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CATEGORY:  Carriers

Mr. Jeff Patrick

Marine Dept. Manager

Geo. S. Bush & Co., Inc.

Post Office Box 8829

Portland, Oregon 97208

RE:  Bunkers; Entry; Report of Arrival; 19 U.S.C. 1433, 1441

Dear Mr. Patrick:

     This is in response to your letter dated June 18, 1990,

regarding the ramifications of beginning a container carrier

service between the Far East and Cuba.

FACTS:

     Your company has been approached by a container carrier in

Japan, with an inquiry regarding the ramifications of beginning a

service between the Far East and Cuba.  They are concerned with

how a service such as this may effect this carrier as a whole and

in part, as per the following questions:

     1) Could vessels operating between Cuba and the Far East

     bunker at a United States port?  Would there be

     additional requirements, beyond the standard requirements,

     for any other vessel arriving from a foreign port for

     bunkers only?

     2) Providing that none of the cargo on board the vessel was

     of U.S. origin, either all or in part, would the United

     States be concerned about the transshipment of such cargo

     which takes place in third countries, for vessels that do

     not touch in United States ports?

     3) Would there be any retaliatory action of our U.S.

     services for operating a service such as this?

ISSUES:

     1.  Whether foreign-flag vessels operating between the Far

East and Cuba may bunker at a United States port.
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     2.  Whether any laws and regulations administered by the

U.S. Customs Service would prohibit the transshipment of foreign-

origin cargo in third countries for vessels operating between

the Far East and Cuba if the vessels do not touch in United

States ports.

     3.  Whether there would be any retaliatory action of the

U.S. armed forces for the operation of a foreign-flag vessel in

service between the Far East and Cuba.

LAW AND ANALYSIS:

     Title 19, United States Code, section 1441, exempts certain

classes of vessels from the Customs formal entry requirements.

The statute provides an exemption for:

          (4) Vessels arriving in distress or for the purpose

          of taking on bunker coal, bunker oil, sea stores, or

          ship's stores and which shall depart within twenty-

          four hours after arrival without having landed or

          taken on board any passengers, or any merchandise other

          than bunker coal, bunker oil, sea stores, or ship's

          stores:  Provided, that the master, owner, or agent

          of such vessel shall report under oath to the

          appropriate customs officer the hour and date of

          arrival and departure and the quantity of bunker

          coal, bunker oil, sea stores, or ship's stores taken

          on board.

     Accordingly, in regard to your first question, as long as

the foreign-flag vessel operating between the Far East and Cuba

arrives in the U.S. only to take on bunkers it need not go

through formal entry procedures provided it departs within 24

hours.

     It should be noted, however, that even though the subject

vessel is not required to make entry in the above-stated

circumstances, pursuant to title 19, United States Code, section

1433(a)(1)(A) (19 U.S.C. 1433(a)(1)(A)) the master of the vessel

must still immediately report the vessel's arrival to Customs at

the nearest Customs facility.  Arrival is defined in section

4.2(b), Customs Regulations (19 CFR 4.2(b)), as follows:

          ...the time of arrival of a vessel shall

          be that time when she first comes to rest,

          whether at anchor or at a dock, in any harbor

          within the Customs territory of the United

          States.
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     The report of arrival may, by regulation, be made by any

means of communication (section 4.2(a), Customs Regulations (19

CFR 4.2(a)).  Should the vessel remain in port for longer than

the specified 24-hour period, formal entry would have to be made

with the local Customs office.

     We assume from your letter that the vessel in question is

Japanese-flagged.  Should the vessel be registered under the

flag of another foreign country, you should know that the U.S.

Coast Guard imposes various additional requirements and/or

prohibitions regarding the entry into U.S. ports of vessels

registered to, owned or operated by, chartered by or crewed from

certain communist countries (e.g., People's Republic of China).

We suggest you contact that agency regarding these requirements.

     In regard to your second question, no law administered by

the Customs Service would prohibit such an activity.  The laws

and regulations administered by the Customs Service would only

come into play in the event the vessel entered a port within the

Customs territory of the United States (defined in section

101.1(e), Customs Regulations to include only the States, the

District of Columbia, and Puerto Rico), and/or the cargo entered

the commerce of the United States.

     Your third and final question refers to an area beyond the

jurisdiction of the Customs Service.  We suggest you contact the

U.S. armed forces, specifically the U.S. Coast Guard, regarding

this matter.

HOLDINGS:

     1.  Foreign-flag vessels operating between the Far East and

Cuba may bunker at a United States port without making formal

Customs entry pursuant to 19 U.S.C. 1441(4).

     2.  The laws and regulations administered by the U.S.

Customs Service would not prohibit the transshipment of foreign-

origin cargo in third countries for vessels operating between

the Far East and Cuba if the vessels do not touch in United

States ports.

     3.  Whether there would be any retaliatory action of the

U.S. armed forces for the operation of a foreign-flag vessel in

service between the Far East and Cuba is outside the jurisdiction
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of the U.S. Customs Service.  We suggest you contact the U.S.

armed forces, specifically the U.S. Coast Guard, regarding this

matter.

                                   Sincerely,

                                   B. James Fritz

                                   Chief

                                   Carrier Rulings Branch

