                                   HQ 544375

                                   July 6, 1990

VAL CO:R:C:V  544375 ML

CATEGORY: Valuation

District Director of Customs

Laredo, Tx  78044-3130

RE:  Response to Request for Internal Advice

     Regarding the Appraisement of Cantaloupes

Dear Sir:

     This is in response to your request for internal advice,

dated July 8, 1988 (APP-9-L:CO CS), regarding the appraisement

of cantaloupes from Mexico.  National Import Specialist ---------

------ made a detailed submission regarding this matter on July

21,1989.  Various purchasing arrangements are described, some

with contracts and some which include cash advances by the buyer

to the seller. The response contained herein, addresses these

general purchasing arrangements.  We regret the delay in

responding.

FACTS:

     Various purchasing agreements exist between the buyer and

seller of fruits and vegetables from Mexico.  Often cash

advances (sometimes referred to as "advances,""advance payments,"

or "interest free loans") are made by the buyer to the seller.

The existence of these payments or even their amounts are rarely

disclosed without a special request from Customs.  The

seller/grower uses this money in whatever manner it wishes, but

often in land preparation, seed purchase, crop maintenance,

harvest and packing.  The buyer may put thousands of dollars up

front without knowing how the crop will fare or what the market

will command.  Recovery of these advances begins when deliveries

are made and can take several forms: reduction of payment of

individual invoices, weekly settlements, end of season

settlements, or a combination of the above.  Should the crop be

poor or fail, the buyer carries that loss over to the next

season.

      Buyers often refer to a "set" or "market" price as the

basis for their payment, i.e., the price actually paid or

payable.  Neither "price" is verifiable as they are never

published.  Identical merchandise, shipped from the same region,

on the same day, will often be invoiced and entered at different

prices.  Additionally, two invoices are generally prepared for

each shipment.  One invoice is for the Mexican government (called

the "Divisa" invoice) and the other is that from which payment is

made from the buyer to the seller.  The Divisa invoice is about

1/2 that of the payment invoice.  At the time of entry, the

broker presents the Divisa invoice to Customs along with a

worksheet adjusting the values to the price actually paid.  Often

these worksheets have higher amounts for duty purposes.

ISSUE:

     Whether transaction value is the proper method for the

appraisement of the merchandise?

LAW AND ANALYSIS:

      The primary basis of appraisement is transaction value.

Transaction value is defined under section 402(b) of the Tariff

Act of 1930, as amended by the Trade Agreements Act of 1979, TAA;

as the "price actually paid or payable for the merchandise when

sold for exportation to the United States..." (emphasis added).

This is more specifically defined in section 402(b)(4)(A)) of the

TAA (19 U.S.C. 1401a(b)(4)(A)), as the following:

          The term "price actually paid or payable"

          means the total payment (whether direct or

          indirect, and exclusive of any costs,

          charges, or expenses incurred for

          transportation, insurance, and related

          services incident to the international

          shipment of the merchandise from the country

          of exportation to the place of importation in

          the United States) made, or to be made, for

          imported merchandise by the buyer to, or for

          the benefit of, the seller.

     In order to establish transaction value one must know the

amount actually paid or payable to the seller.  Generally

speaking, it is the position of the Customs Service that all

moneys paid to the foreign seller are part of the "price actually

paid or payable" for the imported merchandise.  Thus, if the

buyer is advancing cash amounts to the seller to begin the

production of merchandise, those advances will be treated as

being part of the "price actually paid or payable" for the

imported merchandise.  While these advances are sometimes called

"loans", they are, in fact, payments for the produce made in

advance of receipt.  These advances are, therefore, dutiable.

Where a contract exists, and prices and the amount and means of

recovering the advance are clear, we are satisfied appraisement

under transaction value is appropriate.

     In situations where transaction value cannot be determined,

or cannot be used, section 402(a)(B) provides for the transaction

value of identical merchandise.  The term "identical merchandise'

is defined in section 402(h)(2)(B) as:

          ...merchandise that is identical in all

          respects to, and was produced in the same

          country as, but not produced by the same

          person as, the merchandise being appraised.

     If a transaction value for identical or similar merchandise

under section 402(c) is available, then appraisement pursuant to

this section is proper.  Of course, it is necessary that

sufficient information be available in order for Customs to make

any adjustment that may be necessary pursuant to section

402(c)(2).  If Customs is not satisfied that the relevant

information is available, the use of transaction value of

identical or similar merchandise for appraisement purposes is

not proper and will be disallowed.  The submission of a Divisa

invoice to Customs, accompanied by an adjusted worksheet that

cannot be verified, does not adequately provide the price

actually paid or payable.  By copy of this response, we are

forwarding to the Director, Office of Trade Operations, the

question of the continued acceptability of these invoices.

     In situations where the total amount for cash advances

cannot be determined or where contracts for the sale of

merchandise have no stated prices, transaction value does not

exist.

HOLDING:

     Transaction value may be used in those cases where cash

advances made are to the seller by and for the benefit of the

buyer, if the amount and means of recovering these advances are

clear.  Where no agreed upon price or a bona fide formula for

determining the price exists, or where cash advances are made but

the amount is not disclosed, transaction value under section

402(b) does not exist.

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Operations Division

