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CATEGORY:  Carriers

Mr. Bruce A. King

Bogle and Gates

Two Union Square

601 Union Street

Seattle, Washington 98101-2322

RE:  Bowaters; foreign trade; construction in foreign territory;

     46 U.S.C. 12110(c)

Dear Mr. King:

     Reference is made to your letter of June 21, 1990, in which

you request a ruling on the use of vessels with a bowaters

endorsement in a foreign-based construction project.  You have

requested, and we will accord, confidential treatment for this

matter.

FACTS:

     In a letter of January 15, 1990, you informed us that a

marine construction company which has been issued a certificate

under section 883-1 of title 46, United States Code Appendix

(46 U.S.C. App. 883-1), proposed to utilize certain of its barges

(including crane, pile driving, and flat barge configurations) to

assist in a construction project in a foreign country.  The crane

barges and pile driving barges have their apparatus permanently

attached.  The flat barges will be used as either stationary

work platforms or staging barges for various of the construction

activities.  Certain of the barges will have mobile equipment

placed aboard in the United States, which equipment will remain

aboard the barges during the entire overseas project, and which

will be unloaded at the same location in the United States at

which it was originally laden.

     That January 15 letter included a request for a ruling that

several marine activities would not be considered "trade"

activities.  These included dredging, crane hoisting, pile

driving, stationary storage, and use of vessels as staging

platforms.  We responded that these matters appeared to be

hypothetical in nature and not related to the contemplated

operation which was to be accomplished at an unspecified foreign

location.  We stated that our regulations (19 CFR 177.7(a))

precluded us from issuing rulings based on hypothetical

situations.

     Your present correspondence indicates that an answer to the

question of whether the previously mentioned uses are "trade"

activities is critical because your client company's vessels

cannot qualify for registry endorsements.  As such, if deemed to

be in trade by engagement in the named activities, it is possible

that a violation of 46 U.S.C. 12110(c) would be incurred.  Only

by a determination that there is no "trade" element to the

proposal could the project proceed without restriction.

ISSUE:

     Whether engagement in dredging, pile driving, crane

hoisting, stationary storage, and work platform activities by a

U.S.-flag vessel documented for bowaters trade, is foreign trade

if conducted wholly in foreign territorial waters.  Likewise,

whether the transportation of construction equipment, materials

and personnel wholly between foreign points is trade within the

meaning of 46 U.S.C. 12110(c).

LAW AND ANALYSIS:

     Neither the Merchant Marine Act of 1920, of which 46 U.S.C.

App. 883-1 is a part, nor the Act of August 26, 1983 (Pub. L. 98-

89, 97 Stat. 588), of which 46 U.S.C. 12110(c) is a part,

defines either "trade" or "foreign trade."  As we understand the

contemplated operation, the machinery/equipment taken abroad for

use there will be returned to the United States.  Likewise, there

will be no merchandise landed in the U.S. upon completion of the

project which was obtained abroad.  We believe that a vessel

departing the U.S. bearing a restrictive bowaters endorsement,

for the purpose of engaging in dredging, pile driving, etc., and

which neither carries export cargo from nor returns import cargo

to the U.S. would not be engaged in a "trade" outside of its

documentation for the purposes of section 12110(a).

     While the terms "trade" or "foreign trade" are not defined

for the purposes of the statutes here under consideration, we

find that credence is lent to our interpretation by a definition

found in the Act of April 16, 1936 (46 U.S.C. App. 1312), wherein

it is stated that :

          ... The term "foreign trade" means the

          transportation of goods between the ports of

          the United States and ports of foreign

          countries ...

We find this definition persuasive for the purposes of this

ruling.

HOLDING:

     A vessel documented under U.S. law with a restrictive

bowaters only endorsement and which, by reason of inability to

satisfy the requisite owner citizenship requirements, cannot

obtain a registry endorsement, may engage in dredging, pile

driving, crane hoisting, stationary storage, and work platform

activities wholly within foreign territorial waters without

violating the terms of its document within the meaning of 46

U.S.C. 12110(c).  Likewise, such a vessel may transport

construction equipment, materials, and personnel solely between

foreign points to the extent such activities may be permissible

under the laws of the foreign country or countries involved.

                                Sincerely,

                                B. James Fritz

                                Chief

                                Carrier Rulings Branch

