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CATEGORY:  Foreign Trade Zone

Ms. Mamie E. Pollock

District Director

U.S. Customs Service

Post Office Box 2112

San Juan, Puerto Rico 00903

RE:  Supply of Tax-Free Rum from Puerto Rico to Vessels and

     Aircraft in Foreign Trade from United States; Foreign Trade

     Zones; Bonded Warehouse; 19 U.S.C. 1309

Dear Ms. Pollock:

     With your May 9, 1990, memorandum (File:  SPE-1-DD:CO EQA)

you requested Internal Advice on the legality of the shipment of

tax-free rum from Puerto Rico to a foreign trade zone (FTZ) in

the United States and the subsequent transfer of the rum from the

FTZ to a Customs bonded warehouse for storage before the rum is

transferred to vessels and air carriers which service foreign

countries from the continental United States.  You enclosed a

copy of a letter from Destileria Serralles, Inc. (the

"inquirer"), of Mercedita, Puerto Rico, dated February 22, 1990,

requesting information on such a procedure.  Our ruling follows.

FACTS:

    The inquirer states that it produces and bottles rum in

Puerto Rico.  It is interested in being able to supply tax-free

rum to vessels and air carriers which service foreign countries

from sites in the continental United States.

    In response to an inquiry to the Bureau of Alcohol, Tobacco

and Firearms (BATF) of the Department of the Treasury, the

inquirer has been advised that the BATF is aware of no provision

which would allow bottled spirits to be brought into the United

States for transfer to a Customs bonded warehouse without the

payment of taxes or which would allow the drawback of taxes on

spirits which have been manufactured and bottled in Puerto Rico.

The BATF suggested as an alternative the shipment of the bottled

distilled spirits from Puerto Rico directly to an FTZ, stating

that spirits so shipped to an FTZ would not come within the

jurisdiction of the Internal Revenue Code and the federal excise

tax would not be imposed.  The BATF also suggested that the in-

quirer might wish to examine the feasibility of transferring the

distilled spirits shipped to the FTZ from the FTZ to a Customs

bonded warehouse for storage pending lading for use on vessels or

aircraft.  The BATF suggested that the inquirer might wish to

seek advice from Customs about this alternative.  The inquirer's

letter to Customs of February 22, 1990, seeks such advice.

ISSUES:

    (1)  May Puerto Rican rum upon which federal excise taxes

have not been paid be admitted into an FTZ in the continental

United States and subsequently be withdrawn from the FTZ free of

duties and federal excise taxes for use as supplies by vessels

and air carriers that service foreign countries from sites in the

continental United States?

    (2)  May the Puerto Rican rum described in ISSUE (1) be

transferred from the FTZ to a Customs bonded warehouse pending

lading for use as supplies as described in ISSUE (1)?

LAW AND ANALYSIS:

    Pursuant to section 309(a), Tariff Act of 1930, as amended

(19 U.S.C. 1309(a)), "[a]rticles of foreign or domestic origin

may be withdrawn ... from any [C]ustoms bonded warehouse ... or

from [an FTZ] free of duty and internal-revenue tax" for supplies

of foreign or United States vessels or aircraft "actually engaged

in foreign trade or trade between the United States and any of

its possessions, or between Hawaii and any other part of the

United States or between Alaska and any other part of the United

States."  The inquirer may wish to examine section 1309 more

closely, as it limits the kinds of supplies which may be

withdrawn in certain cases and describes in more detail than the

general description quoted above the vessels and aircraft which

may qualify for treatment under its provisions (see also section

317, Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C. 1317)).  The

Customs Regulations pertaining to sections 1309 and 1317 are

found in 19 CFR 10.59 through 10.65.

    Under the Foreign Trade Zones Act of 1934, as amended (48

Stat. 998; 19 U.S.C. 81a through 81u), Foreign Trade Zones are

authorized to be established in the United States.  The

privilege of establishing, operating, and maintaining FTZ's is

granted by the Foreign Trade Zones Board (see 19 U.S.C. 81b).  We

are enclosing a copy of the Customs pamphlet, Foreign Trade

Zones, U.S. Customs Procedures and Requirements, for the general

information of the inquirer.

