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VAL CO:R:C:V 544351 VLB

CATEGORY: Valuation

J.A. Burkham

Customs Administrator

The Proctor & Gamble Company

2 Proctor & Gamble Plaza

Cincinnati, Ohio  45202-3314

RE:  Ruling Request Concerning Dutiability of License

     Payments Relating to Imported Toothbrushes

Dear Ms. Burkham:

     This is in response to your letter dated June 1, 1989,

requesting a prospective ruling on the dutiability of payments

made by Proctor and Gamble (hereinafter referred to as the

"importer") to Coronet Werke Heinrich Schlerf GmbH (hereinafter

referred to as the "manufacturer").  We regret the delay in

responding.

FACTS:

     You state that the importer will be importing toothbrushes

supplied by the manufacturer, a German corporation.  The importer

and the manufacturer have entered into an agreement entitled

"Patent and Knowhow License" (hereinafter referred to as the

"Agreement").  Under Article 2 of the Agreement, the manufacturer

grants the importer "the worldwide right and license to make,

have made, use and sell License Products [all types of brushes

used for cleaning the oral cavity] in any Licensed Country or

Licensed Countries under Licensed Coronet Patents and Licensed

Coronet Knowhow."

     The license is exclusive in the field of brushes used for

cleaning the oral cavity with respect to specified patents and

improvements and is non-exclusive with respect to other specified

patents and improvements.

     Under Article 3 of the Agreement the importer is required to

pay the manufacturer a developmental fee in specified

installments.  The developmental fees are to cover the

manufacturer's out-of-pocket development costs, including machine

development and the preparation of sample licensed products.  You

indicate that three payments have been made.  You further state

that you believe that the developmental fees are dutiable  - 2 -

payments and that these payments have been declared on an entry

covering test samples.  The future payments will also be

declared.

     Article 4 of the Agreement provides that the importer will

pay a minimum annual royalty of DM 750,000 for five consecutive

years commencing April 15, 1990.  The royalty "will be calculated

as a percentage of Net Sales based on the aggregate volume of all

licensed countries using [a specified formula]. . ."  "Net Sales"

is defined as "the amount invoiced by [the importer] . . . to

wholesalers or final users of the licensed product. . ."   You

state that a payment of DM 500,000 has been paid and shall be

creditable toward any royalties becoming due after April 15,

1990, at a rate of DM 100,000 per year.  See, Article 8, p.8 of

the Agreement.

     Article 5 of the Agreement establishes that the importer is

required to pay a "running royalty" that runs concurrently with

the importer's obligation to pay the minimum royalty.  The

running royalty is calculated in the same manner as the minimum

royalty.

     The royalties are payable quarterly within two months of the

end of the quarter.

ISSUE:

     Whether the license fees and the prepayment to the

manufacturer are dutiable under transaction value.

LAW AND ANALYSIS:

     Transaction value, the preferred method of appraisement is

defined in section 402(b), Tariff Act of 1930, as amended by the

Trade Agreements Act of 1979 (19 U.S.C. 1401a(b); TAA), as the

"price actually paid or payable for the merchandise when sold for

exportation to the United States".

     In addition, section 402(b)(1)(D) of the TAA provides for an

addition to the price actually paid or payable for:

     any royalty or license fee related to the imported

     merchandise that the buyer is required to pay, directly

     or indirectly, as a condition of the sale of the

     imported merchandise for exportation to the United

     States. . .
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     For purposes of this rulings, we are assuming that

transaction value is the proper method of appraisement.

     You contend that the Agreement at issue provides for the

use, sale and manufacture of toothbrushes, not as a condition of

sale for the export to the U.S.  You state that the importer is

liable for the same royalty for the term of the Agreement

regardless of whether brushes are imported or manufactured in the

U.S.

     You cite Headquarters Ruling Letter (HRL) 542844, dated June

17, 1982, in which Customs held that the importer's payments to

the seller for the exclusive right to manufacture and distribute

the seller's products in North America were not included in the

transaction value of merchandise.  The basis of the ruling was

that the royalty fees were not a condition of sale of the

imported merchandise.  This was due to the fact that the importer

would have been able to purchase the merchandise from the

manufacturer regardless of whether the royalty fee was paid.  

     In addition, the royalty agreement in HRL 542844

specifically excluded the value of the imported merchandise from

the royalty computation formula.  Rather, the payments were

computed on a basis of the volume of business conducted in the

U.S.  The result was that the royalty fees were not so

inextricably intertwined with the imported merchandise as to be

considered part of the purchase price of the merchandise.

     In the present case, neither the running royalty nor the

minimum royalty payments are a condition of sale of the imported

merchandise for export to the U.S.  The royalties must be paid

regardless of whether merchandise is imported into the U.S.  In

fact, a payment has already been made, but no merchandise has

been imported.

     Finally, the development fee payments are part of the price

actually paid or payable for the imported samples as well as

subsequent imported merchandise.  Thus, these payments will be

included in the transaction value of the merchandise.
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HOLDING:

     The royalty payments are not a condition of sale for the

imported merchandise.  Therefore, the payments are not included

in the dutiable value of the merchandise.  The development fee

payments, on the other hand, are part of the price actually paid

or payable for the imported merchandise.  Thus, those payments

must be included in the dutiable value of the merchandise.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division




