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CATEGORY: Carriers

Michael F. Cavanaugh, Esquire

Gulf National Life Building

771 Beach Boulevard

Post Office Drawer 1911

Biloxi, Mississippi  39533-1911

RE:  Gambling; 46 U.S.C. App.  289; 18 U.S.C.  1081

Dear Mr. Cavanaugh:

     This is in response to your letter of September 25, 1990,

requesting a ruling on 46 U.S.C. App.  289 and 18 U.S.C.  1081.

     In your letter you state that Mississippi allows gambling on

vessels of 150' in length with a minimum 6' draft, and which are

Coast Guard certified to carry 200 passengers.  The Mississippi

statute does not address registry nor does it require that the

vessel actually leave the dock.  You specifically ask:

(1)  Whether a foreign-flag vessel [upon which there is

gambling] which meets the requirements of Mississippi law and

does not transport passengers or even leave the dock violates the

Coastwise Trade Act.

(2)  Whether a foreign-flag vessel which meets the requirements

of Mississippi law and does not leave the jurisdiction of the

State of Mississippi is subject to the Gambling Ship Act.

     In response to your questions, Customs does not issue

rulings under the coastwise laws (46 U.S.C. App.  289) on the

legality of gambling as that issue is determined under the

Gambling Ship Act, 18 U.S.C. 1081, et seq.  The Department of

Justice is the agency responsible for interpreting and enforcing

the Gambling Ship Act and Customs lacks the authority to either

permit or not permit gambling.  Accordingly, we will not issue a

ruling on the questions you pose but will provide you with

general information.

     The Act of April 27, 1948, as amended (codified as sections

1018, 1082, and 1083 of title 18), was enacted to prohibit

persons who are within the jurisdiction of the United States from

having any interest in or engaging in any gambling activities on

a gambling ship if such ship is on the high seas or navigable

waters not within the jurisdiction of any state.

     Section 1082 (18 U.S.C.  1082) provides that it shall be

unlawful for any citizen or resident of the United States, or any
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other person who is on an American vessel or is otherwise under

or within the jurisdiction of the United States, directly or

indirectly:

          (1)  to set up, operate, or own or hold any

          interest in any gambling ship or any gambling

          establishment on any gambling ship; or

          in pursuance of the operation of any

          gambling establishment on any gambling ship

          to conduct or deal any gambling game, or to

          conduct or operate any gambling device, or to

          induce, entice, solicit, or permit any person

          to bet or play at any such establishment,

          if such gambling ship is on the high seas, or

          is an American vessel or otherwise under or

          within the jurisdiction of the United States,

          and is not within the jurisdiction of any

          State. (Emphasis added).

     The "high seas" for purposes of the above provisions,

include all waters beyond the territorial waters of the United

States which are not under foreign territorial jurisdiction.

Pursuant to  the Submerged Lands Act, the jurisdiction of a

coastal state may extend to the territorial waters of the United

States.  43 U.S.C.  1312.  The territorial waters of the United

States consist of those inland U.S. waters deemed navigable, and

the territorial sea, defined as the belt, 3 nautical miles wide,

adjacent to the coast of the United States and seaward of the

territorial sea baseline.  The 3-mile territorial zone applies

only where another boundary is not already established as a

result of treaty or other U.S. law.

     It is our understanding of the Gambling Ship Act that

gambling is prohibited once a vessel enters into the jurisdiction

of the United States unless the State into whose waters the

vessel enters permits gambling, in which case there would be no

prohibition.

     Please be aware that while we are unaware of any other

federal or state agency requirements that might pertain to the

undertaking you describe, it is possible that such requirements

exist.

                              Sincerely,

                              B. James Fritz

                              Chief

                              Carrier Rulings Branch