    Section 3 of the Foreign Trade Zone Act of 1934, as amended

(19 U.S.C. 81c), provides in pertinent part that:

        Foreign and domestic merchandise of every

        description, except such as is prohibited by

        law, may, without being subject to the [C]ustoms

        laws of the United States, except as otherwise

        provided in this chapter, be brought into [an

        FTZ] and may be stored, sold, exhibited, broken

        up, repacked, assembled, distributed, sorted,

        graded, cleaned, mixed with foreign or domestic

        merchandise, or otherwise manipulated, or be

        manufactured except as otherwise provided in

        this chapter, and be exported, destroyed, or sent

        into [C]ustoms territory of the United States

        therefrom, in the original package or otherwise;

        but when foreign merchandise is so sent from [an

        FTZ] into [C]ustoms territory of the United

        States it shall be subject to the laws and

        regulations of the United States affecting

        imported merchandise;

    The fourth proviso to 46 U.S.C. 81c provides, in pertinent

part, that:

        ... under the rules and regulations of the

        controlling Federal agencies, articles which have

        been taken into a zone from [C]ustoms territory

        for the sole purpose of exportation, destruction

        ..., or storage shall be considered to be

        exported for the purpose of--

            (1) ...

            (2) the statutes and bonds exacted for

            the payment of draw-back, refund, or

            exemption from liability for internal-

            revenue taxes and for the purposes of the

            internal-revenue laws generally and the

            regulations thereunder.

        ...  Such articles may not be returned to

        [C]ustoms territory for domestic consumption

        except where the [FTZ] Board deems such return to

        be in the public interest ....

    The Customs Regulations which provide for the administration

and interpretation of this and other laws relating to FTZ's are

found in 19 CFR Part 146.  Under 19 CFR 146.31, "[m]erchandise of

every description may be admitted into [an FTZ] unless prohibited

by law."  The procedures for applying for admission of

merchandise into an FTZ are found in 19 CFR 146.32.

    The status of merchandise in an FTZ is governed by 19 CFR

Part 146, Subpart D.  Under 19 CFR 146.43(a), domestic status may

be granted to merchandise upon which, in addition to certain

other requirements, "all internal-revenue taxes, if applicable,

have been paid."  Pursuant to 19 CFR 146.44(a) in this Subpart:

        [m]erchandise taken into [an FTZ] for the sole

        purpose of exportation, destruction ..., or

        storage will be given zone-restricted status on

        proper application.  That status may be requested

        at any time the merchandise is located in [an

        FTZ] but cannot be abandoned once granted.

        Merchandise in zone-restricted status may not be

        removed to Customs territory for domestic

        consumption except where the [FTZ] Board

        determines the return to be in the public

        interest.

The procedures for applying for zone-restricted status are found

in 19 CFR 146.44(b).

    The transfer of merchandise from an FTZ is governed by 19 CFR

Part 146, Subpart F.  Under section 146.67, "[a]ny merchandise in

[an FTZ] may be exported directly therefrom (without transfer

into Customs territory) upon compliance with the procedures of

[19 CFR 146.67(b)]."  Merchandise in an FTZ may also be

transferred to Customs territory for transportation to and

exportation from a different port (see 19 CFR 146.67(c)).  It is

specifically provided in 19 CFR 146.69 that "[a]ny merchandise

which may be withdrawn duty and tax free in Customs territory

under [19 U.S.C. 1309 or 1317 and 19 CFR 10.59 through 10.65] may

similarly be transferred from [an FTZ], regardless of its zone

status, under those statutes and regulations."  Section 146.69

provides the procedures for transfer of merchandise from an FTZ

to a qualified vessel or aircraft either for lading in the FTZ or

for transportation through Customs territory to the qualified

vessel or aircraft.  Under 19 CFR 146.70(c), "[z]one restricted

merchandise may be transferred from [an FTZ] to a Customs bonded

warehouse for storage pending exportation."  The procedures for

such a transfer are also provided for in section 146.70(c).

    The statutory authority for the establishment of Customs

bonded warehouses is found in section 555, Tariff Act of 1930, as

amended (19 U.S.C. 1555).  This statute provides, in part, that

"[e]xcept as otherwise provided ..., bonded warehouses shall be

used solely for the storage of imported merchandise ...."

Section 557, Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C. 1557),

which concerns the entry of merchandise for warehouse, provides,

in part, that:

        [a]ny merchandise subject to duty, with [certain

        exceptions irrelevant in this case,] may be

        entered for warehousing and be deposited in a

        bonded warehouse at the expense and risk of the

        owner, importer, or consignee.  Such merchandise

        may be withdrawn, at any time within 5 years from

        the date of importation, for consumption upon

        payment of the duties and charges accruing

        thereon at the rate of duty imposed by law upon

        such merchandise at the date of withdrawal; or

        may be withdrawn for exportation or for

        transportation and exportation to a foreign

        country ... without the payment of duties ....

