging laws prohibit the use of foreign built

vessels from engaging in dredging activities within the

territorial waters of the United States.  If the vessel is built

in the United States, but documented under a foreign-flag, then

it may engage in dredging activities.  If the dredging will take

place beyond territorial waters, then the dredging statute does

not apply, for the vessel is not engaged in resource extraction

or exploration.  However, transportation of the dredged materials

within the territorial waters or the exclusive economic zone must

be by a coastwise-qualified vessel.

                              Sincerely,

                              B. James Fritz

                              Chief

                              Carrier Rulings Branch

