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VES-3/10-03-CO:R:P:C GEV

CATEGORY:  Carriers

Lt. Comdr. Edward McCauley

U.S. Coast Guard Headquarters

Documentation Division

2100 Second St., S.W.

Washington, D.C. 20593-0001

RE:  Coastwise Trade; Towing; OCS; 46 U.S.C. App. 289, 883; 46

     U.S.C. App. 316(a); 43 U.S.C. 1333(a)

Dear Lt. Comdr. McCauley:

     This is in reference to your facsimile transmissions of

October 23 and October 25, 1990, transmitting a letter dated

October 19, 1990, from Mr. Karl E. Stansell, Manager, Marine

Operations, Global Marine Drilling Company, Houston, Texas,

regarding their proposed use of Soviet-flag vessels in U.S.

waters.  Our ruling on this matter is set forth below.

FACTS:

     Global Marine Drilling Company ("Global") of Houston, Texas,

proposes to use Soviet-flag icebreakers in an ice management

support role with a U.S.-flag drill rig in drilling operations in

both the Chukchi Sea and the Beaufort Sea of Alaska.  The support

role of these Soviet-flag vessels would include towing a drill

rig from one location to another within U.S. waters.

ISSUES:

     1.  Whether the use of a foreign-flag vessel to engage in

support activities of a drilling operation in U.S. territorial

waters is prohibited by 46 U.S.C. App. 289, 883.

     2.  Whether the use of a foreign-flag vessel to tow a drill

rig between locations within U.S. territorial waters is

prohibited by 46 U.S.C. App. 316(a).
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LAW AND ANALYSIS:

     Title 46, United States Code Appendix, section 883 (46

U.S.C. App. 883), the coastwise merchandise statute often called

the "Jones Act"), provides in part, that no merchandise shall be

transported between points in the United States embraced within

the coastwise laws, either directly or via a foreign port, or for

any part of the transportation, in any vessel other than a vessel

built in and documented under the laws of the United States and

owned by persons who are citizens of the United States (i.e., a

coastwise-qualified vessel).  Pursuant to title 19, United States

Code, section 1401(c) (19 U.S.C. 1401(c)) the word "merchandise"

means goods, wares and chattels of every description and includes

merchandise the importation of which is prohibited.  Furthermore,

Public Law 100-329 (102 Stat. 508) amended section 883 to apply

to the transportation of "valueless material..."

     Title 46, United States Code Appendix, section 289 (46

U.S.C. App. 289, the passenger coastwise statute), prohibits the

transportation of passengers between points embraced within the

coastwise laws of the United States, either directly or by way of

a foreign port, in a non-coastwise-qualified vessel.  Pursuant to

section 4.50(b), Customs Regulations (19 CFR 4.50(b)) a

"passenger" for purposes of section 289 is defined as "any person

carried on a vessel who is not connected with the operation of

such vessel, her navigation, ownership or business."

     Title 46, United States Code Appendix, section 316(a) (46

U.S.C. App. 316(a), the coastwise towing statute) prohibits the

use of a non-coastwise-qualified vessel to tow any vessel other

than a vessel in distress, from any point or place embraced

within the coastwise laws of the United States to another such

port or place, or for any part of such towing.

     Points embraced within the coastwise laws include all points

within the territorial waters of the United States, including

points within a harbor.  The territorial waters of the United

States consist of the territorial sea, defined as the belt, 3

nautical miles wide, adjacent to the coast of the United States

and seaward of the territorial sea baseline.  (It should be noted

that although Presidential Proclamation 5928 of December 27,

1988, extended the U.S. territorial sea to 12 miles, this

extension is only for international purposes.  Thus, Customs

enforcement activities are not altered as a result of the

proclamation.)

     Furthermore, section 4(a) of the Outer Continental Shelf

Lands Act of 1953, as amended (43 U.S.C. 1333(a)) (OCSLA),

provides, in part, that the laws of the United States are

extended to "... the subsoil and seabed of the outer Continental

Shelf and to all artificial islands, and all installations and

other devices permanently or temporarily attached to the seabed,
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which may be erected thereon for the purpose of exploring for,

developing, or producing resources therefrom ... to the same

extent as if the outer Continental Shelf were an area of

exclusive Federal jurisdiction within a State."

     Under the foregoing provision, we have ruled that the

coastwise laws and other Customs and navigation laws are extended

to mobile oil drilling rigs during the period they are secured to

or submerged onto the seabed of the outer continental shelf

(OCS).  We have applied the same principles to drilling

platforms, artificial islands, and similar structures, as well as

devices attached to the seabed of the outer continental shelf for

the purpose of resource exploration operations.

     In regard to the first issue under consideration, in view of

the fact that Global's drill rig would be used for the purpose

of "exploring for, developing, or producing resources" from the

OCS, during such usage it would be considered "attached" to the

seabed as that term is used in the OCSLA and therefore would be a

coastwise point during that time.  Vessels transporting

passengers or merchandise from a U.S. port to the drill rig when

it is attached to the seabed of the OCS are required to be

coastwise-qualified.  Accordingly, Soviet-flag vessels would be

prohibited from engaging in this type of "support" activity

pursuant to 46 U.S.C. App. 289 and 883.

     In regard to the second issue under consideration, a Soviet-

flag vessel would be prohibited from towing a drill rig from one

coastwise point (see discussion above as to what constitutes a

coastwise point including points attached to the OCS) to another

such point, or for any part of such towing.

HOLDINGS:

     1.  The use of a foreign-flag vessel to engage in support

activities of a drilling operation in U.S. territorial waters is

not prohibited by 46 U.S.C. App. 289, 883, provided such

activities do not include the transportation of passengers or

merchandise between coastwise points.

     2.  The use of a foreign-flag vessel to tow a drill rig

(other than a drilling rig in distress) between coastwise points,
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or for any part of such towing, is prohibited by 46 U.S.C. App.

316(a).

                              Sincerely,

                              B. James Fritz

                              Chief

                              Carrier Rulings Branch