    The Customs Regulations governing the entry into, and the

withdrawal of merchandise from a Customs bonded warehouse are

found in 19 CFR Part 144.  The requirements and procedures

relating to entry of merchandise into a Customs bonded warehouse

are in found in Subpart B of that Part.  Under 19 CFR 144.35,

the procedures for the withdrawal from a Customs bonded warehouse

of supplies and equipment for vessels and aircraft are set forth

in Subpart D of Part 144 and 19 CFR 10.59 - 10.65.  We are

enclosing a copy of the Customs pamphlet, U.S. Customs Bonded

Warehouse, for the general information of the inquirer.

    For Customs purposes, Puerto Rico is a part of the Customs

territory of the United States (see General Note 2, Harmonized

Tariff Schedule of the United States Annotated (HTSUSA), and 19

CFR 101.1(e)).  Thus, merchandise brought to the continental

United States from Puerto Rico is not considered to be imported

into the United States for Customs purposes.

    With an exception not relevant in this case, 26 U.S.C.

7652(a)(1) provides that:

        ... articles of merchandise of Puerto Rican

        manufacture coming into the United States and

        withdrawn for consumption or sale shall be

        subject to a tax equal to the internal revenue

        tax imposed in the United States upon the like

        articles of merchandise of domestic manufacture.

    Customs has held, in Legal Determination 80-0072 (publishing

Ruling 712315, dated February 7, 1980), that "Puerto Rican rum

brought to the United States to be withdrawn as vessel supplies

under [19 U.S.C. 1309] may be entered in a Customs bonded ware-

house."  The basis for this holding was that "such merchandise by

its importation to the United States is subject to internal

revenue tax."  The Legal Determination distinguished Customs

Service Decision (C.S.D.) 79-420, which held that Puerto Rican

rum could not be stored in a Customs bonded warehouse, because

the rum which was the subject of the C.S.D. was not subject to

U.S. internal revenue taxes or U.S. duty and the rum which was

considered in the Legal Determination was subject to the internal

revenue tax.

    On the basis of the foregoing, we conclude that rum from

Puerto Rico may be admitted into an FTZ in the continental

United States.  We understand that the BATF has stated that

bottled distilled spirits, which would include rum, shipped from

Puerto Rico directly to an FTZ would not come within the

jurisdiction of the Internal Revenue and federal excise taxes

would not be imposed.  Because internal revenue taxes would not

have been paid on the rum it would be given zone-restricted

status in the FTZ (see 19 CFR 146.43).  The rum could be

withdrawn from the FTZ free of any duties or internal revenue

taxes to be used as supplies of qualified United States and

foreign vessels and aircraft engaged in the trades described in

19 U.S.C. 1309 (including foreign trade and certain trade

between the United States and its possessions, Alaska, or Hawaii)

(see 19 U.S.C. 1309 and 19 CFR 10.59-10.65).  The rum could be

laded on a qualified vessel or aircraft directly from the FTZ or

it could be transported from the FTZ by a bonded cartman,

lighterman, or carrier through Customs territory to be laded on a

qualified vessel or aircraft (19 CFR 146.69).  The rum could also

be transferred to a Customs bonded warehouse for storage pending

exportation (19 CFR 146.70 and Legal Determination 80-0072).

After transfer to the Customs bonded warehouse, the rum could be

withdrawn therefrom free of any duties or internal revenue taxes

to be used as supplies of qualified United States and foreign

aircraft engaged the trades described in 19 U.S.C. 1309 (see

above).

    With regard to shipment of the rum from Puerto Rico to an

FTZ in the United States, the inquirer should be made aware that

Customs has taken the position that an entry for transportation

and exportation (see 19 CFR 1826) is not appropriate because

merchandise sent from Puerto Rico to the United States is not

considered to be imported and is not subject to the requirement

to entry.  We believe that jurisdiction over the procedures

applicable to shipment of the rum from Puerto Rico to the FTZ is

within the BATF and we defer to that Bureau in this regard.

HOLDINGS:

    (1)  Puerto Rican rum upon which federal excise taxes have

not been paid may be admitted into an FTZ in the continental

United States and subsequently withdrawn from the FTZ free of

duties and federal excise taxes for use as supplies by qualified

United States and foreign vessels and aircraft which are actually

engaged in foreign trade or in certain trade between the United

States and its possessions, Alaska, or Hawaii.  The rum could be

laded on a qualified vessel or aircraft directly from the FTZ or

it could be transported from the FTZ by a bonded cartman,

lighterman, or carrier through Customs territory to be laded on a

qualified vessel or aircraft.

    (2)  The Puerto Rican rum described in ISSUE (1) may be

transferred from the FTZ to a Customs bonded warehouse and, after

transfer to the warehouse, may be withdrawn therefrom free of

duties and federal excise taxes for use as supplies by qualified

United States and foreign vessels and aircraft which are actually

engaged in foreign trade or in certain trade between the United

States and its possessions, Alaska, or Hawaii.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division

Enclosures

