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CATEGORY:  Carriers

Mr. Thomas J. Cullerton

That's Amore Gondolas

2058 West Rascher

Chicago, Illinois 60625

RE:  Coastwise; Passengers; Gondolas; Waiver; Bareboat Charter;

     46 U.S.C. App. 289; 19 C.F.R. 4.80(a).

Dear Mr. Cullerton:

     Congressman Frank Annunzio has forwarded your letter of

August 22, 1990, to the Customs Service for reply regarding the

use of a foreign-built gondola for the transportation of

passengers on the Chicago River.  Included with your letter was

supporting documentation relating to your proposed activities.

FACTS:

     As stated in your letter, you intend to use a gondola to

transport passengers on the Chicago River.  The gondola was built

in Venice, Italy, and was purchased in and imported from

Toronto, Ontario, Canada.

ISSUE:

     Whether a foreign-built gondola may be used to transport

passengers in United States waters.

LAW AND ANALYSIS:

     The coastwise passenger law (46 U.S.C. App. 289 (1988)

(frequently referred to as the Jones Act)) provides that:

          No foreign vessel shall transport passengers

          between ports or places in the United States

          either directly or by way of a foreign port,

          under a penalty of $200 for each passenger so

          transported.

The Customs Service has consistently interpreted this

proscription to apply to any vessel except a United States built,

owned, and properly documented vessel. See 46 U.S.C.A. 12106 &

12110 (West Supp. 1990), 46 U.S.C. App. 289, and 19 C.F.R.

4.80(a) (1989).   Even vessels that may not be documented by the

United States Coast Guard because they measure less than five net

tons must otherwise qualify to engage in the coastwise trade--

that is, they must be United States-built and owned.  19 C.F.R.

4.80(a)(2).  The gondola under consideration, being foreign

built, falls under this prohibition.

     The function of the Customs Service is to interpret and

administer this law.  We do not possess the power or authority to

waive application of the coastwise laws unless a statutory

exemption permits us to do so.  The only legislative authority to

waive the coastwise laws appears in Act of December 27, 1950, 64

Stat. 1120 (note preceding Chapter 1 of Title 46 Appendix, United

States Code).  Under this Act, the Customs Service, through

authority delegated by the Secretary of the Treasury, must waive

application of the Jones Act upon the request of the Secretary of

Defense in the interest of national defense and to the extent

required.  Upon his own initiative or upon the written

recommendation of the head of any other United States agency, the

Secretary of Treasury has the discretion to waive application of

the coastwise laws "whenever he deems that such action is

necessary in the interest of national defense."  The Customs

Service makes recommendations to the Assistant Secretary of

Treasury for Enforcement on these waivers.  No national defense

interest appears in the facts as presented, and we are unable to

issue a waiver.

     The Customs Service has also held that when a vessel is

chartered under a bona fide bareboat charter, the bareboat

charterer is treated as the owner of the vessel for the period of

the charter, and, because the owners are not considered

"passengers" for purposes of the coastwise laws, 19 C.F.R.

4.50(b) (1989), the charterer is not proscribed by the coastwise

laws from using the vessel during the charter for pleasure

purposes only.  Headquarters Ruling Letter 109638, dated July 22,

1988.  A bareboat charter is defined to be one in which the owner

of the vessel completely and exclusively relinquishes

"possession, command, and navigation" to the charterer.  Guzman

v. Pichirilo, 369 U.S. 698, 699-670 (1962).  A non-coastwise

qualified vessel chartered under a charter arrangement other than

a bareboat charter (e.g., a time or voyage charter) and used in

coastwise transportation would be subject to penalties under the

coastwise laws.  Id.  A vessel chartered under a bareboat charter

would also be subject to penalties if the bareboat charterer used

it in the coastwise trade (e.g., to transport persons other than

bona fide guests between coastwise points or entirely within

territorial waters).  Id.  Again, from the facts presented, the

gondola will not be chartered as a bareboat charter.

HOLDING:

     A foreign-built gondola is prohibited by the coastwise laws

from transporting passengers on the Chicago River.  Absent

national defense considerations, the Customs Service lacks

authority to waive application of the coastwise laws.  Finally,

from the facts presented, the gondola is not being chartered as a

bareboat charter for pleasure use only.

                              Sincerely,

                              B. James Fritz

                              Chief

                              Carrier Rulings Branch

