                            HQ 222602

                         August 1, 1990

ENT-6-03 CO:R:C:E 222602 C

CATEGORY:  Entry/Liquidation

Helen Adrian

1730 W. Avenue E

Muleshoe, Texas  79347

RE:  Duty exemption for articles for personal or household use;

subheading 9804.00.65, HTSUSA; 19 CFR 148.33; article must

accompany returning resident; bona fide gift; 19 CFR 145.32;

value of fifty dollars or less; 19 CFR 10.153

Dear Ms. Adrian:

     This is in furtherance of a telephone conversation you had

with one of my staff on July 30, 1990.  You had inquired about

the dutiability of two clocks you purchased from a commercial

firm abroad.  The clocks were mailed to the United States to you

by the commercial seller.  You informed us that you had to pay a

duty on the clocks at the post office in order to take possession

of them.  You had understood that the clocks, being gifts, would

be duty-free.

     Unfortunately, you may have been misadvised.  The duty

exemption for articles for personal or household use is contained

in subheading 9804.00.65 of the Harmonized Tariff Schedule of the

United States (HTS) and section 148.33 of the Customs

Regulations.  In order to benefit from this exemption, the

imported article must accompany the returning resident as he/she

returns to the United States.  While section 148.33(c) of the

regulations provides that an article acquired abroad to be

disposed of in the United States as a gift is considered an item

of personal use, it does not dispense with the requirement of

accompaniment.  Obviously, the clocks in question did not

accompany you on your return.

     You were also informed of the duty exemption available for

"bona fide gifts" under section 145.32 of the regulations.  This

exemption applies to gifts that have an aggregate fair retail

value (in the country of shipment) of $50 or less.  Yet, the

regulation refers to section 10.153 for a more detailed

definition of "bona fide gift."  The situation you described does

not fall within this definition.  Had you mailed the gifts from

abroad to their recipients, the exemption would have applied.

     Based on the foregoing, it appears that neither the personal

exemption for items of personal use nor the bona fide gift mail

exemption is available to you.
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     If you continue to feel that the application of duty in this

case is incorrect, you may file a protest with the district

director at the nearest Customs district office.  Enclosed are

copies of the protest regulations and other relevant regulations

referred to in this letter.

                               Sincerely,

                               William G. Rosoff

                               Chief

                               Entry Rulings Branch




